Monday, March 14, 2011

Bila Orang Islam Sendiri Menghina Islam


assalamualaikum..

hurm..macam2 benda yg dah terjadi zaman sekarang ni..Agama Islam semakin hari semakin dipersendakan oleh org bukan Islam...macam2 yg diorang buat,nak menghina org Islam..tapi kita sebagai org Islam,kita buat apa ???

Org lukis karikatur menghina Rasulullah SAW,kita marah..kononnya sensitiviti tu tinggi..kita hina dia balik..kita maki dia balik..tapi kita amalkan ke x sunnah Rasul kita tu ??? check balik..

Isu penggunaan kalimah Allah,kita melenting..kononnya nak jaga kesucian agama kita..kita maki dia balik..kita lempar molotov cocktail dalam gereja diorang..kononnya jihad..tapi kita sendiri memartabatkan ke x nama Allah yg suci tu ???

Hari ni,bukan sahaja org kafir yg menghina Islam,malah yg lebih menyedihkan,org Islam sendiri dah pandai menghina agama Islam..berikut adalah contoh2 persendaan dan pengihanaan org Islam terhadap agama Islam sendiri..

1.Salam

biasalah..berapa ramai sgt yg rajin nak taip assalamualaikum time mesej atau chatting ??? kan ? x payah tipu la..tu pun kalau dia bagi salam la..kalau x bagi,lagi la x bagus...untuk meringkaskan bagi salam tu,ade yg guna salam,assalam,a'slm,a'kum,dsb...kalau nak ringkaskan pun,bagi la ada makna yg merujuk kepada salam yg utama iatu mendoakan kesejahteraan sahabat kita tu..yg paling elok gunalah salam atau assalam..tapi...yg menyedihkan,ade yg maybe nak suke2,nak buat lawak,atau mmg dia xde sensitiviti agama,menukar kalimah salam tu jadi samekom,mekom,malah ada yg sampai jadi celcom ???? ish3..nauzubillah..

2.InsyaAllah

yg ni aku baru nampak semalam dalam wall kawan aku kat fb..baru first time la aku ternampak benda macam nie.. kalimah insyaAllah yg mulia dan suci ni,dah diubahnye,maybe terlebih pandai arab,atau nak buat bahasa rempit dia bak kata anwarhadi,telah menjadi insyaorait ???? ape cer ni der ?? tawu la ko nak melawak dgn kawan2..tapi agak2 la..jgn la guna kalimah suci atau isu2 agama..gune la otak sikit der..

3.Neraka

yg ni dah selalu dengar..kalau kite nasihatkan dia pasal something,kate takut nanti masuk neraka..dia akan kata,"alah...biarlah..masuk neraka nanti.aku keluar ikut pintu belakang"....lawak ke kawan2 ?? wak lu pintu belakang..ko ingat main2 ke pasal benda2 sam'iyyat ni ?? otak ko dah terlalu sekular,dah xde sensitiviti agama dah..

dan macam2 lagi lah jenis penghinaan dan persendaan yg dilakukan oleh orang Islam sendiri zaman sekarang..wahai sahabat2ku,sedarlah kalian..kita duk kat zaman akhir zaman..x lama dah nie..tanda2 kiamat dah hampir...sedarlah..bukan semua benda leh dibuat bahan jenaka..

semoga mereka2 yg terlibat dgn perkara yg aku sebut di atas ni,sedar dan segera bertaubat..amin..sekian..wasalam..

20 comments:

saya budak baik..:) said...

sangat setuju..

IftiMonstaa said...

masok neraka kua pintu belakang? dasar mulot tade insurans

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@saya,thanks sbb setuju.. :)

@ifti,tu la..mmg xde insurans..same2 la kite doa supaya die sedar

Jejaka Terhangat said...

pernah skali ada orang bagi salam..dia jwb "waalaikumsayang"..haish.teruk btol..

pasal salam tu, kalau boleh tulis la full, Assalamualaikum..sedih gak aku org kita ni bagi salam pon nak short2..

btw, nice post farhan..=)

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

uwa..jarang jejaka nak coment entry aku..haha..btw yup thanks..

Rabiatul Adawiyah Abd Rahim said...

Entri yg menarik. Keep it up. :)

hana said...

mmg setuju sangat..
bab neraka tu paling x leh terima..
mmg xde sensitiviti agama langsung..
adush..

intan.maisarah said...

err...
err...

Akmal Aizat said...

Inilah masalah dunia langit terbuka... sensitiviti tu ada tapi pada tempat2 tertentu yang tidak sepatutnya.. contohnya laki bergaduh sebab ada laki lain pndang awek dia, dah prmpuan gaduh sama prpmpuan sebab berkawan dgn laki yang dia suka.. sensitiviti begini yang banyak... salah tempat dan akal terhasut dengan kseronokan duniawi yang takde hukuman yang nampak... neraka..sape nampak?? syurga siapa pernah pegi?? inilah faktor kprcyaan yang sangat main peranan....sebenarnya semua bermula dari dalam..jiwa...

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@atul,thanks

@hana,yup..mmg xleh terima..

@intan,nape err.... ??

@akmal aizat,wah bro...hehe..yg yg best bile budak debat komen entry aku ni..hehe..yela..same2 kite amik iktibar..

~~ytazzizzaty~~ said...

nie smpena status kt fb td skali kn???kn???

hmmmmmmm.....tak boleh nk lari....dunia dh akhir zaman....

sy tag abg utk contest,....j0in kalau sudi....

~~ytazzizzaty~~ said...
This comment has been removed by the author.
~~ytazzizzaty~~ said...

0opsssssie........c0ntest ni utk girl stuff je....tp dh tertag........hadiah bg kt mak arr~~~(kalau menang)

http://ytazzizzaty.blogspot.com/2011/03/show-me-your-bff-contest.html

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

=_='' ..adeh...haha

phreak-id said...

Sangat.. Sangat.. Sangat Bersetuju..


Terbaru >Blogger Bertuah Dapat Berbual Dengan Lionel Messi >Lee Chong Wei Pertahankan Gelaran All England 2011 >Tips Mengesan Email Palsu Untuk Pengguna Maybank2u

Anonymous said...

Post Menarik...Memang org skarang cakap xde pk dulu...main sedap mulut je nak cakap...bikin malu sedara je..

Aretikz said...

itulah yg sadisnya.. dalam erti kata lain.. drama king. hehe..

Nur Qaseh said...

setuju.. org islam sendiri pon persendakn agama sendiri.. sedih sangat.. cakap sal ni, ada satu fb tu
di create khas utk kutuk2 agama islam kita, nabi kita.. org indon yg create..
sdh sgt.. lncg btol.. dh tgk dh.. sdh.. lw nk tgk, try p link ni..
http://www.facebook.com/pages/Muhammad-Saw-Bukanlah-Nabi-Melainkan-Perampokpedopil-Dan-Tukang-Cabul/150658694960152

SyedGraphiX said...

insyaorait!? pehhhh.. masuk neraka keuar pintu blakang!? awat bengap ngat diorang ni... :geram

annenyss said...

tak sedar diri ni.haih.

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !