Tuesday, May 17, 2011

Tips Mengelakkan Profile/Blog Anda DiHACK (Updated)


Sekarang ni kecoh dengan berita blog-blog atau laman web yang diserang hackers.Diorang ni saje nak tunjuk kehebatan diorang je.Kalau korang belajar subjek komputer sekolah rendah pun,salah satu tujuan hackers ni adalah nak membuktikan kewujudan diorang dan kehebatan diorang.Beberapa blogger yang aku kenal sudah kena serangan hackers ni.Kesian diorang.

Entry ni dah lama.Cuma aku updatedkan kerana isu sekarang.Bukan giler SEO ye,harap maklong.So ape kate korang bagi tumpuan sikit kepada apa yang aku nak cakap ni.Take note !

Ni semua aku belajar dari Lecturer Programming aku je.

1) Guna Password yang Strong.
Korang perlu gunakan password yang ada gabungan Alphanumeric(abcd1234),dan Special Character(*%*$^$).Kerana,melalui cara ni,si hacker akan mengalami kesulitan untuk trace password korang tu kerana code HEX dalam Unicode bagi Alphabet,Numerical,dan Special Character amat berbeza so,akan menyebabkan hacker susah,atau lambat,atau mustahil untuk trace password anda.Alphabet tu pulak,molek kalau korang selang-seli dengan Upper Case dan Lower Case.

contoh : farhanUIA1992!

farhan - Alphabet lower case
UIA - Alphaber upper case
1992 - Numerical
! - Special Character

2) Kerapkan Tukar Password.
Melalui kaedah keylogger,si hacker boleh trace atau kesan huruf yg selalu anda guna apabila log in profile anda,mengikut turutan..So mustahil anda selalu tersalah taip pulak kan bila anda enter password.Hacker yang guna kaedah keylogger senang nak hack kalau anda guna password yg sama untuk jangkamasa yg lama.Seminggu sekali tukar password adalah yg paling afdhol.

3) Jangan Dedahkan EMAIL Anda Di Mana-Mana Website
Contohnya facebook.Dan anda menggunakan Google Chrome sebagai browser.Semasa anda sign in akaun facebook anda,Google Chrome akan menghantar maklumat anda tu yakni email dan password,ke server facebook terlebih dahulu,barulah facebook akan detect email dan password anda tu.

Jika anda dedahkan email anda di sebarang website,hackers akan menggunakan kaedah phishing,untuk block laluan log in anda ke server tadi,dan akan menghantar maklumat log in itu kepada diorang.So apabila email dan password anda menjadi hak mili si hackers,say goodbye !

4)Elakkan Berkongsi Profile 
Alah.Kan ada manusia yang suka share profile fb ni dengan kawan-kawan,kononnnya ukhwah.Diorang tak tahu yang perkara inilah yang membahayakan diorang.Kalaupun anda tu menjaga keselamatan profile anda,mungkin tidak bagi kawan anda.Mungkin dia terletak password atau email atau apa-apa saja maklumat akaun anda di mana-mana.So merbahaya kan ? Kalau anda seorang je yang jaga profile anda,lebih sistematik kerana hanya anda yang tahu di mana maklumat akaun anda berada.

5)Backup Template Blog
Kalau untuk pengguna blogspot,korang boleh download full template korang untuk backup,dan juga Html Code bagi templates korang.Sebab,bila si hackers ni dah hack blog korang,diorang akan ubah templates,bermakna widget-widget semua akan hilang.Bila anda dapat balik blog anda,KOSONG je.

So better copy Html Code,Tick di Expanded Widget,pastu copy semua Html Code.

Satu lagi ! Copy setiap code html untuk widget korang !! Dan save dalam file notepad yang berbeza !

6)Jangan Dedahkan Password Anda 
Ni perbuatan bodoh.Sekian.

SAPE YANG DAH KENA HACK TU,RESET PASSWORD ATAU GUNA "FORGOT PASSWROD" UNTUK DAPATKAN BALIK PASSWORD KORANG TU.SAPE GUNA BLOG WORDPRESS DAH TAU KAN,ADA PLUGIN UNTUK TRACE PASSWORD YG HACKERS TU GUNA.

Hope korang dapat selamatkan akaun dan blog korang dari dihack dengan tips-tips yang aku bagi.Tu baru diorang hack blog je,belum diorang DDoS lagi.Lagi teruk kalau kena DDoS.Sekian Assalamualaikum.

original editor: Farhan AJ

TAK PAYAH MINTA IZIN NAK SHARE.SHARE JE.CUMA BACKLINK KE ENTRY NI BALIK DAN JANGAN MENGAKU HAK ANDA.

20 comments:

ZACK ENTRY said...

nice sharing..^^

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

thanks dude..

eddy said...

still boleh kena hack juga, kebiasaannya php page yang selalu menjadi tarikan hacker

izzati wanie said...

terima kasih paan..huhu..from BS

marina anakcikbob said...

aku susah la tukar password. nanti lupa. caner?

Izzuddin Fauzi said...

ok. sbnrnye bnde penting dlm fb ialah jgn join benede yg x dek faedah...

Izamir Ridzwan said...

good information...

Muslimah Optimis said...

wahhhhhhhhhhh..best ni tips nih

~ely~ said...

thanx...

Farhan AJ said...

sama2 semua... just xnak kawan2 kena hack je

!! Kodet !! said...

erk , ada lagi satu nih .. jgn login facebook kat web yg bukan nama facebook.com , tapi rupa dia serupa macam facebook ...

::Mastura Zakaria:: said...

info yang berguna untuk menyelamatkan diri sebelum ribut..hihihi..jgn lupa tau post komen ni kat HARAKAh..hahahaha

►AdamXis◄ said...

assalam...huhuhu, aku baru nak buat entri pasal nie...tp tak jadilaa...ko dh buat dlu...ngeh3, good info...

Farhan AJ said...

kodet-a'a..betul2..sbb ada kes yg indon tu kan..yg hina2 islam tu..padahal tu nak hack..

mastura-ya..harakah akan publish komen awak..hehe

adam-hehe..xpelah..sharing is caring :D

hyemynameisrasyid said...

haha.,nice info dude.,
aku gelak time nk komen sbb ada tulis "komen akan dihantar ke akhbar harakah".,cmtu boleh la aku komen panjang2 nnt.,ibarat mengarang harakah bai.,hehe
btw., thanks for the info^^

cik gurlzanne said...

blog saye kna hacked http://gurlzanne.blogspot.com/

Farhan AJ said...

rasyid-hehehe... karang la panjang2 lagi

gurl-ye..saya dah baca pasal blog awak kat entry IR tadi.. sabar ye.. maslahnya awak x sempat backup html code sebelum dia hack.. maybe nanti widget awak akan hilang

AISHA INANI said...

uish cuak gak aku kot blog aku pulak kena hack...
thanks for the tips ;)

Siti Safiyyah said...

punye gigih aku tadi duk bekap balik kod2 ngan password2 aku. huh

Farhan AJ said...

AI - haha.bekap kaih

SS- bagusla tu

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !