Sunday, April 17, 2011

Persediaan Menjadi Blogger yang Serius


assalamualaikum adik2 di TV9 sekalian...erk ? ape ? dari tv lain ?? tv lain pun tv lain lah.. balun aja..

OK hari ni aku nak cakap pasal serious blogging...bukan jadi blogger yg serius je memanjang..xley nak melawak atau senyum langsung..bukan yg tu..maksudnya menjadi blogger yg serius dalam karier blogging ni..yelah..kalau macam buat blog untuk suke2 je,x best la kan..at least bila serius dalam blog ni,kita leh dapat macam2..dapat kawan baru..templates baru..domain baru..chatroom baru...dapat header baru..dapat awek baru..err.. cut the last one =.=''

Dulu aku pun buat blog main2 je,alah,tengok senior2 ada blog,aku pun nak buat blog..time tu 2008..aku form 2..lepas tu bersarang je.dah duk ostel kan..skunk baru serius..

Ok apa perlu anda buat jika anda mahu serius dalam blogging ni ??

1)Hias Blog

Hoh..yg ni la paling penting..xkan la korang nak biarkan blog korang tu kosong je..yg ade entry dan follower box je..pastu header yg berupa tulisan kosong je..orang nak masuk pun xde selera kan ? so korang kena la rajin renuvate sket blog korang ni..bukan rumah je kene renuvate..blog pun kene renuvate gak..korang leh pilih templates dari website2 yg ada..pastu install masuk blog korang..tapi aku x suka gune templates,sbb nanti ada la widget2 yg akan hilang..kalau x hilang pun,susah nak susun widget2..so aku edit gune template designer yg ade dalam blogger.com tu sendiri,lagi senang nak edit..

Pastu korang kene buat header yg mengancam sket..bukan mengancam keselamatan tau..sbb pandangan org bila first2 masuk blog,ialah header..so kalau header pun comot2 je,org x semangat la sket nak baca entry korang..ni hanya pengalaman aku je la..susun atur widget2 pun kene la tersusun..contohnya follower box n blog archieve,jangan la letak bawah2,susah mau tengok meyh..

Untuk download template2 menarik,sila ke sini www.btemplates.com

2)Blog Stats.

Ok...kalau dah nama pun nak serius,nak berkembang,so kena la tau tahap pencapaian blog kita kan..so korang kena la daftar blog korang2 kat mana2 web analytic,macam Alexa,Nuffnang,Getclicky,atau ape2 lagi la yg sama waktu dengannya..melalui website2 ni,korang leh nilai setakat mana pencapaian blog korang setiap hari.so kalau nampak ada kemerosotan tu,leh la korang check balik kat mana salahnya korang.kan2 ?

Website2 analytic :


3)Domain and Hosting

Yang ni xde la penting sgt..cuma kalau dah nak lebih memudahkan Google index blog korang,n memudahkan blog korang dijumpai oleh orang2 yg search tu,leh la korang beli domain sendiri,atau lebih bagus beli hosting terus bagi yg mampu..lepas ni blog korang xde nak dot blogspot2 dah,dot com je..baru la nampak bergaya..hahahha..kalau korang nak beli domain ni,jangan segan silu,klik je link kat bawah ni n korang chat la dgn dia punye pekerja..mudah dan cepat n mesra diorang ni..


4)Mantapkan Entry

Ini penting..amat penting..setakat blog cantik,header gempak,tapi entry hampeh pun x guna jugak..so belajar buat entry yg menarik..tajuk tu bagi la nampak macam eye catchy sket,,bagi nampak macam suspen..jangan la cerita semua kat tajuk.contohnya nak cerita pasal korang jatuh basikal,jangan la letak tajuk entry tu "Aku Jatuh Basikal"...sape nak buka entry ko lagi..ko dah cerita semua dalam tajuk tu..letak la tajuk suspen sket macam "Darahku Mengalir Lagi " ke,ape ke,baru nampak suspen..

5)Promote Blog

Ni langkah last dalam nak jadi blogger serius ni..bila dah taip entry baru,mesti la korang nak ramai yg baca kan..so kena la promote sbb blog zaman sekarang ni ada berjuta2..so xkan ramai nk baca entry korang kalau korang x promote kan?Korang leh promote entry2 korang kat group2 blogger macam kat bawah ni..atau korang leh buat page untuk blog korang sendiri..ala..macam yg aku ade kat bawah tu (sila like ye :D)..pastu paste je link entry baru korang tu..atau korang leh masuk website2 yg khas untuk promote entry korang macam http://www.gengblogger.com..

Group2 Blogger :


So setakat tu je la..semoga berjaya !! :D

Assalamualaikum :D

11 comments:

izzati wanie said...

hehe..blogger yg serius ye...
erm..templates yg bs gne..bs download dr btemplates la...
so, an rse blog bs cam mne??
ade komen about templates?

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

bs-templates bs ok je..bergantung kepada template n bergantung kepada user tu nak manfaatkan temoplates yg dia amik la :D

Faizal Fredley said...

pangjang lebar ko membebel tp aku baca sampai habis gak...hahah...tip yg bagus buat blogger baru mcm aku nih....hehhe

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

eleh..blogger baru la sgt..hehe..thanks sudi masuk n baca bro :D

AISHA INANI said...

oi mak banyak nya tips ekauuu!
tp betol laa, kena bijak carik cable br belog laku. tehee.

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

AI-yup...betul tu..kalau duk senyap je xkan ke mana..

Mohd Ridhuan said...

bgus r tips..
huhuuhuh

Cik Ladies said...

eyh,,tak komen lagi eyh? da dtg semalam tapi tgok2 ja rupe nye.. hehe.. jom paan! kiter jadik blogger yang serius plak lain kali.. terbaik :angguk

Encik Suami said...

comelnye kucing tue, geram nengoknye.
thanks sbb bagi link utk template tue ye.mmg cdg nak tukar.

jemput terjah new entry

1) (>.<) Khas Utk My Levly Princess (>.<)

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

ridhuan-yep..thanks

CL-grr..selalu macma tu...yup..jom jadi serius :rokok

Suami-u r welcome..insyaAllah :D

Acai Budak Tepeng said...
This comment has been removed by a blog administrator.

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !