Monday, March 28, 2011

Kenapa Handphone Anda Cepat 'Hang' ??


assalamualaikum..

Tengah syok2 dapat motor baru ni,aku jadi bersemangat nak update blog plak..hehe..sengal =_=''

Okeh,aku nak tanya,pernah x korang alami,ketika sedang seronok taip mesej,atau mendengar muzik di handphone,atau melayari internet di handphone,tiba-tiba handphone anda hang ?? Atau handphone anda tiba2 terpadam skrin n auto restart ?? Kalau yg ada handphone tu,rasanya jawapannya adalah ya..

So aku nak bagi tips2 sikit bagaimana nak elak perkara tersebut daripada berlaku ..tapi sebelum tu mari kita kaji n selidik mengapa hal sedemikian boleh berlaku ?

1) Firmware

ok..maybe firmware korang dah lame x update kot..bagi phone Nokia,korang leh check firmware phone korang dengan menaip *#0000# dalam keadaan idle..kemudian korang check kat internet,ape firmware paling latest untuk phone korang..kemudian,korang leh update sendiri gune phone tu..taip kod kat atas tu..pastu tekan option,then pilih 'check for update'..tapi make sure korang ade internet connection la (penggunaan wifi adalah digalakkan)..ataupun kalau phone korang xleh update macam tu,korang leh guna software Nokia Software Updater..download kat sini ...pastu ikut arahan la ye nak update firmware/software phone korang tu..

2) Phone Memory Padat

Ok.ni satu lagi masalah yg boleh menyebabkan phone korang mudah hang atau restart dengan sendiri..kalau korang nak install software apa2 pun ke dalam phone,seeloknya install dalam memory card..jangan install dalam memory phone sebab kebanyakkan phone2 biasa ni,memory dia x cukup banyak nak tampung software yg banyak2..so bertimbang rasalah ye..macam aku,gune Nokia 5800 XM,aku beli MicrosSD 8GB,bukan sbb nak simpan lagu,aku simpan movie n ruang lebih tu aku tinggalkan untuk software..so phone aku jarang sgt hang..

3)Banyak Software Autostart

Kalau korang dah baca entry aku yg sebelum ni iaitu 10 Aplikasi Terbaik Symbian,aku nak inform,aplikasi mazelock n fingerprint tu ade autostart ye..ok..autostart ni bermaksud,setiap kali korang on phone,software ni akan berfungsi dengan automatik,tanpa perlu korang click kat ikon dia dah..memang la senang kan,tapi ianya memakan RAM yg tinggi,secara x langsung melembabkan phone dan akhirnya,phone korang dah HANG sebelum sempat korang buka inbox(selalu kalau orang on mesti buka inbox dulu..hihihi)..untuk manage software2 yang ada autostart ni,korang perlu masuk ke task manager dan "end process"kan software tersebut..kalau phone anda tiada kemudahan task manager macam Sony Ericsson G700 tu,korang leh download software Netqin Mobile Guard,juga ada review pasal software ni dalam entry aku tadi..

OK..kita dah kenalpasti problem2 yg boleh menyebabkan phone korang HANG...so mari kita atasi masalah2 tersebut..

1) Kenalpasti ketiga2 masalah yg aku sebut kat atas tadi di phone korang,n ubah segera..

2)Restart factory setting

Ok..kalau dah korang rasa phone korang ni dah serabut,banyak software x tersusun,disk dah x termanage,korang reset je setting phone korang..untuk phone Nokia,korang leh taip *#7370# untuk set factory setting..pastu phone korang akan jadi macam baru balik..korang kene set country dan time,date,dan segala bagai lagi lah..tapi phone korang akan jadi ringan n x mudah HANG dah lepas tu..insyaAllah..

3)Flashing

Yang ni kalau anda tu ada kemahiran sikit dalam nak repair phone ni,flashing adalah alternatif paling sesuai..flashing adalah mengintall balik kesemua OS dalam phone korang..seperti setting time phone korang dicipta..tapi memerlukan software la..

OK..setakat ni saja aku boleh kongsi..kalau ada apa2 maklumat tambahan,aku akan update insyaAllah..n kalau ada sesape yg ade maklumat tambahan,boleh inform kat comment box..

sekian..wassalam

7 comments:

Cik Ladies said...

aceh... nokia je ke paan? sony ke ape ke tak de? takleyh nak gune tuto niey tuk sony CL akan datang tuh =P

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

termasuk sony la..lau nka tau nanti tanye la an..

Encik Suami said...

klu selalu heng..kenelah servis.klu tak leh servis..jawabnye..kene beli henset baru la.

jemput terjah

1) Sedey..tinggalkan isteri & anak2

2) NANGES

3) PERLU KER?

4) MINGGUAN WANITA

5) RAJIN PLAK HARI NIE

6) KANTOI

7) HAMBEK KO

8) 25 MARCH 2004

9) MANA NIE

Arenis Ali said...

Samsung cm ne plak..

Wanie Kokdi said...

kalau tak bole restart nak buat apa??

Nur Wahidayah said...

Nak tanya fon saya vivo y15 ,saya xtaw ap prob die,fon sya kadng2 hang xleh tekan ap,pastu kdng2 die tekan sndri,xdn tekan pape laju je die tekan sndri
nak tnya ap msaalahny?
hope ad sape2 bole tlong elpy😭

Nur Wahidayah said...

Nak tanya fon saya vivo y15 ,saya xtaw ap prob die,fon sya kadng2 hang xleh tekan ap,pastu kdng2 die tekan sndri,xdn tekan pape laju je die tekan sndri
nak tnya ap msaalahny?
hope ad sape2 bole tlong elpy😭

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !