Thursday, March 31, 2011

Al-Fatihah Buat Allahyarham Tok Wanku


assalamualaikum..

tepat kul 12 pagi tadi,genaplah 3 tahun Allahyarham tokwanku pergi mengadap Ilahi....n sejak tu jugak lah,tok aku semakin lama semakin lemah n sampai xleh jalan dah..duk ja atas katil dia..rumah tu dah semakin lama semakin dimamah usia..bila baca entry mak aku pagi ni,terus aku ingat kat kenangan kami kecik2 dulu kat umah tu...untuk pengetahuan korang,mak aku ramai sibling..ramai sgt..tapi yg duk balik tiap2 ujung minggu hanya family kami ja..bukan nak RIAK...Wallahi,memang bukan nak riak,just nak luahkan perasaan ja..adik beradik kat KL tu jarang sgt bertanya khabar..apatah lagi nak balik menjenguk...adik beradik yg kat Kedah lak,kadang2 mai la tengok tok sat,pastu balik..yang bermalam jaga tok ni,mak aku n family kami je la..siap ada turn p jaga tiap2 malam..

aku bagi ampa baca entry mak aku kat sini...jangan risau kalau ada malware tu..mak aku salah setting kat mana xtau,jadi macam tu..proceed je..ni kenangan mak aku dgn allahyarham tokwan aku,,,dah abeh baca mai baca aku punya kenangan lak..


Tok wanku orang baik..dia seorang yg x banyak cakap tapi sgtttttttt rajin bekerja..time dia ada dulu,kawasan halaman umah dia tu bersih,pokok2 dia tebas,rumput2 liar mmg xdak can nak hidup..burung2 merpati kat belakang tu dia bagi makan,jaga elok2..kawasan belakang umah tu bersih..pokok rambutan tu selalu ja berbuah lebat bila musim rambutan...buah mempelam apatah lagi,penuh halaman balakang tu dgn buah mempelam..rumah dia jaga elok2..tiang seri rumah tu dia selalu sapu minyak..amalan org2 dulu la..n umah dia mmg bersih lah..tok aku pun kuat lagi time tu..kami balik hujung minggu mesti ada ja lauk dia masak..

Satu lagi tokwan aku ni suka sgt kayuh basikal tua dia g mana2 pun..dia paling tua dalam kampung tu..umur dia 90 dah kalau x silap aku..nenek aku tua sket ja,..depa antara pioneer kampung tu la kiranya..semua kenal dia..sampai polis2 kawasan Jitra pun kenal dia..p mana mesti ada yg tegur..yg lawaknya dia kalau kayuh basikal kat jalan raya,laluan kereta pun dia lalu selamba ja..hehe..pernah sekali tu time dia tengah kayuh basikal sorang kat jalan,ada polis tu mai lalu tepi sambil kata kat dia,"tok wan,jalan kat jitra ni mmg semua tok wan punya la"...hehe..polis tu pun baik ngan dia..

Hujung minggu ja,konfirm family kami p sana..bukan jauh pun dari umah aku..x sampai 15 minit sampai la..bila kami p sana,kami akan makan bersama selalu..kalau hari jumaat,dia akan p masjid around pukul 11.30...dia kayuh basikal dia sorang2 p masjid..kami p lewat sket la..hehe..n dalam masjid,tempat wajib dia adalah saf depan sekali n paling kiri sekali..korang pun mesti ada tempat feveret dalam surau or masjid kan..kalau kat skolah aku dulu,aku paling suka saf first belakang Iman..xde niat nak belagak atau pape..tapi dari form1 sampai form 5,tu la tempat feveret aku..tapi skunk ni,dah ade orang lain ganti tempat tokwan aku tu dalam masjid..selalu kalau p semayang jumaat atau semayang Raya,kami akan tunggu kat saf tu la nak salam ngan dia..

Tokwan aku mmg x banyak cakap..kadang2 tok aku duk beleter ka,apa ka,dia diam ja..bukan takut bini,tapi mmg dia suka macam tu..kerja lagi banyak dari bercakap..n satu perkara yg aku kagum dgn dia,dia ade la ilmu2 ni..xde la sampai tahap bomoh ke ape ke..yg bomoh mengurut tu allahyarham pak lang aku..tapi tokwan aku ni ade la jugak sket..biasalah..orang dulu2 mmg banyak ilmu kan...kalau kami p melawat dia,pastu ada tertinggal barang sbb hilang,dia akan suruh kami balik ja,nanti dia cari..tapi bila kami sampai ja umah,dia akan kol kata dah jumpa..selalu mesti macam tu..aku x tipu..

Mmg aku x rapat sgt ngan tokwan aku macam orang lain,tapi dibandingkan dgn saudara2 yg lain,family kami la paling rapat sbb kami ja asyik balik ujung minggu..sampai la skarang,muka family kami ja yg ada kat umah tu duk amik turn jaga tok aku yg semakin hari semakin kurang berdaya dek dimamah usia..

Time tokwan nazak,aku kat skolah..tiba2 ada abg pejabat yg baik ngan aku tu,dtg kat kelas aku,minta izin nak bawak aku pergi pejabat..sampai je kat pejabat,ayah aku n kakak aku dah ada..ayah aku pakai baju melayu,kak aku pakai baju kurung..secara automatik aku dah tau apa tujuan diorang..time ayah aku gtau tokwan aku dah xdak,aku just kata Innalillah je..airmata aku cukup susah nak keluar...tapi X bermakna aku x sedih..sapa yg x sedih kehilangan orang tersayang ?? cuma aku susah nak mengalirkan air mata ja..

Kami balik ke kampung sebelum sempat aku salin baju skolah..sampai je kat umah tokwan aku,aku tengok diorang dah habis mandikan jenazah tokwan aku..bau kapur barus dan segala wangian menusuk setiap rongga dalam umah tu..n jenazah tokwan aku di bawa ke ruang tamu untuk dikafankan..n ayah aku tolak aku g duduk sama untuk kafankan..ni la first time aku kafankan jenazah..aku n tok Imam kampung tu n ade sorang lagi maybe orang masjid jugak,yg kafankan jenazah tu sambil diperhatikan oleh orang ramai..badan tokwan terasa sejuk je n berbau wangi sgt..sambil tu aku diajar mengkafankan jenazah oleh tok Imam tu..5 tahun aku kat skolah agama,aku x pernah g kursus jenazah,yup,aku mengaku tu,aku just tau teori n x pernah praktikkan...n segala urusan mengkafankan jenazah berjalan lancar..

Aku turut serta mengangkat jenazah masuk ke dalam keranda n dimasukkan ke dalam van jenazah,n aku pun masuk jugak dalam van tu..time tokwan ada dulu,x banyak aku leh lakukan untuk beliau..kali ni aku nak tlg sampai habis..dalam van tu cuma ada aku n pakcik yg ditugaskan menjaga jenazah..sampai ke tanah perkuburan,kami angkat keranda tu letak di sebelah liang lahad..n aku turut serta memasukkan jenazah ke dalam liang lahad..semuanya dengan memakai baju skolah..aku buang kemeja skolah n tinggal baju tshirt inner je,menyinting seluar dan aku amik cangkul n mula menimbuskan tanah tu balik..aku xnak ade ketinggalan walau satu pun perkara yg aku bleh lakukan untuk tokwan buat kali terakhir..n time baca talkin pun,aku duduk sebelah orang2 yg mengetuai bacaan tu iaitu Imam n orang2 masjid tu la..

Macam tu la kisah tokwan aku..senang sgt nak kebumikan dia..tanah tu lembut,n xde pape masalah langsung nak kebumikan jenazah..maybe ni la balasan baik yg die terima atas amalan dia kat dunia kan..Allah dah tunjuk kat dunia lagi..n aku amat2 merindui tokwan aku..semoga rohnya ditempatkan bersama para anbiya',para solihin dan golongan salafussoleh...amin..

Al-Fatihah buat Allahyarham Mat Zain bin Lebai Yunos meninggal pada 31 Mac 2008

sekian..wasalam..

7 comments:

leyzajamil said...

saya pon dah kehilangan Atok tercinta..AlFatihah kepada arwah ye..

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@jamil-takziah ye..alfatihah buat mereka..

leyzajamil said...

sy backlink kamu..
http://leyzajamil.blogspot.com/2011/03/blogwalking-sampai-hijau-biji-mataku.html

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

thanks a lot ;)

►AdamXis◄ said...

Assalam...AL-fatihah untuk TOk Wan Farhan, semoga rohnya dicucuri rahmat dari Ilahi...semoga dipermudahkan dialam barzah dan di akhirat kelak.amin

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@adam,thanks...

Keris Pusaka said...
This comment has been removed by the author.

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !