Sunday, March 27, 2011

POLITIK-Kene Cukup Umur Dulu Ke ??


assalamualaikum..

Actually,dari awal pembabitan aku dalam dunia blogging ni,aku xnak masukkan elemen politik even aku cukup amik tahu pasal politik,tapi kerana ada kejadian yg berlaku di facebook tadi,n atas desakan beberapa kawan,aku tulis juga entry ni nak jelaskan perkara sebenar..ada orang yg salah faham berkenaan perkara ni..aku nak hurai politik ni sebagai pihak berkecuali.aku xnak ade orang yg gelar blog aku sebagai blog politik..itu x termasuk dalam genre blog aku setakat ini,,

OK..tajuknya, adakah usia muda atau usia pelajar x sesuai untuk ambil tahu perkara2 politik ?? jawapan aku ialah tidak..Tiada salahnya kita mengambil tahu perkara berkaitan politik di usia muda and sambil belajar ni..tiada hukum atau nas langsung yg menegah perkara ni..malah digalakkan supaya apabila tiba masanya nanti,kita dah bersedia sebagai pemimpin..

Budak yg keluarkan statement yg mengatakan kita sebagai pelajar ni,x patut ambil tahu berkenaan politik yg kotor ni..bukan masanya lagi..So aku pun tegur la statement dia tu..dia kata tugas kita sebagai pelajar ni x habis lagi,so xleh ambil tahu lagi pasal politik ni..

First sekali aku nak ajak kita semua buka minda,yang dikatakan politik ni bukanlah semata2 pergi mengundi,tengok parti mana menang n boleh perintah kerajaan,bukan sekadar itu..malah ruang lingkup dan skop frasa bernama 'politik' ni terlalu luas sehingga merangkumi isu kehidupan seharian..hal dalam keluarga juga politik..peranan suami sebagai ketua keluarga juga politik..Hal pembangunan sesebuah bandar pun politik..cuma manusia yg x nampak semua ni.dalam kepala mereka,politik ni satu benda yg kotor,nak fitnah2,nak hadut2,nak dengki2,perkara ni je yg diorang nampak..

So sebab itulah diorang kata politik ni kotor..habis bagaimana dgn ayah yg berjaya dalam politik keluarga iaitu berjaya memimpin sesebuah keluarga dengan baik,adakah itu juga kotor ??? Individu yg mengatakan politik ni kotor ialah mereka yg menilai sesuatu frasa ini hanya dgn berbekalkan akal fikiran sendiri sahaja..tidak bertunjangkan pemikiran yg disulami dgn fakta dan data..

Politik ini akan kotor kalau ada pihak yg mengotorkannya..dan akan bersih kalau dijaga dengan baik..hanya kerana politik negara kita penuh dengan fitnah dan hasutan,maka sesiapa saja yg menyebut perkataan politik akan dianggap kotor ?? Ini tidak adil..satu diskriminasi..di mana dia keadilan dalam isu ini ?? kalau semua orang sudah bersikap prejudis terhadapa frasa politik ni,maka bagaimana ingin kita mencari kebenaran di sebalik semua yg dianggap kotor ni ??

Tidak salah anak muda ingin berkecimpung dalam dunia politik,sekadar menyuarakan pendapat dan memperjuangkan hak yg benar..Mereka juga punya pendapat dan hak..Hanya jangan terlalu fanatik sehingga x berpijak di bumi yg nyata iaitu mereka hanyalah pelajar..belum sampai masanya nak tegangkan leher meraih undi..

Satu lagi hujah aku terhadap statement budak tu,dia kata habis tugas sebagai pelajar baru bleh berpolitik..Aku tersenyum..Maka aku mengeluarkan satu persoalan - Bila tugas sebagai seorang pelajar akan tamat ?? haehehe..terdiam dia..mmg pun..tidak ada istilah tamat belajar yg betul2..setakat tamat skolah atau tamat ijazah saja yg wujud,istilah tamat belajar x wujud disebabkan ilmu Allah ni sangat luas,.tidak ada manusia yg memperoleh semua ilmu di dunia ni..amat mustahil..

Maka kalau kita nak tunggu 'tamat tugas sebagai pelajar' ini menjadi realiti barulah layak berpolitik,maka bila ?? Bila kita layak berpolitik ?? jawapannya sampai bila2 pun x..itulah realiti..So aku nak tegaskan kat sini,sebagai pelajar,masih boleh mengambil tahu berkenaan politik,hanya jangan sampai memudaratkan pelajaran atau memudaratkan diri sendiri..Lihat saja,dalam kampus pun ada politik..Pilihanraya Kampus itu bukan politikkah ?? di mana suara2 yg mengharamkan politik dalam kalangan pelajar tadi ????

TEPUK DADA,TANYA IMAN.

Sekian sahaja coretan ringkas yg tidak berpihak kepada mana2 parti atau individu,hanya sekadar ingin membuka minda masyarakat kita..

Wasalam..


27 comments:

Cik Ladies said...

politik tak best..tapi kadang2 best =.='' kan3?

Akmal Aizat said...

Politik adalah luas..Aku sebagai pemikir puji kepada anak muda yang sentiasa kreatif berfikir dan mencorak daya fikir ke arah unjuran positif.. Kita perlukan pemikiran genarasi muda tapi bukan pengkritik.. Ramai juga duduk mengkritik itu dan ini.. Ingat! Sejarah membuktikan pemuda mampu memberi pengaruh besar kepada politik negara suatu masa dahulu.. Ni bukan nk promote, kalau rasa nk kongsi pemikiran, juz datang http://akmaluia.blogspot.com/ korang bebas bersuara di sana.. demi kebaikan bukan tnjuk belang.. k salam..

Siti Safiyyah said...

aku sokong ko paan..walaupun kita masih pelajar, tapi kita kene ambik tahu tentang perkembangan politik..jadi pelajar tak bermakna ko takleh sentuh langsung pasal politik..kan? :)

Muiz Nasrallah said...

Ramai yang berkata politik itu kotor. Jika mereka rasional sedikit, paling tidak mereka akan sebut yang betul iaitu pemain-pemain politik itu kotor. Itu jadi alasan untuk mereka tidak minat dengan politik.

Sebenarnya dua ayat pertama itu hanyalah justifikasi untuk ayat ketiga.

Jika mereka yakin mereka orang baik, kenapa mereka hanya membiarkan urusan politik yang penting itu kotor atau diuruskan oleh pemain politik yang kotor?

Saya sebenarnya sangat bosan dengan ungkapan-ungkapan eskapis begitu. Jika buta atau tidak minat politik terus-terang sahaja kerana ia akan memudahkan saya untuk beritahu bahawa sikap anda itulah yang membenarkan kekotoran itu terus ada.

http://becok.blogspot.com/2011/03/politik-kotor.html

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@CL-ape da..hehe.. =_=

@ akmal n muiz,betul kata kalian tu

Jejaka Terhangat said...

kalo pemikiran dah cukup matang bleh la ceburkan diri dlm politik ni..kalo tak, pemikiran asyik kena racun je la jawabnya..percaya kat penyampaian TV yg tak tulus..ataupun jadi boneka politik wang..mklumla golongan muda..pemikiran tak stabil lagi..

but still, politik tu masih penting..

Kuceng GediX said...

aku pon setuju... kita berfikir mmg tak salah kan... kita mst berfikir mggunakan otak... bukan gunakan tangan dan mulut... dan aku percaya... orang tuh mst lebih arif dalam hal2 yg menggunakna otak... dan aku percaya gak tak salah kalo kita sokong mana2 pihak... tanpa mengutuk mana2 pihak... apatah lagi secara terang terangan... dalam islam pon... kita terbahagi kpd bnyak cabang... dan hanya satu yg benar.... hanya satu jer islam yg tulus dan betul2 mengikut ajaran Allah dan Rasul... tp kita ni??? yg mana??? apa yg kita wat... betul ker landasan nyer???
sama gak ngn politik.... kita tak taw hujung pangkal... kita tak taw yg mana benar... dengan menuduh, memaki, dan mengherdik orang2 yg bukan seangkatan ngn kita bukan lah cara yg betul.... satahu aku... Nabi saw pon tak pernah mengata org yg tak nak ikut baginda... baginda lebih senang dengan menunjuk pada cara... bia org yg sedar pada salahnya... tp apa yg berlaku sekarang jelas jauh dari segala yg benar! jadi nk kata wak tuh betul, tak jugak la kan???
aku ni... yang pada asalnyer... nk lah menegur perkataan yg berbaur politik atas vdeo tuh... nmpak kan??? aku tak skong pihak yg ko cakap??? sebab kalo pon ko benar dan apa yg ko sokong tuh benar, tak perlu laa kita mengherdik orang yg tak sehaluan... ni, tiba2 ad hamba Allah ni yg baik budi pekertinya... menulis dalam keadaan yg emosi (sy kira dr saiz hurufnya) hanya kerana aku mnegur jgn MASOK CAMPOR dalam politik... dia nk marah sangat aku macam lah aku ad kata JANGAN AMIK TAHU sal politik...
kat situ jer BM dia dah FAIL.... macam mana nk kembangkan parti yg dia sokong kalo hal semudah tu pon tak boleh nak bawak mengucap????
hanya kerana tenet yg lambat, dan ajakan kawan utk p makan (perut lapaq!), dia kata aku terdiam...
come on...
aku tak bersedia dengan hujah dan dalil selengkapnya kerana aku sendiri tak bersekolah agama... tidak pernah pon... tapi dia yang salah faham ttg apa yg aku cuba smpaikan...
yes, aku mmg tak pandai soal agama... tp aku sedia maklom kalo ttg apa yg aku nk cakap dan niat aku lebih dari sesaper... sekarang... aku dah jelaskan... dan kalo mungkin ko tersedar yg ko da salah faham ttg perbezaan JGN MSOK CMPOR ngn JGN AMIK TAHU, (sy kira awak ckup paham), aku nk lupakan jer ttg ni... ok??

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

jangan masuk campur lebih teruk bunyi dari jangan ambil tahu,,n aku x pernah herdik sesape2 dalam video tu..maybe pemahaman BM ko yg kurang..n BM aku x fail..aku dapat A..kira ok la tu kan..x payah la nak komen panjang2 untuk eply komen ko ni..aku dah jelaskan sgalanya dalam entry,...ape lagi kebenaran yg ko nak ?? aku dah cakap,cakap berdasarkan fakta n data...semua dah terhidang di depan mata..tunggu nak cari atau x je..sbb ko x cari,ko x amik tahu pasal isu ni,tibe2 ko cakap x tau lagi kebenaran yg betul...nak tau tu tunggu akhirat je la..sbb orang dah bagi bukti pun ko stil cakap nak kan kebenaran..satu lagi,Islam xde cabang2 dah..yang bercabang tu ideologi n pemikiran..ISlam tetap satu..xde 2 dan 3..

"kita tak taw hujung pangkal... kita tak taw yg mana benar... dengan menuduh, memaki, dan mengherdik orang2 yg bukan seangkatan ngn kita bukan lah cara yg betul" sebab tu la aku cakap ko x amik tau isu semasa..kebenaran dah terbongkar..so aku just judge atas kebenaran yg terbongkar tu..aku marah sebab kawan ko kubi tu seolah2 mengejek anwar dengan menggunakan perkataa 'MENGGILA' dalam video tu..so aku tegur..aku kata,bukan menggila,tapi menjelaskan perkara sebenar..terus dia n kawan2 dia nak marah..nak kata sume pihak same je la..ape la..that's why aku melenting..n then masuk la ko plak,ntah mane ujung pangkal,terus nak judge aku wat dosa la. ape la..ko x tau ape yg sedang diperkatakan,terus ko nak kuarkan statement..ape hal ??

ko cakap jangan masuk campur..jangan masuk campur ke,jangan ambil tahu ke,dua2 arahan tu xbleh..sebab pelajar patut ambil tahu n masuk campur..masuk campur dalam konteks ayat aku ialah mengambil tahu..masuk campur yg ko nak cakap tu seolah2 kami ni pergi berpolitik sana sini..

aku baru post sikit2 pasal kerajaan ko dah cakap aku hina sana,hina sini,ko x nampak ke tiap2 hari diorang hina ulama2 yg perjuangkan rakyat kat tv ,ko x nampak ke ?? senang2 je leh kate sumpah nama Allah x leh diambil peduli..sampai tahap ni pun ko still nak kata aku xtau kebenaran lagi ?? pihak yg kuarkan statement macam ni pun ko nak backing lagi ?? YA Allah..bagi la hidayah kat budak sorang ni..

kenapa la susah sgt ko nak faham..kalau ko xnak amik tahu n masuk campur(konteks ayat aku) pasal politik,jangan larang orang lain..kalau ko nak amalkan ideologi escapism,buat sorang2..sebab remaja zaman sekarang n semuanya golongan PELAJAR dah pun bersemangat..diorang pun macam ko jugak..penat tengok suasana politik zaman sekarang,macam2 hal..beza diorang dgn org macam ko ni,diorang amik tindakan dgn menimba ilmu pasal ni n buat aktiviti..manakala orang macam ko plak,duduk diam n kata ini bukan urusan kami...kalau 20 orang macam ko dalam Malaysia ni,habis lah...

so lepas ni jangan kuarkan statement pincang macam tu lagi..xde kene mengene dgn skolah agama atau x pun..n aku x maafkan ko sbb kaitkan darul Quran tadi...aku masuk DQ 3 bulan je,so x payah nak kaitkan IPT tu dgn aku..

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

benda yg patut ko tegur ialah penyebaran video tu terus..kalau dah tau video tu berbaur politik,so x payah la post...ni dah post..komen memerli lak...sape xmarah..tapi ko xnak tegur kubi,ko nak kuarkan statement pangkah aku jugak..padahal benda paling penting ko x nampak..

kalau x leh terima feedback yg pelbagai,cakap kat kubi,jgn share benda2 berbaur politik..that's all..

Kuceng GediX said...

bnyak lah ko...
aku tak pangkah pon saper2 kan???
ko tgk vdeo tuh balik???
nk bukti kan... g tgk balik....
tak pngkah ko po...
please lah ngaku yg ko 2 fanatik sangattt....
ko pon satu...
kalo pon sokong gilaaa sangat, consider laa org len gak...
fahaman org len gak... npe yg ko cam nk mnang sangat nih???
aku da jelas niat baik aku pon, n jelas yg aku tak pangkah anyone in particular pon, yg ko nk herdik org tak pasal2 nper???
aku tegor semua yg terasa kan??? semua yg kat stu kan... no one in particular... family aku pon ad yg pas... tak pernah lak aku tgk smpai nk bertumbuk... bertegang urat pon jauh weh... ko agak2 lah... amik tau gak sensitivity org len... pkir gak baik buruk tindakan ko.... kata pelajar cemerlang la kan?? takan tak pernah blaja sivik???
ko cakap cam laaaa aku nk pngkah ko sorang.... please laaa... tak matang tol... aku yg frst2 kali marah dorg sb post bnda2 camtuh... n kubi mmg taw pasal ni walaupon aku tak mntion nama dia sb aku baru jer pngkah org yg wat bnda sama baru2 ni... ko jer yg dtg dr planet mana tber2 cakap macam laaa aku skong sesaper... ish... tak paham aku... ko jgn laa brani2 cakap yg ko ni open-minded coz yr not!
terima jer laa teguran ikhlas aku... aku pon terima teguran ko... myb im being harsh about the dosa thingy... but be wise man...
tetapkan pndirian ko tanpa kutuk org len boleh???
aman kan???

Kuceng GediX said...

n lgi satu weh...
dosa yg aku cakap ditujukan kpd KORG!!!
BM ko A tahniah k???
aku A+ n tak perluu nk bsing...
aku cakap jangan masok campor, jangan jer laaa... ta payah nk cakap mna lebih teruk....
da tuh tak reti2 lak nk mntak maaf sb da kutuk aku cakap bnda yg aku tak cakap???
fitnah tu kan????
aku mmg nmpak... aku mmg paham... mmg dorang ad kutuk dengan tulis perkataan menggila... kerana sebab yg sama aku tegor... sb ko la puncanya!
aku paham dan aku pasan yg ko len dr dorang... n aku paham dorang tuh yg tak amik port sensitivity ko...
tp masalahnyer....
time2 aku nk tutup sal dorang kutuk2 parti ko, aku lak yg kne kan???
ko cakap aku kutuk lah...
im juz saying dat dont involve...
nk amik taw lantak kat ang la!
bukan aku larang pon...
ko yg tmbah words tuh...
FITNAH kan??
fyi, aku da pngkah someone yg kutuk parti ko sebelum ni....
over the same hell vdeo!!!
juz to remind u dat im not in da same boat wth neither of u guys!!

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

hehehe..ade lagi budak ni.yela cik kucing...penat dah aku nak fahamkan ko yg x faham2 dari tadi...pape je la ye..kalau dah tegang urat leher aku nak fahamkan ko pun,ko still xnak faham,so rasanya x payah la aku huraikan lagi...nak speaking over2 pun,takut ko cakap aku melawan lak..

"aku mmg nmpak... aku mmg paham... mmg dorang ad kutuk dengan tulis perkataan menggila... kerana sebab yg sama aku tegor... sb ko la puncanya!"

^^ aku puncanya ?? hehe ..yg post n yg start tu kubi tup2 aku lak puncanya..rasanya sijil SPM ko salah cetak kat markah BM tu..

"aku cakap jangan masok campor, jangan jer laaa... ta payah nk cakap mna lebih teruk...."

^^ sape ko nak halang orang masuk campur ??? aku dah cakap,orang lain yg ada sensitiviti akan masuk campur,tapi ko yg xde sensitiviti lak nak halang orang dari masuk campur ?? manusia jenis ape ko ni ??

ko nak cerita yg ko tegur budak2 minggu lepas la,ape la,nak wat pe ? nak kate ko hebat sbb asyik duk tegur2 orang pasal politik ?? setakat mane sgt pemahaman ko pasal politik ?? dari cara ko xplain pun dah nampak sgt ko x alert langsung pasal politik...so mmg la ko x in the same boat with us pun..ko ni golongan penonton...sbb tu ko komen sebagai penonton..seolah2 penyokong nak ajar jurulatih la... cara pemikiran x sama..aku org yg amik tahu pasak politik,sebab tu aku cakap sesuatu yg bias sbb aku tau mane yg betul n mane yg salah..

ko lak nak cakap seolah2 dua2 tu sama..aku nak tegaskan..dua2 tu x sama..so aku x perlu nak consider pasal org yg xde sebelah mane2 n yg sebelah lain sbb nampak sgt diorang xtau mane betul n mane salah..

lain kali komen benda yg ko amik tahu..kalau ko jenis amik tahu pasal politik n ko alert dgn segala isu.mesti ko leh nilai mana betul n mana salah..ko xkan cakap dua2 tu sama ke,x sebelah mane2 ke,ko xkan cakap macam tu..

n psal herdik2 tu,tu mmg cara aku,x suka itu ko punye pasal..sebab ko masuk2 dari planet yg lain dari aku,terus nak kata dosa..sape ko ?? Tuhan ?? fikir2 la bebaik..

n lepas aku dah suruh kawan2 aku tengok komen2 ko,diorang sume setuju yg cara pemikiran ko ialah cara pemikiran org yg x ambil tahu..so ko x layak komen isu ni.

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

dari cara ko komen n faham ape aku nak jelaskan,rasanya result SPM ko salah cetak..

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

satu lagi,pangkah n herdik tu lain la budak A+ ...kalau ko sedar,aku mula herdik2 lepas ko masuk n sebarkan statement pincang ko tu..sebelum tu,aku ada dua komen je,satu pasal perkataan menggila,,satu lagi aku kate ada satu pihak tu je yg salah..ade aku herdik x ?? xdekan ?? aku start herdik2 lepas ko masuk..

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

dosa ditujukan kpd KORANG ?? hehe..terer la ko ni..leh tuju2 macam tuju lagu plak kan..ape lak dosa yg kami buat ?? atas dasar ape ko kate aku buat dosa ??

kalau kita nampak seorang pencuri tu mencuri,then kita tuduh dia mencuri..dosa ke ??

same la..ttg video seks tu,dah terbukti diorang fitnah anwar..semua orang yg alert ttg kes ni dah tau,so salah ke kalau aku cakap mmg pihak sana tu kaki fitnah ?? aku x faham la pemahaman bahasa ko camne..

nur aisya humaira said...

sokong ann..)
politik is important,kte patut kena ambik tahu...:)

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

aisya :bagus

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

akhirnye ade jugak org yg faham...penat aku nak jelaskan kalau hati dah xnak terima..hehe..

Kuceng GediX said...

ko jangan nak ngarot la weh....
aku pon tak taw nper ko yg terasa gila2 walupon aku tak sebut nma ko....
ko keep ulang perkataan aku n cakap aku macam bodoh sangat smpai spm aku salah cetak...
bhasa ko pon da tunjuk perangai ko weh...
taya tgk ko bnda len...
da laa salah paham sal masok campor ngn amik tahu... tuh pon nk salahkan aku gak padahal ko da terang2 salah...
kan aku da mntak maaf pasal being harsh bot that dosa thingy...
tuh pon nk ungkit lagi???
sebenarnye ko mmg tanak ngaku kan???
walau pon da terang yg aku nk ngalah kan???
fine...
amik la weh...
aku mmg baran tp aku sangat paham mngenai sensitivity org....
aku tanak pon gadoh pasal politik....
macam bangang jer kan???
aku pon da mals da weh nk bertegang urat ngn org cam ko...
nk taw nper????
sb ko mmg tak paham bahasa....
tnjuk pndai...
hnya kerana ko amik tahu hal politik berbanding aku, ko nk cakap yg ko taw sume padahal Allah yg lebih tahu....
even ko stat herdik aku pas sume komen aku, aku ttp tak herdik ko kan????
sb mmg niat aku nk betulkan dorg, bukan nk pngkah ko...
niat aku Allah lebih tahu....
kawan2 ko cakap aku mmg tak layak komen sb pmikiran aku jenis tak ambik tahu....
fyi, aku amik tahu... n aku tak perlu lah nk mendabik dada seperti ko...
sb Allah lg tahu...
pada aku itu jer pnting...
bukan ko....
tarik balik kata ko yg
"ko lak nak cakap seolah2 dua2 tu sama..aku nak tegaskan..dua2 tu x sama..so aku x perlu nak consider pasal org yg xde sebelah mane2 n yg sebelah lain sbb nampak sgt diorang xtau mane betul n mane salah.."
tuh riak weh...
aku mmg jahil agama...
tp ko mmg riak weh...
aku tamaw tambah dosa ttg bnda yg Allah jer tahu...
kalo ko nk menang sangat...
menang lahh....
frst2 ko ckp herdik tuh mmg cara ko...
last2 ko ckp ko tak herdik...
hmmm????
n bout yr frens....
aku ad pmikiran yg tak amik tahu....
tp dorg ad pmikiran yg sukaa judge org.... ok???
pwas haty???
Nabi pon tak dakwah camni... haish...
n nmpak nyer aku lebih sabar...

Kuceng GediX said...

n lagi satu... aku ase td awal2 aku cakap da yg aku skong ko???
dat politic is important...
tp ko ckp aku pngkah ko...
saper yg fail sbenarnye ni???
ahh!!
malas lah aku nk bsing2 ngn ko!!
ko punca aku komen camtu sb aku rase dorg tak patut pangkah ko...
tp ko pk aku ckap yg ko punca semua bnda nii...
mmg laa aku taw kubi punyer pasal...
aku yg cakap dlu... tak paham ngn ko??
'lulus' nye BM ko??

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

hehe...kejap cakap pasal faham x faham,kejap pasal menang kalah,nampak sgt dari awal ko nak menang..haha..yela2 cik kucing..pape je la..aku la yg x faham bm..aku la yg salah faham..hehe..susah layan bebudak2 ni..hehe..yela cik BM terer,ape lagi ko nak aku cakap ?? hehe..bebel la banyak2 lagi..naik SEO aku..

Kuceng GediX said...

aku tanak cakap pape lagi dah....
u got the crown..

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

hehe..thanks kucing.wat eva lah..malas aku nak komen dah..ngantuk

►AdamXis◄ said...

Assalam...Bw dari Bloglist BCRoom.net

panjang betul komen dekat entry nie...dah terlebih panjang ker dr entry?kih3...farhan, bagus hujah2 disini...kita janganlah terlalu taksub dgn politik...jgn taksub dgn apa2 laa...dlm beragama pun nabi tegah supaya tidak terlalu sibuk dgn hal akhirat...apapun kita buat kena balance...baru harmoni...kan kan..

Entri Terbaru : ►Motivasi : Bantuan Waktu Susah

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

adam-aku sokong...tu yg aku pelik dgn kucenggedix kat atas ni :fuh

Kuceng GediX said...

aku tak cakap pa dah ek... tu la taksub sangat....
smpai org da benti cakap pon masih ad bunyi...

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

hahaha..kuceng ni ade lagi upenyer..ye aku taksub..sbb aku yakin ape yg aku taksubkan tu betul..sbb diorang berpegang kepada ISlam...seolah2 kita nak pilih agama la..kita nak agama yg mmg betul n x sesat...kita xleh jadi freethinker..iaitu yg anggap xde Tuhan..xde agama..atau yg anggap semua agama itu sama..sama la macam politik...mana bleh kata semua parti sama,sedangkan ada parti yg mengmalkan ajaran ISlam dgn sempurna dan ade yg tidak...x payah nak jadi open minded sgt la dgn mengatakan semua parti tu sama..ianya seolah2 nak kata semua agama tu same la..xde yg betul n xde yg salah..betul x ape aku cakap ?? lain kali pikir gune otak..open minded pun ada batasnya...

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !