Saturday, April 16, 2011

Parahnya Mentaliti meLAYU !!


assalamualaikum tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 anon sekalian..bertemu lagi kita dalam rancangan..... Aku Membebel !!

wakakaka..xdelah..rancangan la sgt..actualy ada satu yg aku fikirkan dan resahkan sejak dua menjak ni..mengenai mentaliti bangsa kita yg tercinta ini...iaitu meLAYU...sebak beb cakap pasal nie..tacing2 jap 2 minit.. =.="

Ok,cube korang renung kembali tentang bangsa kita sekarang ni..Semakin mundur bukan ?? xpayah la nak kerek2..mengaku je..ya,semakin mundur !! Kenapa ?? Mengapa ?? Kerana mentaliti bangsa kita lemah..goyah dan mudah dimanipulasi oleh anasir2 luar..

First sekali yg aku nampak,berkenaan isu penghinaan terhadap umat Islam...yelah..betul la yg pasal penggunaan kalimah Allah dalam bible tu,pastu yg lukis karikatur Rasulullah SAW tu,dan sebagainya tu,mmg terang2 la menghina umat Islam..wajar la kita marah,tapi bukan dgn mengganas,sbb itu memburukkan lagi imej Umat Islam..

Tapi,yg berkenaan hal remeh pun mentaliti kita masih lemah,contohnya,dalam mesej,sape penah guna 4JJI untuk menulis nama Allah kononnya dalam tulisan Jawi ?? cuba korang tengok betul2,kalau korang taip 4JJI dalam msej,seolah2 nama Allah dalam tulisan jawi..ok la tu..at least ada kekreatifan..bahasa Jawi kan lebih bagus..tapi bile dengar je yg 4JJI tu bermaksud FOR JESUS ape tah..terus sume jadi kecut..n marah2 kepada sape yg guna tu..tu diorang cakap..yg ko g percaya knape ?? x payah la anggap maksudnya macam tu..ape yg penting tu NIAT der..NIAT..kalau NIAT kita tulis tu nak represent nama Allah,so xpe lah..yg senang sgt kena hasut tu pesal ???

Aku bagi contoh..aku kate SPM tu Sijil Pelajaran Malaysia...ade kawan aku cakap SPM tu Syarikat Permainan Malaysia(syarikat ni wujud ye kat Malaysia)..so kami berdua bergaduh sampai nak berbunuh2 disebabkan masing2 nak tegakkan pendirian masing2..bodoh x ?? bodoh la..ikut suka dia la nak interpret maksud perkataan tu kepada apa pun,ikut NIAT dia la..yg ko nak paksa org lain ikut otak ko pesal kan..tapi meLAYU yg juga beragama Islam ni lemah..tu la jadinya kalau kurang menuntut ilmu..mudah nak dipengaruhi..Bila orang cakap 4JJI tu maksud yg macam aku cakap tadi tu,sume jadi kecut,,ntah pape..tapi berkenaan nama ALLAH tu,mmg patut la kita marah..sebab nama ALLAH ni mmg xde maksud lain pun dalam semua bahasa..ia hanya digunakan sebagai nama Tuhan kepada Umat Islam,atau lebih tepat lagi,satu2nya Tuhan di Alam ini..

Satu lagi yg parah berkenaan meLAYU ni,diorang nak ikut semua yg BARAT buat..kononnya ape yg BARAT buat tu hebat..so diorang berTUHANkan BARAT...sebab tu la wujudnya Malaysia Idol,So You Think You Can Dance,dan segala bagai lagi tu..sebab BARAT buat..so meLAYU pun nak ikut,supaya x dikatakan mundur..mulut cakap boikot,tapi buat macam diorang jugak..lemah sgt mentaliti meLAYU ni..

Dah la,malas aku nak membebel banyak2..sedih tengok orang meLAYU zaman sekarang..dari dulu lagi kita ditindas oleh kaum dan agama lain..korang sedar x ??? So jgn la terikut sgt budaya diorang tu..kita ada budaya,agama dan adat resam kita sendiri..x payah duk ikut diorang..

So that's all..Assalamualaikum. :D


8 comments:

izzati wanie said...

erm..an yg penting biat dan apa yg cuba kita sampaikn

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

yup BS..

zalizalu said...

bagus2... ada jugak orang sedar.. k2, aku follow, letak dalam blogslit aku skali... teruskan menulis.. melayu2 nie

zalizalu said...

uik, uia rupanya.. wakakakakakakkakakaka... amik major apa?

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@zali-thanks a lot der...aku baru asasi..engineering

Jejaka Terhangat said...

owh, ko nak ckp psl teori konspirasi ni. mmg dah lama perasan pon, kalo ada konspirasi apape, orang kita mmg cepat melatah. yg tak tahannya, upin ipin pon jadi mangsa teori konspirasi. dan ada pulak tu yg cepat percaya. senang btol minda dimanipulasikan..adeh...

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

jejaka-a'a..tu la pasal..mentaliti melayu lemah sgt..senang percaya cakap bangsa lain..xde pendirian..sadis tol

!! Kodet !! said...
This comment has been removed by a blog administrator.

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !