Tuesday, March 22, 2011

10 Aplikasi Terbaik Untuk Nokia Symbian


assalamualaikum..

Aku ni dah lama guna handphone Nokia Symbian ni..so aku dah explore banyak aplikasi2 terbaik and yg sesuai dgn kehendak remaja masa kini..kebanyakannya aku download dari Nokia Ovi Store..bukan kene bayar pun..asalkan korang ade akaun Ovi Store ni,semuanya free...err..ade la yg kene bayar..tapi x payah la amik yg kene bayar tu kan..haha..yang free pun dah cukup gempak..

Antara aplikasi yang aku syorkan untuk korang :-

1) Mazelock(Ovi Store)



aplikasi ni untuk pengguna yang gemar mengunci hp diorang..bosan dengan lock yg sedia ada dalam hp korang ?? dapatkan aplikasi ni segera..ianya mengandungi 9 dot berdimensi 3x3,dan boleh disetkan pattern oleh pengguna..untuk unlock hp korang,seseorang itu harus memadankan pattern seperti yg telah disetkan sebelum itu...

Requirement:

touchscreen



2)FingerPrint(Ovi Store)



sama seperti aplikasi Mazelock tadi,aplikasi ini juga bertujuan mengunci hp anda supaya x digunakan oleh orang lain..tapi ianya menggunkan cap jari..korang boleh setkan dulu cap jari korang..and then bila nak unlock,mestilah menggunakan cap jari yg sama,dengan kata lain,jari korang la..so org lain x boleh nak unlock hp korang..tapi aplikasi ni berbayar..so baik guna mazelock yg di atas..haha.

Requirement:

touchscreen

3)N-Desk(Ovi Store)



korang boleh jadikan hp korang seolah2 iPhone..semua aplikasi2 akan disusun secara random.korang boleh set background wallpaper dan juga warna deck kat bawah tu..korang jugak boleh susun aplikasi2 tersebut seperti yg aku tunjuk dalam video ni..letakkan jari korang lama2 di icon aplikasi yg korang nak ubah,then bila semua icon dah vibrate,korang drag icon tu pergi dekat icon aplikasi lain yg korang nak tukar..nanti icon tu akan lari ke tempat icon asal tadi..

Requirement:

touchscreen

4)Moove(Ovi Store)



untuk pengguna hp touchscreen dan juga yang ade sensor macam Nokia 5800 yg aku guna..korang boleh ubah lagu yang sedang dimainkan dengan hanya menggerakkan tangan di atas hp korang tu..macam magik dow..sape2 yg x tahu pasal aplikasi ni lagi,akan menganggap korang melakukan magik(kalau dia lurus sgt la =_=)..

Requirement:

touchscreen,sensor

5)TuneWiki(Ovi Store)




minat menyanyi lagu ?? tapi x tahu lirik ?? haha..daripada korang miming macam org x betul,baik menyanyi dengan lirik..so dapatkan aplikasi ni segera..tapi make sure ada internet connection la.better guna WiFi...lagu akan dimainkan dan aplikasi ni akan mencari lirik lagu yg sedang dimainkan..tapi x semua la ade lirik..kalau lagu yg korang rakam adik korang nyanyi,xkan dia nak cari lirik jugak kot.. =_=''

Requirement:

touchscreen,internet connection

6)BrightLight(Ovi Store)



aplikasi mudah ni akan membolehkan hp korang berfungsi sebagai torchlight..daripada menyusahkan nak cari flash dalam aplikasi kamera,baik guna aplikasi mudah ni kan..

Requirement:

touchscreen,LED flash/Xenon Flash

7)Battery Monitor(Ovi Store)



untuk pengguna yang details..semua benda dia nak monitor..macam aku la..so kepada pengguna yang nak tengok penggunaan battery korang secara detail,aplikasi ni pilihan yg sempurna dan tepat..ia akan menunjukkan penggunaan battery hp korang secara harian,dan akan mengkelaskan mengikut penggunaan seperti internet,GPS,messaging,music player,etc.. gempak kan ??

Requirement:

touchscreen

8)Prayer Time(Ovi Store)



aplikasi untuk Muslim..daripada korang susah2 bawak takwim solat dalam beg bila nak ada perjalanan jauh,baik korang dapatkan aplikasi ni..berbanding software takwim solat yang lain,aku lebih percaya yang ni..sebab aku dah bandingkan dengan takwim sedia ada dan ianya tepat..

Requirement:

touchscreen,internet connection

9)Netqin Mobile Guard(Ovi Store)



juga aplikasi untuk pengguna yang detail..aplikasi ni gempak sebab korang leh monitor macam2 benda pasal hp korang.Ianya merangkumi app manager,boot manager,task manager,anti-malware,OS Scan,clean spam,disk manager,web manager,file manager,share,safe mode....pergh..sampai 8 aplikasi diorang bagi dalam 1 aplikasi je..so better dapatkan sekarang sebab ianya Genuine dan mendapat pengesahan dari syarikat Netqin sendiri..

Requirement:

touchscreen,internet connection(first time install je)

10)Garmin Mobile XT



aplikasi ni paling best bagi aku..korang x payah habiskan kredit untuk guna aplikasi GPS sedia ada dalam hp korang tu,macam Nokia Maps,Ovi Maps,dll....semua tu telan kredit korang je..mari kite beralih ke aplikasi GPS all free ni...memang tepat dan memuaskan..banyak kali dah family aku sesat nak pergi mana2,guna GPS ni la,baru jumpa balik jalan yg betul..tapi bukan senang2 je nak install,korang kene pandai hack sket system die..tapi jangan risau,aku dah siapkan tutorial nak pasang benda alah ni..korang klik kat sini je..jangan risau,hp yang x de touchscreen pun boleh install..make sure tu hp symbian n ada GPS je..

Requirement:

GPS

okeh...tu baru sikit je yang aku review..nanti aku review banyak2 lagi...so xnak cakap panjang2,selamat mencuba semua !!

6 comments:

Siti Safiyyah said...

apesal semua kene touchscreen jek? tapi kan, yg nak lock gune cap jari tu cam smart jek..tapi berbayar la pulak..;p

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

ss-alah..rm15 je... =_=''

izzati wanie said...

erm...zati ske nokia c5 ovi3 tp blm berpeluang utnk memilikinya...huhu...henset nokia ni ok,kn?

Jejaka Terhangat said...

nice info..dlu masa aku giler symbian, semua software aku try. siap member bayar utk install software lg tu. ahaks...skrg ni dah kureng dah..pakai basic application je..fuhh..

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@izzati-nokia n sony paling ok..

@jejaka-hehe..same la kiter :bagus

nur aisya humaira said...

assalam ann..:)
macam2 software ade ye..tpi aisya still suke yg basic2 je...tk pernh nak explore mende alah tu sume..:)

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !