Monday, June 13, 2011

Mengapa Perlu Kedekut Ilmu ??

Assalamualaikum wbt..Korang pernah tak,dapat satu ilmu atau ape-ape pengetahuan yg rasanya tak ramai yg tahu ?? contohnya korang tahu camne cara nak up blog korang ke tahap otai walaupun baru buka blog dalam seminggu ? Atau korang tahu camne nak tackle soalan-soalan exam ? Atau ape-ape sajelah yg mana berguna,dan tak ramai yg tahu.

Sure la pernah kan ? Ok so lepas korang tahu tu,rasanya korang bagitau orang lain tak ? Adakah selepas korang dapat ilmu tu,hati korang ada rasa something ? 

Macam inikah ?

A = "Eh berguna la ilmu ni.kalau aku ajar kawan-kawan aku yg lain,sure best.nanti mesti kitorang ramai-ramai berjaya"

Atau yg macam ini ?

B= "wa..bestla tips ni.. mmg berkesan giler-giler..tak sangka betul.. eh aku tak leh bocor tips ni..kang ramai lak yg pandai..habislah aku.."

Korang di kategori yg macam mana ? OK jangan jawab kat sini.Jawab dalam hati korang.Adakah korang akan sebarkan atau ajar orang-orang lain berkenaan ilmu berguna yg korang dapat tu,atau korang simpan sorang-sorang untuk manfaat sendiri ?

Menurut Fiqh wal Alawiyat,kalau salah tolong tegur aku ye, kaedah Fiqh ni menyatakan sifir yg berikut ,

"Kalau perkara itu adalah keburukan,biarlah ianya dirasai oleh sedikit sahaja (atau tiada langsung) manusia.Dan jika perkara itu adalah kebaikan,biarlah manfaatnya dirasai oleh ramai orang"

Lebih kurang macam tu la kaedah dalam Fiqh wal Alawiyat.Iaitu bagaimana kita nak beri keutamaan dalam sesuatu perkara.

So kalau dah ilmu yg kita tahu tu bermanfaat,dan boleh mendatangkan kesenangan kepada ramai pihak, mengapa perlu memendam seorang diri ? Mengapa perlu kedekut ilmu ?

Sedarkah kalian,jika kita sebarkan ilmu bermanfaat,kita sendiri yg akan mendapat manfaat berganda-ganda ?

So jangan la kedekut ilmu sangat ye,kalau ada kawan-kawan tanya tu,jawablah sebaiknya.Dan jika kita tak tahu,jujurlah padanya dengan mengatakan bahawa kita tidak tahu.Jangan hentam jawab jugak.

Ada satu hadis yg mana aku tak ingat riwayat siapa,tapi fadhilat amalnya aku rasa boleh diamalkan oleh kita semua.Ianya berbunyi ,

""Barangsiapa yg menyembunyikan ilmu,maka di akhirat nanti dia akan dibelenggu dengan belenggu Neraka""

Sekian sahaja untuk kali ni.Semoga semua mendapat manfaat.Akhirul kalam,may peace be upon you :D