Thursday, April 7, 2011

Petua Sebelum Membuat Graphic Sendiri


assalamualaikum ya ahlil qubur..ops..silap2..ya ahliddunya..kaifahaluka/ki ? alhamdullah..bikhair2..chewah duk speaking arab lak kat sini..aku pun lupa abeh dah aih arab2 ni..

So di petang yg cerah lagi berwarna warni ini(ko duk dunia mana ni paan oi...),kita akan belajar asas2 sebelum nak buat header blog,atau sebelum nak buat ape2 hasil grafik la..sbb ramai yg suruh buat header,namun aku ni jenis x pandai nak buat header untuk org lain..nanti mesti jadi x lawa..so aku gtau la serba sedikit asas2nya..

Aku nak gtau asas2 ni,berdasarkan yg aku selalu buat la,memandangkan aku ni graphic designer kelas paling bawah sekali..X setaraf dgn sifu2 macam SyedGraphix,Hazhand,dan ramai2 lagi designer otai..aku pun baru belajar buat grafik ni dalam sebulan..awal2 dulu syed la ajar aku,pastu dia tinggal aku macam tu je..isk3x..kejam tol..haha..sorry ea syed..xdelah,aku nak belajar sendiri,supaya lebih mahir..so aku godek2 la sendiri photoshop tu..

OK,aku dah mula melalut.sila tekan pangkah..hehe..eh eh..jangan2..aku main2 je bro..dia nak pangkah betul da..sampai hati ko..

OK berikut adalah asas2 yg korang perlu ada sebelum nak wat design grafik ape2 pun..

1)Software

Fuh..yg ni paling penting untuk wat grafik ni..kalau xde software,alamatnya korang kene lukis2,scan gune scanner,pastu baru masuk dalam blog..haha..dulu aku gune gabungan microsoft word,microsoft picture manager,dan paint..tu dulu,blom terer lagi..skunk aku gune Adobe Photoshop la..senang nak edit2 sume..

2)Font

Hoh..yg ni pun penting gak..kena la cari font yg menarik2 kan ?? xkan la korang nak gune font Times New Roman,Arial,Verdana,Monotype Corsiva ke,Copperblade Gothic ke,nak buat jadi design ?? Sure x best,.so kena la cari font yg unik2 sket..Contohnya Baby Kruffy ke,Ironman ke,Bleeding Cowboy ke,etc....ha..dah ade font menarik ni bru la hasil grafik kita lebih memuaskan..

Ape ?? X tawu nak cari katne ?? tudia la..korang x jadi anak angkat pakcik gugel..pandai2 la cari website nak download font ni..aduhai..malas tol la..yela2..nah aku bagi satu link ni.pandai2 la pilih n download..

Klik Sini

Dah download tu,korang extract,pastu letak kat desktop dulu...klik Start>Control Panel>Font,pastu korang paste kan sume font tu ke dalam folder Font dalam control panel tu//

3)Gambar

Yg ni pun penting..untuk menceriakan lagi grafik korang..mesti la ade gambar2 kan,kalau x yg cute2 pun,yg macho2 ke,ape2 je la..tapi ada beberapa petua aku nak bagi untuk search gambar kat google supaya korang x terlajak masuk website x berkenaan lak,porno ke,x ke naya nanti..

i)Make sure keyword korang betul..

ii)Cari gambar yg xde watermark yg menyakitkan hati macam Photobucket ke,Shutterstock ke,dll...cari yg xde watermark2 ni..nanti orang kate korang copy gambar..padahal mmg tu gambar copy pun..haha

iii)Cari gambar 3d...katakan la korang nak cari gambar upin ipin ke,taip 'upin ipin 3d'...mmg la x semua akan keluar 3D...tau x kenape ?? sebab kebanyakan gambar 3d,background dia putih..so senang nanti korang nak cut dalam Adobe Photoshop..x payah susah2 terjegil mata depan skrin ketika guna Magnetic Lasso Tool nak potong gambar,korang leh just guna Magic Eraser Tools je..then terus leh dapat gambar tu dgn elok..sape yg selalu godek2 photoshop tu tawu la susahnya nak guna magnetic lasso tools tu..silap2 kene gune cermin mata lepas ni..

4)Image Size

Haha..selalu orang lalai kat bahagian ni la..yg membuatkan header dia jadi kecik,padahal gambar kat sidebar jadi besar gedabak lak..Korang kene alert dgn Image Size ni..supaya bersesuaian dgn tempat korang nak letak hasil tu..contohnya kalau korang nak letak sebagai header,korang amik la yg lebarnye +-900pixels....kalau yg kat sidebar lak,+-300pixels pun dah elok..satu lagi rahsia aku nak gtau korang berkenaan header tu,kalau gambar korang buat tu duk center2,dia akan jadi senget bila korang upload jadi header nanti,so sebelum korang save dalam photoshop tu,korang lebihkan bahagian kanan gambar tu,seolah2 gambar tu senget sebelah kiri,insyaAllah bila jadi header nanti,dia akan jadi center..

5)Imaginasi

Pergh..yg ni paling susah..aku cakap susah sbb aku x dilahirkan dgn bakat seni2 ni..so aku susah sket nak imagine grafik2 yg elok2..Korang kena berimaginasi untuk susun sume object2 dalam hasil grafik korang tu..so pandai2 la ea..yg ni aku xleh bagi contoh sbb aku pun x pandai..haa..tengok header aku kat atas tu jadila..ntah pape aku susun..


So that's all yg korang kene tawu sebelum buat grafik apa2 pun...Selamat mencuba..

wasalam..

4 comments:

AISHA INANI said...

susah laa. aku tak reti main photoshop lagi!
plus i dont have software photoshop ni lagik! huahhhhhhhh.
ada trial jek. ish jeles benor aku.....

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

hahaha..kene download la kak oi...pastu godek2 sendiri..baru power ma..

hafiz hafizol said...

mana ada "font" kat control panel lappy aku.. okbai..

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

loh..xde ke ?

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !