Thursday, April 21, 2011

Itu Perempuan Banyak Jahil Ma....





GAMBAR SEKADAR HIASAN..TIDAK ADA KENA MENGENA MENGENAI KISAH GUWA


assalamualaikum shume2 kawan2 chumel2...auww.. astaga..ape kejadah aku merepek ni ?? wakaka..

Jangan risau wahai pembaca tegar(bajet pemes)ku sekalian,entry kali ni pendek je..insyaAllah..aku x janji..hehe..

Kali ni aku nak guna guwa plak bleh ? cambest je gune guwa2 ni..at least kita leh belajar pasal sejarah..yela..Gua Mulu,Gua Niah,Gua Kelam,gua.com,dan juga aku sebagai 'guwa'.. :D

Ok,tadi guwa ikut ayah n adik guwa pergi pasar malam..yela,mak n ayah guwa bizi tiap2 hari ..so agak kesulitan sket untuk menyediakan makan malam..xpe,guwa faham keadaan family gua..kami mmg bizi tiap2 hari..termasuk guwa yg bizi tido :D

So ayah guwa tunggu dalam keta,kesambilan guwa n adik perempuan guwa(18 tahun,sapa ngorat guwa cincang 18) pergi kuar nak beli juadah ,bukan cari kejadah..dan bukan pula nak beli sejadah..sambil guwa escort adik guwa beli makanan(guwa tlg pegang plastik2 makanan je,adik guwa yg beli),guwa usha2 la manusia2 bermacam spesis kat Pasar Malam ni..mmg ni hobi gua..guwa xde main la usha2 awek...ape kelas dow usha awek..yg cantik xpe,tapi banyaknye yg macam sarung nangka je.. :D

Banyak jugak la scene yg guwa tengok,ade yang lawak,ade yg bagi guwa tersenyum sorang2,ada yg bagi guwa hangin,contohnya ade sorang lelaki tu bawak mak dia kot,.yg dah tua,pastu suruh duduk tengah orang ramai untuk mengemis,mak dia pun duduk la sorang2..baca ayat2 AlQuran,kadang2 nasyid,untuk meminta simpati orang ramai..kadang2 guwa terpikir,perlu ke diorang buat macam tu..kan lebih baik diorang je yg keje,n bagi mak diorang tu rehat je kat rumah..dia dah x larat,korang tu yg stil muda,korang la kene wat keje..

Sambil jalan2 tu,ade la beberapa mamat2 lapar kaki,duk curik2 usha adik guwa..maybe dia dah bosan makan nasi tiap2 hari,ngidam nak makan tapak kasut kot..guwa cukup pantang org usha2 adik guwa..g balik usha lembu la weh..xkan dia usha guwa plak ? gay ke ape ?

Dan ending kepada penjelajahan guwa di pasar malam tadi,guwa ternampak satu perkara yg guwa nak gelak sgt2..Benda ni la yg menyebabkan guwa terdetik nak buat entry malam ni..ade la sepasang kapel2 ni,nak kata sweet tu,guwa rasa x kot...wakakaka..boyfi dia gua x sempat malah guwa xde hati nak usha,tapi pemakaian gf dia yg guwa rasa macam nak terajang..

*sila sebut "terajang" dengan 4 harakat berserta kesan tanda seru di belakang.. =.=''

Dia pakai tudung...wah..baguslah tu kan,walaupun tudung tu hanya mampu cover tengkuk dia je..tapi bawah ?? sekali seluar fit ma...lepas lutut sket je..kalau licin kaki tu xpe der,ni sekali penuh tompok2 ma,cacar air ke ape,guwa x tawu,yg pasti gua hangin je tengok..lu mau hina Islam ka minah oi ?? Islam x penah ajar tutup aurat,pakai tudung tapi bawah cover sampai lutut saja ma...guwa rasa lu x belajar habis kot Pendidikan Islam darjah 3 neh...lu campur aurat laki sama aurat wanita buat apa ??

Ke ade lu belajar macam tu ? Kalau ada ma,inform guwa sape cikgu lu tu,guwa mau slowtalk sama dia..guwa rasa dia x lulus maktab kot..tapi hati nak jadi cikgu ma..

Kalau macam ni la lu pakai,guwa x hairan la kalau di masa2 depan,lu jadi mangsa lelaki2 gersang yg sentiasa cari peluang nak melempiaskan nafsu kat minah2 x pandai tutup aurat macam lu neh..yang boyfi lu pun sama jahil jugak,x reti nak tegur lu cara pakai menutup aurat...Dayus ke apa bf lu nih ?? Xkan selamber badak je dia biarkan lu pakai macam badut tu ? Atau maybe dia pun seperguruan dengan lu jugak kot,time korang belajar pasal aurat neh..maybe la..guwa rasa tu la jawapan paling tepat untuk hypothesis guwa..

Kepada perempuan2 di luar sana,guwa mau ingatkan,kalau lu orang mau pakai cara Islam,pakai betul2 ma...jangan lu orang menghina Islam tanpa sedar..setakat pakai tudung saja x cukup ma..kena tudung labuh..setakat tudung tutup leher je mana cukup..pastu kalau pakai tudung,baju ketat sampai nampak susuk tubuh,apa guna ma ?? Hukumnya sama saja macam lu owang x pakai seurat benang pun..baik lu orang buka saja ma..sama saja..baju mau labuh la ma..kalau pakai tshirt pun,mesti mau lengan panjang,n tshirt labuh,dan x payah mengada2 mau tarik lengan tshirt tu sampai ke siku dengan alasan panas,api Neraka panas lagi ma...

Seluar tu pakai yg longgar2 sudah,x payah ngada nak bajet hot pakai legging2..macam nangka busuk saja guwa tengok..lu pikir ramai terpikat ke kalau lu orang pakai seksi2 ni ? kalau ada yg terpikat pun,setakat didorong nafsu saja ma,diorang xde niat langsung nak buat lu orang jadi bini..x layak langsung ma..lepas tu kaki lu orang tu,aurat jugak ma..kalau tudung labuh,baju n seluar labuh,tapi nampak kaki,berdosa jugak ma..pakai la stoking..biar kawan2 gelak sama lu orang,tapi kat akhirat nanti,lu masuk Syurga n diorang masuk Neraka,lu yg senang..tutup semua aurat betul2 ma..

Tadi guwa cakap entry ni pendek kan ? Guwa tipu saja ma..haha..guwa pun x sangka guwa mau membebel sampai macam ni..ok,guwa chow dulu..


34 comments:

acan ketot said...

gmbr kat ats 2??
sapew..hahah..

fyy mokhtar said...

woot woot. betul betul. paan aku suke entri neyhhh!!!

fyy mokhtar said...

lagi satu. aku suke kaw guna ayat gwa . lu" aku suke entri gune bahasa cam neyh :D

cik Dil said...

pakai tudung tp suar paras lutut??
pelik bebenor..

misznanarizal said...

sekadar pandangan ok =)
daripada kita kutuk, maki hamun, ajak orang mencaci orang lain, apa kita kita cadangkan satu jalan penyelesaian. perkara ini bukan lah salah sesiapa..semua pihak bertanggungjawab. mungkin dia jadi macam tu sebab minda dia yang telah di set kan oleh ibu bapa, guru2 kat sekolah dan masyarakat sekeliling yang hanya beranggapan bahawa menutup aurat itu hanyalah dengan memakai tudung. ada sesetengah ibu bapa tidak mengambil kisah pemakaian anak2. ada pula yang yang menerima apa saja perkara yang dilakukan oleh anak2 sebagai satu perubahan zaman. mungkin saudara boleh mencadangkan apakah langkah2 penyelesaian bagi perkara diatas. sekadar menuding jari sahaja tidak akan mendatangkan sebarang manfaat. mungkin kita boleh mulakan dengan saudara sendiri sebagai kaum Adam menyeru rakan2 saudara untuk menjaga ahli keluarga dan rakan2 perempuan masing2. dari situlah bermulanya satu titik perubahan yang akan membawa perubahan yang lebih besar.

tomatokering :) said...

adehh . ada butui tuh ! ^^

ehh pic tu pic sape ? klu xde kaitan buang lah .. kesian kt dia.. huu

cik aufa faqihah said...

sat no, gambo kat atas tuh., macam ihsan google je, btw, nape ta cover muka dye (at least hitamkan mata) so tak lah memalukan dye cik abg paan oi, kesian kat awek tu. mybe mase dye amek gambo tu dye tatawu, tapi nanti kalau dye dah berubah, cam mane ?

btw, makna disebalik n3 paan nih sgt bermanfaat utk menyedarkan remaja2 kat luar sana.

Insyaallah, :) maaf ye lau ada tsilap kata tsalah bicara. Afwan.

cik tiera™ said...

tira penah jumpe (law xclap) makhluk nie..mmg ptut kena cincang..
aish..hobi kita same..usha gelagat kt psar mlm..

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@acan-eheh..ntah..sori2 aku dah censoredkan..

@fyy-suka bagus :D

@cik dill-mmg pelik campur menjelekkan..

@misz-betul2 tu..insyaAllah lepas ni saya akan tulis entry pasal langkah2 nak cegah benda ni lak :D

@tomato-hehe..sori2 aku lupa nak censored tadi..ok..sudah :D

@aufa-ok2..dah censored..lupa tadi..hehe..insyaAllah..aku dah kate aku x pandai cakap bebaik,so jadi la macam tu..hehe..

@cik tiera-mmg ramai dah macam ni..ish3 :D

cT cOmey said...

huuu.. ayat agak la.. bole wat org marah. :p ape2 pon .. gOod..

Cik Ladies said...

hampeh gegiler pakai tudung+seluar bawah lutut =='' betol la kot dia gabung aurat laki ngn pompuan.tu jadik macam tu.

p/s:nak usha adik boleh? :rokok

Sheda Argos ツ said...

paan pic kt atas buang sian spe yng x bersalah tuh huk3x.. good entry kite setuju tp.................. jngan kutuk2 over la... ase x bek kite cite sal org jge diri sendiri suda...itu pendapat saye eyh hihihihihi

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@ct-hu..ayat saya mmg macam tu..xleh ubah suda..

@CL-usha je la..cl tu gurl..x kesah.. :D

@sheda-pasal ayat tu den x dapat nak nolong..hehe..ayat aku mmg macam tu

dakkos said...

org perempuan ni dh pakai tudung dh cukup sopan tapi seluar tu ish ketat sangat dan menghairahkan pulak nak kategorikan apa pulak ...

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

dakkos-tu kategori momok :D

Ifti Larina said...

saya sokong miznanarizal. bak kata ustaz dlm Tanya Ustaz semalam,contoh isu buang bayi tu kan, kita tak patut meletakkan seluruh kesalahan atas bahu si ibu dan lelaki yg membuntingkan perempuan tu. benda nie lebih umum, bermula dr peranan masyarakat, media dan paling penting ibu bapa :))

Mohamad Fitri said...

perghhh....
the best entri lah der..
lu wad wa gelak sorg2 beb..
anyway,pe lu ckp byk tol nye ma..

Muslimah Optimis said...

hahaha.. lawak la penggunaan bahasa dalam entry ni..memang buat kakak gelak lah...hihihi... n part paling kakak suka ni

"*sila sebut "terajang" dengan 4 harakat berserta kesan tanda seru di belakang.. =.=''"

kakak sebut seperti yang adik suh..hahah...
betol la dik buang la gambaq tu, kalo kita letak gambaq orng yang tak menutup aurat dengan sempurna lepas tu orang lain tengok bukan setakat tuan gambaq tu berdoa, orang yang melihat dan orang yang menyebarkan gambaq tu jugak akan berdosa.. tapi nice entry la dik bob.. tahniah...

Revablogspotlive said...

kalo aku ada kat tmpt ko! aku pun dah menyeranahkan kata tuk pempuan pakai gitu!

BUT,, aku xsuko ko letak gamba pempuan kat atas tu dlm entri ko! sbb pempuan tu xsama mcm pempuan y ko dah nmpk! even dia punya pemakaian ttp tdk menunjukkan ciri2 pemakaian islam..

aku komen entri ni after aku komen entri ko nak berubah,,so berkemungkinan one FINE day,, she's going to be change! ATAU berperasaan cam ko gak nak berubah!

people do change! samada lebih baik atau lebih teruk.. and kalo ditanya setiap orang xde yang xnak jadi baik bukan?

masa ko darjah 3 cikgu bm ko xajar ko ka? apa perasaan ko bila aku tuduh cikgu ko? dan sepatutnya aku salahkan ko sbb ko yang xnak guna,mensiakan iklan tv dan xnak perkasakan bahasa melayu bukan kepada guru yang mendidik ko!
aku tak kata pada ko ja,,tapi pada aku gak..so jgn senang nak salahkan orng lain kalo ia hasil dr diri kita..

Revablogspotlive said...
This comment has been removed by the author.
Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

ifti larina-yup..insyaAllah lepas ni saya buat entry pasal langkah nak atasi lak gejala neh..tapi apa yg sana tulis dalam entry tu,just luahan perasaan ttg betapa geramnya saya tengok situasi macam tu..

fitri-ok..thanks sudi baca

kak MO-hehe..maybe agak kasar bahsa di situ..hehe.tapi tu la diri sya..buat apa hipokrit berbahasa lembut sdangkan bukan itu diri kita..n saya akan buang gambar tu..

rev-untuk perenggan awal komen kau tu,aku faham..tapi yg lepas2 tu,aku pun dah blur ape yg ko cube nak cakap.. ape aku kesah ko nak komen entry aku yg lepas..aku dah kate gambar tu xde kene mengene dgn entry aku kali ni,even ttg kesalhan pemakaian tu ade jugak,yg ko nak tacing lebih2 pehal ??!!

yg pasal cikgu tu plak,mmg la aku x salahkan cikgu dia..ko baca la bahasa melayu yg aku tulis tu betul2..jgn guna kepala lutut beb..aku x kata cikgu dia ajar macam tu,aku just tanya,cikgu dia ke yg ajar ?? sbb if you did'nt notice,x semua cikgu ajar benda yg betul...maybe ko x alert kes2 isu semasa..ramai cikgu yg ajar benda bukan2 kat student..kebanyakan cikgu2 yg stil muda n jiwa remaja..so ko x payah la nak sempit otak sgt,kononnya ko penegak keadilan,mmg la semua orang nak jadi baik..

n salah pompuan tu jugak,sape suruh letak gembar dia kat internet..dgn x pakai tutup aurat yg betul plak tu..atau tu gambar ko? kot la kan,dah sentap lebih2..aku xde kesah ko nak cakap ape2 pasal cikgu aku,sbb bukan aku yg berdosa,tapi ko..so ,carry on la..sikit pun aku x kesah..n kalau ko betul2 nak komen dgn bahasa kasar macam ni,10x ganda kasar aku leh balas..it's not a big thing you know,silly typical human being :)

p/s-aku nak delete gambar gurl tu sbb nasihat kak MO aku kat atas..bukan atas herdik2 ko neh.sikit pun xleh aku terima ape ko cakap..

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

ape kene mengene iklan tv ?? c'mon la..gune la otak sket nak komen pun..aigooo..

noonaQQ said...

psssstt..paan meh cni,kak noona nk ckp something.. dlu kn akak ade jgk buat entry psl ni,alih2 akak delete je sbb akak letak gmbr pmpuan kt ctu...hehehehe..

mcm serupe kes plak kite ni,xpe2.. at least paan leh edit ckit entry paan ni. tp yg akak pnyer dh xleh edit sbb sume ayat nyer kne tkr hbs.. tu jg jdi mls tu.. kasi senang cite kn?.. keep it up ye paan..kritikan pedas tu biasa la..

lau sape2 yg terasa dgn entry paan ni,nasib la tu. lau bkn kite yg nk tegur sape lgi. hrp kn best fren dorg ke? usah mimpi la.

hans said...

garangnya abang Paan...
nih marah sebab kes test JPJ ari tu tak hilang lagi ke?
ekekekekeke

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

noonaQQ-ye...an x pandai nak cakap lembut2...pedas2 je an pandai :D

hans-shadap u...hhahhaha

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

banyak kude ka dak pompuan tu??

saja nak tayang kaki yg banyak duit 5kupang dgn sekupang...

sbb tu la pakai seluaq pendek sket dari lutut

Ida Farhani said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Acai Budak Tepeng said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Acai Budak Tepeng said...
This comment has been removed by a blog administrator.
mohamadSaleh said...

entry bagus... lagi bagus guna bahasa yg bagus, kadang2 kita tegus yg tidak betul, kita cakap/ tulis pun tak berapa betul, bukan isinya, tapi ayatnya. Saya pun bukan cikgu BM... apa2 pun niatmu yg baik... tahniah.

Ahmad Zamri said...

pening2 aku baca semua ni

Mila said...

penah jugak mengalami situasi mcm tu..
pakai tudung tapi pkai suar bwah lutut..
keadaan sosial yg sgt kritikal..
dan ajaran islam yg tak diterapkan dgn sempurna..

semoga mereka2 diluar sana berubah menjadi lebih baik..dan kita sendiri pun kena berubah utk jadi lebih baik...:)

gigiAriEma said...

terajangggggggggggggggggggggggggg..!!!!!!!!!!!!! hhahaha
oke dh try sebut..
sma mengigati..jauh kan dri kita.. :)

Rahsia Malam Pertama said...

info menarik di http://rahsialakibini.blogspot.com

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !