Thursday, March 31, 2011

TUTORIAL - TUKAR IKON BLOG DI BROWSER




assalamualaikum shume2...

Tengah boring2 nih jum sume kite tengok tuto neh...memandangkan aku ni bukanlah mat tuto mahupun mat moto,tapi dalam hati yg ade taman ni,nak la jugak kongsi ilmu yg aku dapat dari jiran sebelah rumah iaitu Pakcik Gugel..alhamdulillah semalam dia dapat anak kembar...(website ade anak ea ?? =_+'')

OK xmo beleter2 panjang2 sbb time skolah rendah dulu cikgu lupa ajar fungsi "noktah" kat aku,so aku x pandai nak stop cakap atau tulis..

Murid2,hari ni kita akan belajar camne nak ubah ikon blog kat tab browser...asyik dengan lambang blogger tu je kan,bosan la jugak..nak la identiti sendiri kan..so kita akan ubah ini



kepada ini !!!




wa....cantik kan ?? huhu perasan =_=''

So camne nak buat ??

1) Pilih gambar atau ikon kesukaan korang,alah,tapi better korang pilih ikon la berbanding gambar,sbb kalau gambar,takut nanti dia x tunjuk penuh atau jadi blur je..contoh ikon aku adalah ini..



2)Download ikon/gambar tersebut ke internet..korang leh guna web hosting seperti photobucket,imageshack,devianart,etc..dan lepas dah download tu copy Direct Linkgambar/ikon tersebut
..

contoh nye macam ni..



3)Langkah seterusnya,adalah untuk letakkan code ke dalam blog anda. Oleh itu, pastikan anda login dahulu ke blog anda.

Langkah²nya adalah seperti berikut.

Dashboard > Design > Edit HTML

*Backup dulu templates anda kalau anda ragu2 cara ini akan berhasil..kalau anda yakin,xpayah la.

*make sure korang tick kat kotak Expand Widget Templates

*menggunakan function ctrl+F,cari code seperti di bawah


*klik di sini untuk dapatkan code yg diperlukan,dan pastekan kat ATAS code head tu..

*Kemudian masukkan Direct Link gambar/icon anda di bahagian bertulis "MASUKKAN DIRECT LINK ICON ANDA DISINI" seperti berikut



4)Ok dah siap..korang leh preview dulu untuk lihat sama ada berhasil atau tidak..

5)Kalau berhasil,korang leh save dan selamat mencuba !

13 comments:

AdiSuda said...

nk link download icon tuh..ahaha

♥yaya budak suka embun♥ said...

nice nice :D

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

hahaha...link tu kan aku dah bagi..

iN@_D@r!N@H said...

Terima kasih atas perkongsian ni..

aslann said...

wau bagus ni!

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

sama2 ye sume..hope lepas ni suma ikon jadi lawa2...haha

►AdamXis◄ said...

Assalam...haa baru pasang erk favicon tuu...hek3.haa aku punye favicon dah convert kpd file data base64...jd x perlu dah upload kat mana2...semua kumpul dalam satu code jer...imej kecik jd code utk imej tuu pendek...leh simpan dalam html tuu terus...

shahjiehan said...

thanks Mohamad farhan bin shamsuri


jom baca dan komen Hotel tertinggi di dunia

Peqaxlol ;DD said...

hoho. lembap la jadi.

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@shah-yup..
@peqaxlol-x lambat pun :p

ApiH said...

mcm best je... nak try dl...


Anda cantik? Hensem? Jom tengok cermin

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

try saja..hehe

ceheomsk said...

I don’t usually reply to posts but I will in this case.

cheap nolvadex

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !