Tuesday, February 15, 2011

Tips Nak Jadikan Object Glowing

assalamualaikum sume pembaca2 tinta penaku..

sape suke main2 dgn Adobe Photoshop , angkat kaki sekarang !! hehe...aku pun excelli baru je main2 a.k.a berjinak2 dgn grafik2 ni...time skolah2 dulu,aku editor majalah skolah..so kene la jgak ada asas2 dalam grafik ni kan...kepada sume yg minat grafik2 ni,software Adobe Photoshop mmg la satu benda yg x asing lagi..so kepada yg gune Adobe Photoshop ni,meh kawe(kelantan???) nak ajar korang camne nak bagi objek tu glow2 gitue gune Adobe...



korang nampak header blog aku ni ?? ha..ni gune Adobe Photoshop la..cantik x ?? huhu..x malu masuk bakul angkat sendiri kan..hahaha..ok2..dah2..jom kita start..

first of all,korang kene ade la software Adobe Photoshop ni,CS4 atau yg lebih latest pun xpe..lau xde software ni,x payah gatal2 nak glow2 kan amende pun..g download or beli dulu software nie..hehe.kejam2..

pastu,bukak la Adobe ni..

tekan ctrl+n untuk new page...

dia akan kuar macam nie..



korang set sendiri la dimension papan lukisan korang tu,kalau macam aku,aku suka besar2,senang..Width aku amek 1000 pixels n Height pun aku amik 1000 pixels..pastu,background content aku amik background colour..

pastu akan kuar macam ni..



disebabkan blog aku backgroundnye sume hitam,so aku pilih background hitam la dalam ni,supaya senang bile aku crop nanti..kalau korang nak ubah,pegi kat sini...


tu ha..yg ade kotak hitam atas kotak hitam tu..korang klik kotak hitam yg atas..

pastu korang pilih la kaler ape korang nak sbgai backgound ,then tekan OK..macam aku,aku stay la ngan kaler hitam..ok,background siap !!


kalau korang nak buat perkataan yg glow,korang leh pilih tools untuk buat perkataan,korang g kat tab yg ade banyak2 tools kat sebelah kiri skrin,cari yg icon huruf 'T'..klik kat situ..

pastu macam biasa la,korang buat la kotak macam nak insert wordtext dalam Microsoft Word tu...then korang tulis perkataan ape korang nak...font,size,kaler,n sume lagi berkenaan tulisan korang tu,leh korang set guna tools yg akan muncul kat atas tu,macam nie...


Macam word ni,aku gune font Bleeding Cowboy,macam header blog aku punye..

ok..lepas tu,korang klik icon anak panah n simbol anak panah empat arah kat atas sekali kat tab tools kat sebelah kiri skrin tu.. ok..nampak dah perkataan korang tu..then untuk mula meng'glow'kan perkataan korang tu...g kat bahagian kanan skrin,akan ada list objek2 yg ada kat papan lukisan korang tu..cari yg ade ikon 'T' beserta perkataan korang macam nie..



ok...right-click,then amik blending options..akan kuar macam nie...



ok..akan ada banyak style2 yg korang leh edit..tapi untuk tutorial ni,tumpukan pada inner glow n outer glow tu je..aku x syorkan korang gune inner glow,so korang gune outer glow je..untuk style yg lain tu,ikut suke korang la,korang tick,n tengok perubahan kat perkataan korang tu,lau x suke,tekan tick balik,sampai la korang puas aty...selalunya aku tick drop shadow,outer glow,bevel and emboss,n stroke..pastu korang g balik kat outer glow,akan kuar setting macam nie...



okeh,..korang set la yg lain tu..opacity,noise,pastu korang pilih warna glow korang tu..macam perkataan aku tadi,warna hijau kan,so better aku pilih warna hijau jugak kan...n then,kat row bawah tu,ada dua slider,spread dgn size,ok.korang slide sikit2 dua2 slider tu sambil usha kat perkataan korang,sampai la korang puas aty..selalunya sikit je kene slide tu,untuk hasil yg kemas n x terlalu terang..n hasilnya macam nie..



taraaaaa !!!!!!! cantik x ???? hehehe...

p/s : kalau nak bagi word korang tu x terang sampai menyakitkan mata,time korang set strike tadi,jangan ubah warna strike,korang gune kaler hitam je,lau x,word korang akan jadi bercahaya sgt2 sampai sakit mata..pergh..bahaya tu..hehe..

untuk glowkan objek macam picture lak,korang drag je picture atau objek tu,dari file,terus ke papan hitam dalam Adobe tadi..n ikut step macam yg tadi punye...

contoh macam nie :




hahaha..comelnye..macam aku..hahaha..ok.dah siap pun..n then,boleh la korang crop n save sebagai JPEG file atau ape2 format yg korang nak..selalunya aku gune JPEG la..n then upload kat blog korang,atau lau xnak masukkan dalam blog pun,korang leh gune untuk hias ape2 pun,pintu bilik ke,nak hias gambar korang ke,ape2 je lah..

okey kawan,untuk entry kali ni,ni je la yg leh aku sharekan..nak upload gambar2 penat la..hehe..selamat mencuba sume !!

wasalam..

kalau suke leh 'like' n 'share' atau 'tweet'... (n_n)

3 comments:

shahjiehan said...

bending option!! hehehe.. tq share!

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

blending option la..hehe...yeah..u r welcome dude!!!

shahjiehan said...

ops..tersasul plak.. hehhee

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !