Thursday, April 21, 2011

MO NAK BAGI HADIAH.HANYA BUAT ENTRI "AKU INGIN BERUBAH"


Assalamualaikum semua hamba Allah sekalian.. :D kaifahalukum ?? khair au lak ? chewah speaking arab lak aku pagi2 neh..

Ok,aku nak bagitau ampa semua yg aku dah join satu contest yg bagus,dari senior aku dalam Kami Blogger Utagha,iaitu Kak Muslimah Optimis...erk..bukan2.tu bukan nama dia la..nama dalam blogger je la =.=''

Contest tu diberi nama "Aku Ingin Berubah"

Pergh nama mantobbb..Contest macam ni la yg patut ramai blogger buat..bukan contect kami cute ka,kami cun ka, yg duk mengarut x habis2 tu..haha..

Syarat2 Pertandingan Adalah Seperti banner kat bawah nie..malas aku nak taip.so ampa baca je la noh..pastu kalau nak join,klik je banner tu.. :D


OK aku nak mula dah neh..sat2 nak mengimbau kembali kisah lama...hurm..banyak jugak yg aku dah berubah ni..tapi nak kena berubah balik...

ENTRY NI SANGAT PANJANG.JANGAN BACA KALAU X MAMPU BACA SAMPAI HABIS

p/s : aku xdak niat nak riak langsung dalam penulisan selepas ni,cuma nak menggambarkan betapa aku dah jauh berubah dari kehidupan aku dulu..

Aku dulu sekolah rendah biasa ja,sekolah kebangsaan macam ramai bebudak2 yg lain kat Malaysia neh...cuma,aku ni jenis x kawan dengan perempuan..x kawan langsung..ada dua faktor,first aku segan,second sbb aku mmg x biasa bergaul dgn gurl2 ni..kawasan kejiranan aku pun xdak gurl yg hampir sama umur dgn aku,yg ada kecik sgt atau besaq sgt ja..so aku x biasa kawan dgn gurl..

Lepas UPSR,aku dapat tawaran p SM Sains Alam Shah,Putrajaya,tapi mak n ayah aku x bagi p,sbb aku dapat tawaran p SMK Agama Kedah,tempat abg aku duk belajaq..mak n ayah aku nak aku ada asas pendidikan agama yg kuat dulu,baru depa lepas aku p mengaji jauh2..Aku akur sbb aku pun takut lagi nak p belajar jauh2 dalam usia yg muda neh..

Di SMK Agama Kedah,aku belajaq macam2 ttg agama dengan lebih mendalam..aku belajaq cara ikat serban,menghafal surah2 panjang2,sbb mmg aku minat hafal surah2 dari skolah rendah lagi..selalu masuk hafazan..Aku pun mula kenal apa tu usrah,aku leh belajaq bahasa arab,bahasa Quran..

Kehidupan aku dalam tingkatan 1 sehingga tingkatan 3 amat best..aku rasa tenang di skolah ni..aku diserap masuk dalam Usrah Kepimpinan,untuk latih bakal2 naqib untuk manage group2 Usrah nanti..kawan2 lain best2 je main petang2,aku n kawan2 seusrah kepimpinan tu tiap2 petang je ada usrah,dalam seminggu tu maybe ada 2 hari je kot yg kami leh main petang2..aku rapat ngan abang2 Kepimpinan skolah ,abang2 pengawas n abang2 Exco badan dakwah kat skolah aku..

So aku sedikit demi sedikit agak terkawal dari buat kesalahan2 disiplin nih..aku still x kawan dgn gurl kat skolah ni..sangka aku,budak2 perempuan skolah agama ni,mesti suma baik2..tapi rupanya ada gak yg x ok,so aku x berminat nak kawan dgn gurl2 nie..dalam Tingakatan 3,baru aku kawan2 sket dgn budak prempuan ni..tu pun atas urusan2 tertentu je..bila cakap ngan gurl,aku akan tengok tempat lain,telinga jadi merah.aku mmg pemalu yg amat2 dgn gurl..sampai aku n kawan baik aku,hasif,juga pemalu dgn gurl,kami digelar anti-pompuan..adeh..ada juga ke gelaran macam tu ??

Masuk Tingkatan 4,aku berubah sedikit demi sedikit,aku x sure sebab apa..mungkin sbb aku semakin dewasa,so pemikiran aku berubah sket2..atau kerana kawan2 rapat aku,semuanya pindah skolah..bacth aku time tu,yg dapat 9A dalam PMR,lelaki ada 19,18 daripada tu semuanya pindah skolah..aku sorang je x pindah..even aku dapat tawaran,tapi aku rasa syg sgt2 skolah aku ni..so aku stay..dan ramai kawan2 baru masuk..namun mereka x seperti kawan2 aku yg pindah tu..so aku xde sape2 yg nak rapat dan luah masalah macam dulu..

Mmg la still ade yg baik dan alim,cuma,semua dari kelas lain..susah gak aku nak masuk..n start dari Tingkatan 4,aku banyak join program2 kepimpinan..mula dari Kem pemilihan tokoh pelajar peringkat negeri,aku p sana,asalnya xtau program apa,tapi dah 2 hari dalam kem tu,aku leh la tangkap sket2 matlamat kem tu..aku jadi penghulu..so kena la interact dgn peserta perempuan jugak,nak handle kem tu..so sedikit demi sedikit rasa segan aku kat gurl tu dah hilang..

Aku terpilih wakil Kedah g kem tokoh pelajar kebangsaan kat Sabah,..kat situ lagi la sosial..buat tarian poco2 campur laki perempuan..even aku cuba mengelak dari cakap n kawan dgn gurl,aku selalu tewas..sbb ramai sgt gurl dalam kem tu,n ade 2-3 gurl junior yg asyik ikut aku p mana ja..rimas la plak..

Habis ja kem tu,aku balik kedah,x sempat aku nak revise subjek2 aku yg ketinggalan,kaunselor aku panggil suruh handle budak2 skolah aku p satu lagi kem kepimpinan,iaitu Nadwah Kepimpinan Islam Negeri Kedah..adeh..penat x habis lagi,nak kena p kem lain plak..ni mesti kena buat2 baik dalam kem ni,dah nama pun kem kepimpinan islam..ni yg aku malas ni (semasa ni pemikiran aku mmg betul2 dah berubah.. :'( )

Aku sorang je kot yg x pakai songkok dalam kem tu..aku mmg malas pakai songkok,nak jaga rambut,bukan nak menunjuk kat orang,tapi aku lebih selesa bila rambut aku terurus..time kem tu,aku asyik tido je time ceramah..tapi time LDK,latihan dalam kumpulan,aku aktif..n last2 sekali,aku dapat peserta terbaik..hahaha..camne leh dapat neh..biarlah..

Lepas tu pun ada kem lagi kaunselor aku sruh g,tapi aku refuse..malas aku nak p..

So lepas abeh beberapa kem,aku betul2 ketinggalan dalam pelajaran..so nak catch up balik tu bukan satu keja senang la..addmath aku awal tahun time f4 dapat 100,lama2 turun,turun dan akhirnya fail final ujung taun..korang leh kata tima form 4 tu zaman kejatuhan aku la..walaupun aku pegang Exco Ibadah dalam badan dakwah time form 4,tapi sikap dan perangai aku dah banyak berubah..ditambah beban dgn 15 jawatan dalam skolah,5 persatuan aku jadi pengerusi,aku betul2 xdak mood nak study..dan asyik sibuk..menybebabkan akhlak aku semakin teruk..JPN lantik jadi ketua pengawas asrama negeri kedah lak,bertambah la beban aku..mmg xde masa nak masuk kelas langsung..

Time form 5,aku terus rebah..asyik ponteng kelas...solat dalam dorm tu dah jadi biasa,ditambah dgn aku x pandai pilih kawan,asyik buat kesalahan disiplin je..aku 5 kali kantoi bawak nset,amat memalukan..padahal aku timbalan ketua pengawas dan timbalan presiden badan dakwah time form 5....aku pernah kena tampar dengan warden sbb kantoi bawak nset n menipu sbb nak lepas diri ... cuma aku x la buat kesalahan disiplin yg berat2 macam merokok,dating dll..aku x pernah tinggal pakai serban setiap malam dari form 1 sampai form 5..yg tu aku happy bila aku teringat..

Even aku still aktif masuk pertandingan,perangai aku terus2 berubah..aku dapat johan ihtifal bahasa arab bahagian kuiz alquran,sampai g kebangsaan..tapi setakat masuk je la,aku xdapat faedah pun dari pertandingan tu.sbb perangai aku dah teruk sgt2..akhirnya SPM aku 6A je..aku sedih sgt2..ramai cikgu terkejut,x kurang jugak yg x terkejut bila diorang tgok sikap aku berubah..yela,diorang expect aku akan mengulangi kejyaan abang aku dpat 12A dulu,tengok2 aku dpat separuh je..xpelah.dah nasib..

Hujung taun form 5 tu,aku isi borang temuduga Darul Quran..tu pun aku main2 ja isi,dah semua orang isi..aku pun isi la..satgi orang kata pelik plak kalau x isi.Ustaz yg latih aku hafazan dari form 1 dulu pun mai jumpa aku sendiri,suruh aku isi...lagipun aku teringat time usrah form 2 dulu,naqib aku suruh minta masuk situ,dia pun lepas form 5 masuk situ..n dia jadi gah di sana..so aku sedikit sebanyak teringin dari dulu la nak masuk,hafal alquran..tapi bila perangai dah jadi teruk macam ni,minat tu pudar la sikit2..

Yang terkejutnya,aku dapat temuduga tu..terkejut la jugak,..4 laki n 8 gurl skolah aku yg layak g temuduga..adeh,..kena g temuduga la plak..so kami pun g la..kena hafal separuh muka dalam sejam,pastu g tasmi' depan Ustaz dari Darul Quran tu,lepas tu kena interview dengan pegawai dari UIAM,sbb program yg aku minta tu Pensijilan DQ-UIA ..bermakna,jika aku masuk dq,aku akan habiskan 30 juzuk dalam masa setahun setengah,dan aku akan dijamin tempat dalam UIA...

Sekali lagi aku terkejut,aku lulus temuduga..2 laki n 2 gurl ja dari skolah aku yg lulus..adeh..kena masuk la ni kiranya ?? aku malas sgt2 nak masuk ni..tapi hati kecilku yg ingin berubah memujuk aku supaya masuk je Darul Quran JAKIM tu..at least aku leh perbaiki diri aku kat sana..mak aku awal2 x sure aku leh survive kat situ,aku faham perasaan mak aku..maybe dia nak aku masuk U terus..tapi aku minta izin mak aku nak duduk situ dulu..nak perbaiki akhlak aku..

Then aku daftar masuk Darul Quran Jakim kat Kuala Kubu Bharu,Selangor..tempat ni mmg sunyi dan aman...hati tenang2 sgt2... suasana kat sana mmg nyaman,aku rasa macam xnak balik je..tapi minggu orientasi kat sana mmg pedih..senior2 kat sana mmg nak tanam dalam diri kami supaya stay kat situ sampai habis..sbb rekod menunjukkan ramai yg keluar lepas dapat result SPm..yela..habis2 SPM je,2 minggu lepas tu terus masuk DQ..kawan2 yg lain syok2 je lepak kat umah,kami kene datang sini hafal quran...so ramai yg x tahan n kuar..

Hidup kat situ mmg sistematik..kena bangun awal,pastu g solat subuh,g kelas tasmi' selam 4 jam,pastu petang tu ade kelas2 sampingan..tapi agak free la kat sana.xde pressure..yang pressure hanyalah hafazan..untuk bacth kami yg amik Pensijilan,kena hafal at least 4-5 muka surat sehari..pergh..korang bayangkanlah,nak hafal 5 muka sehari..nampak macam mustahil kan ?? tapi sebenarnya boleh,kalau dah biasa..so lama2 aku jadi biasa,hafal 6 muka sehari,cuma yg payah bukan nak hafal tu,tapi nak kekalkan tu yg susah...so ade la yg lupa2..

Tapi,yang menyedihkan,akhlak aku x banyak berubah pun masuk sini,aku jadi tertekan..sbb suma kat sini baik2 sgt..aku ni bukan baik pun..minggu awal lagi aku dah kol mak aku nak balik..tapi mak aku pujuk suruh stay2..aku sampai nangis2 beb,..tapi mak aku pujuk suruh stay at least sampai result SPM kuar..so aku stay...tapi aku lebih banyak memerap dalam bilik..kawan2 yg lain selalu g berdiskusi dgn senior2 kat bilik senior..aku suka duk sorang dalam bilik..kat situ,satu bilik hanya 2 orang...so aku ada sorang je la roommate.

Tapi,dia ngan aku bagai langit dan bumi,aku dapat 5A trial n 6A SPM,dia dapat 15A1 trial,dan 14A+ dan 1A biasa dalam SPM..gile kentang,..kalau dia tu bukan budak skolah swasta,sure dia yg jadi pelajar terbaik SPM Malaysia tahun tu..n dia baik sgt..hafazan dia bagus sgt2..dia ingat semua..berbeza dgn aku..aku cuba nak jadi baik jugak dgn g tido kat masjid DQ tiap2 malam,tapi mmg susah nak berubah bila hati dah hitam..

So,lepas dapat result SPM je,aku melangkah kaki meninggalkan Bumi Darul Quran yg tenang dan nyaman,dan mengumpulkan ramai para Tahfiz Al-Quran..jiwa aku tidak dapat menyesuaikan diri di sini..

SO aku balik kedah,bulan 3,bulan 4 aku keje,n bulan 5 aku masuk UIAM...

Di UIAM,sikap aku menjadi2.. solat SUBUH tu mmg leh kata tiap2 hari miss...even kawan aku Khairuddin,kami panggil dia Ustaz,sbb dia baik n alim..dia kejut aku tiap2 hari..tapi aku selalu x bangun..solat pun selalu di akhir waktu..hidup kat U mmg berlainan dari skolah dulu..kalau kat skolah dulu kita akan didenda sbb solat lewat atau bangun lewat,tapi kat U,semuanya bebas..ikut suke korang la nak jadi apepun..asalkan pointer dalam exam tinggi..

Tapi,at least kat UIA ni,akhlak aku stil terjaga..apa yg aku belajar kat skolah agama dulu ada gak efeknya sikit2..at least aku x bergaul bebas dgn gurl..aku berani sumpah,yg aku mmg x kawan sgt dgn gurl kat U ni..sbb tu aku asyik memerap dalam bilik,ngadap laptop,ini satu faktor yg menyebabkan aku mula sirius dalam penulisan blog..aku x join langsung aktiviti kampus,sbb semuanya campur laki n gurl..bebas lak tu..aku takut sgt aku terjebak,so aku banyak mmerap dalm bilik je.dalam kelas pun aku x cakap ngan gurl,lau xcaya korang leh g siasat sume kawan2 aku..

Tapi sikap aku skarang dngan sikap aku form 2 dulu,bagai langit dan bumi..dulu aku x pernah miss solat,semua awal,pakai serban,n cakap ana anta dgn kawan2..tapi sekarang ??? serban aku bawak,tapi duk dalam beg je la..x pakai2 pun..aku nak pakai pun aku rasa x layak dah orang macam aku nak pakai..baru skarang aku faham bila form 2 dulu,aku ajak kawan2 aku pakai,diorang akan kata,"budak jahat macam aku mana leh pakai..ang baik xpala,ang leh pakai"...dulunya aku x faham maksud diorang,tapi skunk aku dah faham sbb aku pun dah macam diorang..

Aku nak sangat berubah jadi baik..tapi setiap kali aku azam nak berubah,azam tu cuma bertahan x sampai sejam...tengok ?? lemah kan aku ni ?? 9 juzuk yg aku hafal kat Darul Quran tu dulu,skrang tinggal x sampai sejuzuk pun..kalau time khutbah,khatib tu ada baca ayat2 yg aku pernah hafal,akan menitislah air mata aku sbb aku ingat2 lupa ayat tu..padahal dulu dah hafal..sejak aku keluar DQ,aku x pernah mengulang juzuk2 yg aku hafal dulu..aku biarkan macam tu je..jiwa aku lemah.aku malas nak mengulang..dalam UIA pun,aku still x berubah..masih macam tu..

Berkaitan gurl,dalam dunia realiti,mmg aku masih pemalu dan segan..aku hanya kawan dalam alam siber je..sbb tu ramai cakap aku di luar dan aku di alam siber ni amat berbeza..mmg la..kat luar aku segan nak sembang,kat fb ke,kat ym ke,aku x segan langsung,sbb x nampak muka..and aku pun dah ade gf..tapi,aku dah fikir masa depan..aku berani bersumpah,aku mmg x main2 bila ada gf ni.aku dah fkirkan ttg masa depan..aku x suka bila org tu suke2 je bertukar2 gf atau bf,macam x serius..diorang ingat kapel2 ni untuk suka2 ke...aku tau kapel tu haram..aku just amik gf sbb aku mmg nak dia yg jadi teman hidup aku..aku tau ramai yg gelak sinis atau mengejek kenyataan aku ni,tapi aku serius..aku dah inform family aku dah pun pasal ni..bagi aku,kalau perkara tu mmg kita nak lakukan dgn ikhlas,apa salahnya beritahu orang lain..supaya x timbul fitnah..n aku mmg nak jaga dia betul2.aku nasihat dia supaya pakai tudung labuh,jgn pakai seluar jeans,n kuar umah tutup semua,termasuk kaki,aku suruh dia pakai stoking bila keluar..maybe ramai gelak,tapi aku x kesah..aku nak dia yg terbaik..ok cukup pasal si dia..

Apa yg aku nak mention kat sini,aku mmg nak berubah jadi baik...aku xmau dah main2 dalam hal ibadah ni..sampai skarang,aku asyik solat lambat je..aku skunk cuti 3 bulan kat umah,sementara nak masuk sem 3 kat UIA..subuh asyik miss je..x larat nak qada dah..malam2 asyik tido lewat je..AlQuran dah jarang aku baca..ape nak jadi aku ni kan..so aku betul2 nak berubah..korang tlg la doakan aku ye,..aku minta sesangat..aku pun akan berusaha ubah diri aku kembali ke jalan lurus..

Aku tulis entry ni x mengharapkan hadiah yg MO janjikan tu,cukuplah sekadar ada yg sudi baca sampai habis..kalaulah entry ni sehelai kertas,korang leh nampak tompok2 air mata aku yg dah menitis bila mengenang balik kehidupan remaja aku yg penuh dosa..aku ingin bertaubat.tapi nafsu dah mengalahkan iman aku..aku nak bangun kembali..pimpinlah tangan aku..bimbinglah aku..sekian..



DULU


SEKARANG

Assalamualaikum..

MOHAMAD FARHAN BIN SHAMSURI,
19,
CFS IIUM 10/11


25 comments:

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

baca sampai habis ni...

hmmm...xtau nak komen apa..

tersentuh hati =(

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

erk.. terharu cik GKSB baca sampai habes... tlg doa saya berubah ye cik GK :(

aien zell said...

OMA...rasa macam nak nangis je bace smp abis..tp,biasalah..manusia mana yang x pernah buat silap..masing2 ada khilaf yang tersendiri..macam aien jugak..
janji dengan diri sendiri yang kite nak berubah..n jangan toleh masa lampau..jadikan rasa sesal tu sebagai motivasi diri..
insyallah kte akan dapat berubah menjadi orang yang lebih baik..

may allah bless..^^

Cik Ladies said...

owh.. berterima kasih kepada mata CL kerana masih oke sampai la kat ayat last..wakaka XD .berpinar2 plak mata lepas tgok blog yang hitam dgn box komen yang putih..

p/s: uish.. paan budak pandai rupenye. tak macam CL..tapi sama-sama la kiter ubah diri sendiri ke arah lebih baik =)

EYQASARA said...

eyqa baca smpai habis... alhamdulillah masih sedar.. masih tidak terlambat nak berubah dan bertaubat.. sayu je baca entry ni.. erm, eh, ingatkan abg... rupenye adik laa.. name ayah serupe.. eyqa dah umo 20.. hihihi... :D
adik farhan jgn malukan ayah ok.. ;)
*boleh ke gtu?* hihihi..

cahaya UMMI.. said...

aein-thanks sudi baca..asalnya nak buat pendek je.cukup syarat contest je..sekali terlebih feeling da... :D insyaAllah sama2 kita berubah..

CL-wah..cl baca sampai habis..jrang berlaku neh..hehe..mane ade pandai la..teruk ade la..

eyqa-hehe..kembar kot ..ok2..kita jaga nama ayah kita :D

noonaQQ said...

(pejamcelik)2 noona bce entry paan.. bgus la lau nk brubah kn? lau xnk brubah,hah nk jdi ape dh?

juz ingt yg ni je paan,hidup kite bkn di duni ni. di dunia ni tmpt untuk kite cri bekalan kt akhirat.

kata ustaz noona " dunia ni ibarat penjara buat muslimin,tapi ibarat syurga buat musyrikin" renung2 kan yer..^^

nadiahcenyum said...

betul ckp noona....
ade kwn yg penah nasihat..dye ckp..
"hidup umpama pelayaran...selepas seharian berlayar,kapal berlabuh di sebuah pulau...
masing2 turun dan kapten kapal cakap loceng akan berbunyi pada bila2 masa jer...
kapten cakap cari banyak makanan dari hutan untuk nak belayar lagi puluhan tahun tanpa henti..
semua angguk...
kapten lepaskan semua penumpang...
ada satu golongan ni terus masuk hutan untuk cari makanan, buah-buahan...
sampai habis tercucuk duri dan ranting... lagi satu golongan pula nak cari kemudian,
sebab nak rehat2...kemudian, bila sudah beberapa jam, tiba2 loceng berbunyi..
ada yang bergegas naik dengan makanan yang sangat banyak, ada yang tak sempat cari...
yang tak sempat cari sedih dan takut sebab perjalanan lagi puluh2 tahun tanpa henti...
kapten cakap," yang membawa bekal,berbahagialah....yang leka tak mencari apa2 sengsara pasti menanti.."

macam tu juga kehidupan kita...
hanya sekejap kita dihantar ke pulau dunia...
dan loceng kematian akan berbunyi...
kita berangkat menaiki bahtera kubur...
menuju destinasi mahsyar..selama puluhan tahun akhirat......."

l° ~❤Misz Nadea❤~°l said...

paan.... :bagus...

banyak dah berubah... blog paan pun berubah :)

Siti Safiyyah said...

paan, tak sangke kisah hidup ko macam ni rupenye.. :')


bak kata abah aku, remaja masa umo dia 14 samapi 17 thn ni lah kite kene jaga dan bimbing dia sebab masa ni lah dia mula nak try macam2.. aku pon penah lalui sedikit sebanyak macam yg ko lalui skang ni..


cadangan aku, ko cube tulis kat satu kertas ape yg ko nak baiki tentang diri ko dan tampal kat tempat yg ko leh tengok ari2 dan ko baca sebelum tido.. insya-Allah, Allah tau apa yang kita mahu. semoga kita sama2 berubah ye paan :)

Cik Ladies said...

knp cahaya ummi plak yang balas komen niey? :(

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@noonaQQ-wah..thanks..yep..kata2 tu betul..dunia ni penjara bagi org mukmin ,tapi syurga buat org kafir

@nadiah-erk..panjangnye..btw an baca semua tu..thanks..insyaALlah kita kumpul bekalan banyak2 ye..

@siti safiyyah-hurm..mesti lepas ni ramai pandang srong kat aku kan..hurm..yap..macam ni la kisah aku..thanks..sama2 kita berubah..

@CL-hahahaha..tadi mak aku sign in google account dia,nak update entry blog dia..aku lupe nak sign out la..hehe..

SYAF said...

Mm...menghayati...

CIK GADIS said...

ngeh2!beza gila dulu ngn skang.keh2!pa2 pon moga ko cpat brubah jd cm dlu blek.. =)

dakkos said...

bagus laa muda2 lg dh insaf dan hendak berubah ke jalan yg baik, jangan jadi cam aku dh lanjut baru teringat nk berubah ...

Revablogspotlive said...

mulanya aku malas nak baca sampai abis..tengok sekali lalu,,gila panjang!
tapi xsangka lak aku,,baca dan baca sampai lah word ko yang terakhir..
munkin cerita ko y buat aku nak tahu apa y jd lepas tu..

uhu2,,aku pun cam ko..susah nak berubah..semangat kejap jer datang,,dahtu lost bila dah baik balik..tapi ko lebih baik sbb ko berani buat entri n join contest tuk berubah..nie cam perjanjian pada diri ko n bukti pd masa akn dtng ko boleh berubah..

insyaallah,,semoga niat ko nak berubah dimakbulkan Allah S.W.T

Muslimah Optimis said...

waaaaaaaaa.. panjangnya dikbobbbbbbbb... akak kagum la ngan dik bob... tapi akak belum baca sampai habis la sekali lalu dan imbas saja.. dok wory penilaian belum dibuat ni..penilaian akan dibuat mei nanti sebab sekarang akak nak siapkan thesis dulu..sekali lalu boleh la baca.. tapi akak tahu dalam hati paan ada nur.. sebab tu paan tulis sambil mennagis kan.. terharu la kalo akak ada adik macam paan ni...

ni kak aima yang mai baca.. nanti MO pulak mai baca ya.. time MO mai baca tu dia akan buat penilaian entry mana yang menyentuh hati dia ok..

akak doakan kamu dikbob... (hanya akak yang panggil dikbob kan)...hihi.. kat umah pon panggil bob saja kan..hoho

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

syaf-thanks

CG-hehe..yelah2..

dakkos-same la kite berubah

rev-insyaAllah

MO-hehe..actually xdak niat nak join sgt contest tu..cuma dari dulu duk rasa nak luah semua ni dalam bentuk penulisan..so contest tu macam kena pada masanya.. :D

inchesofart said...

terima kasih. erk, kita kongsi cerita lebih kurang sama. jom sama-sama bangun, bersihkan pakaian dan diri. raikan kejayaan di sana, insya Allah :)

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...
This comment has been removed by the author.
izzati wanie said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Acai Budak Tepeng said...
This comment has been removed by a blog administrator.
fRaMe+LenSeS said...
This comment has been removed by a blog administrator.
kuzer miyo said...
This comment has been removed by a blog administrator.
liyana said...

nice entry..

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !