Saturday, March 19, 2011

6 PERKARA YG PATUT DIKETAHUI OLEH BLOGGER BARU


assalamualaikum semua..

actually aku baru habis blogwalking...pergh..ramai blogger baru kot..maksudnye industri blogging(industri ke ??) dah semakin femes dalam kalangan org Malaysia sekarang nieh..bagus2..semalam pun masuk paper Kosmo! pasal kehebatan blogger2 ni..rasa bangga la plak.kehkeh..

TETAPI,nak jadi blogger bukan leh ikut suka hati je nak buat ape pun..korang bleh kata,ini blog aku,aku boleh buat ape yg aku suka,fine...tapi jangan merungut kalau tak ada langsung pengunjung atau pembaca yg melawat blog korang dek kerana sikap ego korang yang taknak dengar nasihat tu..

So,kali ni aku nak la kongsi sikit2 ape2 tips yg seorang blogger baru perlu buat kalau nak ramai pengunjung berkunjung ke blog dia..Aku pun baru jugak dalam blogging world ni,ade la dalam 4 tahun,cume setahun kebelakangan ni je baru aktif..so meh nak kongsi sikit2 ape yg korang perlu buat :-

1)Simplekan blog korang

sebuah blog yg baik,tidak terlalu simple,dan tidak terlalu padat..x payah nak hias blog korang macam nak hias katil pengantin..simple2 jadilah..ingat,bukan hiasan yg penting,tapi ISI blog tu yg penting..kalau blog cantik macam Taman Kayangan pun,tapi isi hampeh,no use lah..kalau korang hias banyak sgt,blog korang akan jadi berat..bukan berat timbang kilo tu,tapi berat n lambat loading..so peratus org nak berkunjung n follow blog korang akan drop down..AWAS !

2)Kurangkan widget2 yang x berguna

ini lagi satu..aku cukup sakit mata masuk blog yg widget die penuh macam buku2 kat almari..letakkan widget yg penting macam follower,blog archieve,shoutmix,ha,yg macam tu jadi lah...ni tidak,ade blog yg aku masuk tu,still ade widget ikan berenang yg google punyer tu..nak buat ape ikan2 tu ?? balik bela kat rumah je..widget jam la,kalendar la,gambar2 family korang yg penuh2,sume tu x perlu langsung pun...buat lambat loading je..

3)Elakkan blog yg mempunyai lagu

Ha,dulu blog aku pun ade lagu...tapi semakin lama aku semakin sakit hati..bukak2 blog je,mula la memekak blog aku tu..n lambat loading jugak..selalunya org blogwalking lewat2 malam,tapi bile bukak je blog korang,memekak habis lagu2...org nak blogwalking plak bukan satu blog satu masa,banyak blog la der...kalau suma blog tu ade lagu,x ke jadi macam pasar malam nanti ?? bising tau..so buang je la lagu2 tu..beli mp3 dengar sorang2 lagu feveret korang tu..

4)Buang word verification untuk komen post

ha,ni lagi satu..menyusahkan je..mane la ade robot nak datang komen blog korang..buang je word verification tu..jadi la friendly sket..x payah nak secure sgt..org yg rajin komen ni x ramai..kalau korang letak word verification lak,lagi la x ramai..so terabai la post korang tu tanpa komen..lain la kalau korang ni blogger femes macam Irine Nadia ke,Ben Ashaari ke,Hanis Zalikha ke...kalau korang macam tu,letak 40 word verification pun,beriban jugak org komen..

5)Kotak follower

ni pun penting..aku cukup malas nak follow blog yg letak follower box di bahagian bawah blog..kalau korang ni blogger baru,org just masuk blog korang untuk follow je,pastu blah..org x baca sgt entry korang lagi..so untuk permulaan ni,korang perlukan follower dulu..tapi kalau dah korang letak follower box tu kat bawah,jgn kata diorang,aku pun malas nak scroll sampai ke bawah blog korang,nak follow..so baik korang letak kat bahagian atas entry atau kat bahagian atas sidebar..lebih baik n x menyusahkan org nak follow..

6)Ringkaskan Entry

hahaha..yg ni aku pun lemah lagi..sbb aku kuat berleter..and bila nak type entry tu,mmg selalu jadi macam esei la..tapi aku nasihatkan korang jugak la,ringkaskan entry..orang tak larat nak baca semua entry korang sampai habis..kalau setakat nak cerita pasal korang pergi dating,pergi main bola,nak taip entry sampai berperenggan2,lupakan je..org xkan baca punya..so ringkaskan..

Cukuplah tu..aku bagi 6 dulu tips,yg lain nanti aku updatekan ye...aku seronok tengok ramai dah yg mencebur diri dalam blogging ni..sbb best dapat kawan..kalau korang nak join komunti blogger paling femes plak,korang leh join BCR iaitu Bloggers Chat Room...pergh..sini mmg best la..korang sign in n masuk chat ngan blogger2 lain yg ramah mesra(termasuk aku :P)..klik kat sini kalau korang nak join..

Ok,akhir kata,hidup bloggers !!!

33 comments:

Zik said...

simplekan entri, tak setuju sebabnya bermakna kita berfokuskan pembaca kita adalah dari kalangan blogger... boleh jer kalau nak panjang2 yang penting perlu kreatif.. dan jangan selalu.. sekian..

puteri rimba said...

thank you...saya blogger baru....berguna sangat tips ni...
jemput la ke blog saya n tegur mana yang patut ye....

http://myputeri21.blogspot.com/

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@zik,yup..aku pun dulu kate macam tu..sbb tu aku kate aku tujukan kepada blogger baru..maybe ade yg x pandai nak karang ayat2 kreatif lagi..so sebagai permulaan,ringkaskan dulu entry..crite bende yg penting je,.nanti dia dah femes,ikut suke dia la ye..hehe..btw,thanks for the feedback..

@puteri,same2...insyaAllah

hatiretak said...

thanks for the tips bro..

Imah Al-Fateh ( H3e : ChuLi3 ) said...

budak baru .. ngeh3..abg farhan.. =P

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@hati,same2 bro..

@imah-imah al fateh ??? adik zue al fateh ea ??

SyedGraphiX said...

ahhahaha.ceiiitt..sudah pandai buat tips! XD

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

belajar dari ko la..hehe

k h a i r i y a h said...

nak try gak ar..

Syazana Nordin said...

wahh bergune niee, sye pon blogger baru ,jemput dtg n komen pe yg perlu =p
http://anazays196.blogspot.com/

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@syazana-insyaAllah

annenyss said...

setuju semua <--- komen pendek sebab semua dah dijelaskan kat entri .

hehe :)

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

hahahaha

Nur Fannun said...

betul tu mmg kena ringkaskan entry..tp klu dh syok menaip tu mmg tak sedar diri kn..so, klu nk pjng pun jgn lbh 350 prktaan dh la..

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@nur,erk..hehe..macam syarat esei dalam exam je..hehe

Siti Safiyyah said...

aku skang tengah kumpul blog2 yg best..kire utk tatapan ari2..so ari2 la aku akan p kat blog diaorg..hehe ;p


psstt : Korang ada tak hobi yg pelik2?

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@ss-adakah ini bermakna blog aku best ?? :malu

saiful bakhtiar said...

tips yg baik utk blogger br cm sy ni.mai la tgk blog sy n pls komen n beri cadangan spy blog sy nmpk pro mcm blog korang suma ye

Nur Qaseh said...

thanks utk tips tu...
sharing is caring..
sy pon bdk bru jgk ni..hemo2.. :)

rAyHan_eLLyaNi said...

wah...lame da entry ini dinantikan...
cm serabut bagai je blog yanie...
huh!!! xtaw lg nk manage cmne...
Ape pndpt anta???

Emmie Idris said...

ahaha. im new blogger di mana blog saya tiada widget pelik2, di mana hiasan blog x padat cam katil pengantin, takde lagu mengiringi, xde gmbr yg melambatkan loading tp tang tulis panjang tu...can't help la dude~ hahaha nice entry. thank god, we think more or less the same!

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@rayhan-hoho..ikut je ape yg saye tulis kat ats tu...

@emmie,thanks..maybe we have same brain ??? XD

Emmie Idris said...

same brain?????? hahahahah so not going to happen!!! XD

Jejaka Terhangat said...

aku rasa ada yg tak paham dengan simplekan entri. simplekan entri maksudnya, jgn terlalu panjang sebab merapu. kalo nak panjang pon, jgn guna ayat yg tak perlu. tu yg aku cuba usahakan dlm setiap entri aku.

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

jejaka :bagus ...hehehe..aku pun xtau nak gune frasa ape nak jelaskan masuk simplekan entry

Nizam said...

betul tu..pasal entri ni paling penting apa yang nak disampaikan...
pendek panjang entri ni kira soal kedua kan...

... said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Arya Putra said...

good job..ncie entry bro..

Sopi Here said...

very useful!! noted!! Thanks a lot!

miszyunieyayuniey said...

waa!!!bgune la bg sy y bru jew nk bjink ngn blog ni,,tq:D

jajafiza said...

bgus..saya setuju,,saya pon masih baru sgt2..hehhhehe

jajafiza said...

bgus..saya setuju,,saya pon masih baru sgt2..hehhhehe

Mohd Hafiz said...

tlong ajarkan sya ceriakan blog..

http://hafizrupin.blogspot.com/

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !