Wednesday, March 30, 2011

Argh!! Aku Dah Nak Naik Gila !!


assalam sume pembaca blog picisan cap Lipton ni..

ekcelli,aku dah xtau nak teruskan ape langsung pasal blog ni..otak aku dah capai had maksima ketepuan tahap 7 petala langit bila nak fikir pasal nak tulis entry.....jujur la aku cakap,dulu sebelum aku join dunia blogging yg siyez miyez ni,aku xde pun risau2 pasal entry...ape yg melintas lepas lampu hijau dalam otak aku,aku tulis..xde risau pasal ape pun..langsung xde walau secebis kuman..

tapi,bila aku dah kenal dunia blogging secara lebih luas,bak kata orang kampung aku,far wider,erk,betul ke,ah pedulikan,maka kekreativitian aku nak tulis entry terbantut...aku mula memikirkan berkenaan SEO,follower,readers,nuffnang,alexa,page rank,dan segala bagai lagi bak menunggu kucing bertanduk...

dulu,kalau aku bangun tido lambat pun,aku akan tulis entry..aku nak exam,aku tulis entry..aku nak pergi mane2,aku tulis entry..aku xleh tido pun aku tulis jugak dalam entry..sbb aku x kesah langsung pasal sume benda yg kebanyakkan blogger kesah sekarang ni...aku rasa nikmat sbb leh kongsi semua perkara kat blog aku..ibarat ada kawan di alam maya..kawan yang bleh dengar semua masalah kita..

aku x salahkan dunia blogger sekarang..xde sape pun yg paksa aku jadi macam ni.diorang just mengajak je,aku yg ikut..diorang bleh je tulis entry santai2,tapi still ramai readers...follower beriban2...x macam aku..tulis la entry ape pun,readers x penah lebih dari 20 satu entry..aku juga x salahkan kawan2 blogger aku,sebab diorang sume baik,x lokek langsung bagi ilmu blogging kat aku..x minta apa2 balasan,malah offer lebih banyak bantuan ade la..

kadang2 aku rasa kerdil bila tengok blog otai2..camne la diorang leh dapat follower beriban2 macam Ben,redmommy,yuyu,hanis zalikha,irine nadia marcello....best uh jadi macam diorang..citer ape sket,.dah ramai komen..sesungguhnya aku nak sgt jadi macam diorang kan..kita tulis ,orang baca,baru la ada feel jadi blogger ni..buat masa ni aku x fikir lagi nak buat duit dari blog ni..sebab dengan bangganya diumumkan,duit Nuffnang aku x berganjak hatta 1mm dari paras RM0.00 even aku dah siarkan iklan Nuff tu sejak perdana menteri malaysia yg pertama lagi..

aku pun dah hilang ayat gila2 aku seperti dulu..semuanya kena ikut standard,supaya SEO naik..semuanya kena tarik minat,supaya banyak readers..knape aku harus terkongkong sebegini ???

Aku pun dah x ketahuan apakah genre blog aku ?? perlukah blog aku dipenuhi dgn tips2 dan tutorial ?? atau dengan cerita peribadi yg membosankan ?? atau penuh dengan tazkirah seperti yg aku buat dulu ? atau dipenuhi dgn perasaan x puas hati kat sesape ? atau dipenuhi gambar2 pemandangan ??? atau penuh dengan lawak bodoh tahap nak makan pelempang ??

akhirnya aku dapat satu konklusi setelah otak aku diperah selama 3 hari 2 malam di Pendang Lake Resort beserta baucer penginapan berjumlah rm2000 serba satu..oi2..dah..ko dah melalut sampai planet mana dah tu..akhirnya aku dapat satu konklusi :-Inilah Dunia Blogger

untuk menarik minat readers,aku kene kerja keras sket,aku kena ramai kenalan blogger,aku kena upgrade mutu penulisan aku,aku xleh buat seolah2 aku je yg baca blog aku ni,aku xleh update blog 1 bulan sekali,aku xleh asyik lepak je kat ruang chat,aku xleh duk harap org akan datang blog aku,aku xleh amalkan konsep I follow U,U follow I,aku xleh buat semua tu...

So aku dah fikir masak2..aku akan naikkan dulu blog aku,dengan benda2 menarik,dengan informasi2 terkini atau luahan atau review tentang isu semasa,dan apabila blog aku dah dikenali,baru aku akan kembali jadi seperti dulu...buat ayat gila2 dan entry yg penuh santai..ntahlah..aku x pasti tapi aku akan kotakan..insyaAllah..

kepada kawan2 blogger ku semua,aku nak ucapkan terima kasih yg amat sebab support aku dari dulu sampai sekarang..terutama kepada kawan2 BCR,Sahabat Blogger,Kelab Blogger Utagha,We're Bloggers,Syoknyer Berblogging,dll...jasa kalian xkan kulupa sepanjang hayat..sekian sahaja luahan hati aku yg ntah di mana pucuk pangkal...

wasalam

14 comments:

Cik Ladies said...

haha.. ptut nye genre lawak bodoh tahap nak makan pelempang tu kot sesuai.. =P

miss ct said...

Assalamualaikum...
paan..ct try jd komentar tetap paan ya..insha Allah..jgn cepat pts asa...jgn mengalah ya...

izzati wanie said...

huhu..btul tu paan...but pape pun..mai kita tingkatkn mutu blog kite ni

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@CL-hahaha.//kang habis sume kejar an nak :tampo

@miss ct-yup..thanks a lot ct :terharu

@waniey-mai..jom sama2 kita..moh2..haha

Mr.Kerro said...

paan, kita sama... kalu bleh kiya blik kepada mstlamat asal berblog... bru otak kita tak serabut... kita pelan2 kayuh dan jdilah diri sndiri.. kalu ko tgk entri aku yg ni http://mrkerro.com/kami-akhirnya-bercerai-talak-satu/ aku dh pon menceraikan nuffnang, knpa sbb aku rasa buat ms ni xder pekdah ltk, mnyemak je duit xmsuk2 dan kne hrpkan trafik yg stabil.. tu aku buat kptusan buang nuffnang. bila dh stabil aku mgkin akn ltk blik.. skrg ni ak nk brblog ikut gaya aku dan share pd org rmai itu je

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

kerro-ok..aku akan ikut macam ko..thanks sgt2..aku dah tenggelam punca..

Flow Cahaya Jannah said...

sy dlu x kisah lngsung psl berblogging ni..tp bila tgk kwn2 duk aktif blog, sy jd suka plak smpai skang ni hohoho..mari menaiktarafkan mutu blog kita! :)

Flow Cahaya Jannah said...

sy dlu x kisah lngsung psl berblogging ni..tp bila tgk kwn2 duk aktif blog, sy jd suka plak smpai skang ni hohoho..mari menaiktarafkan mutu blog kita! :)

SyedGraphiX said...

yesss! aku bjaye baca smpai abes! alaa. abaikan je SEO tu. bkn penting ngat. aku pn tibai je bhasa ape pon

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@flow-ok2..saya blog dari f2..tapi skunk baru aktif...haha

@syed-grrr..maknanya sebelum ni ko xpenah baca sampai habis la :tampo

CIK GADIS said...

Sirius aku trasa dgn ayat ko yg dua neyh..sob3!! =((

p/s : aku pon dh xtau nk updte entry pa..tuh yg biar bersawang ja blog..kehkeh! =P

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

ayat yg dua ?? ayat apa ?

Siti Safiyyah said...

aku cadangkan ko tengok vlog ben ashaari..dia ade bagi banyak tips utk newbie2 cam kite..pelan2 kayuh la..lame2 pon kite leh jadi macam diaorg jugak..;)

724422 @ matyo said...

aku pun dah boring.. draf entri bersepah..tp aku tak siapkan..ntah la.. aku dah tak de mood..

kempen jom tukar link

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !