Friday, February 18, 2011

Kartun Ley Jejas Akidah ???

salam sume bloggers serta manusia2 sekalian..

huargh...ngantuk dow..2 hari aku x tido malam..adeh..otak pun dah biol...tadi jawab paper programming,otak rase cam nak tercabut da...lain yg belajar,lain yg masuk..ibarat org ajar buat teh,dia g wat agar-agar..agar-agar???? ok2..abaikan agar-agar uh..

so lepas solat jumaat tadi,aku ingat nak tido la,badan dah sengal2 semacam je..stil xley tido dow..adeh..camne nie..so aku pun tergerak la hati nak post entry baru..hehe..

sejak2 aktif blogging ni,rase cam setiap jam je nak post entry..banyak cantik muke ko..hehe..so aku pun mencapai la lappy kesayangan aku neh..abeh duit tabung haji aku beli menda nie..n mula menulis entry baru..

ape aku nak cakap ea skunk ni ?? adeh..tadi ingat..skunk dah lupe..

ha !! ingat suda !! kali ni aku nak xplain sket pasal kartun...whoa !! kartun ?? cartoon ?? same je la ngok..hehe..kita2 yg dah tua ni maybe agak x kesah pasal ape aku nak cakap,sbb kartun tu budak2 kecik je suke tengok..yg tua pun ade..hehe..

ape korang nak cakap kalau aku kate tengok kartun ley rosak akidah umat Islam ??? tambahan pula kartun2 animasi yg ade lawan2 uh ?? sure aku akan dibidas dgn tali yg org gune dalam acara tarik tali uh kan..hehe..

dipendekkan citer,aku nak gtau yg aku ade amik subjek Religion in Malaysia semester ni..best tu best,tapi banyak kene bace...so ade la satu tajuk tu berkenaan jenis2 agama dan kepercayaan..

antaranya,monotheism(satu tuhan),dualism(2 tuhan),polytheism(banyak tuhan),atheism(no tuhan),agnosticism(no tuhan),naturalisme(alam),dan animisme...so kitorang belajar la pasal agama2 dalam setiap kepercayaan ni...kepada sape2 yg agak dah faham ape yg aku cakap,sure korang tau yg agama suci kita,agama Islam,termasuk dalam monotheism,iaitu satu tuhan je,Allah S.W.T.

tapi bukan pasal tu yg aku nak cakap kali ni..aku tau korang dah terer bab2 nie..ape yg aku nak cakap ialah pasal dualism uh..yg 2 tuhan uh..excelli,bukan la dua tuhan sgt yg diorang percaya...ianya lebih kepada 2 kuasa yg mengawal alam ni(mengikut diorang la),iaitu kuasa positif dan kuasa negatif,atau kuasa baik n kuasa jahat,n ape2 lagi la yg sewaktu dgnnnya...kuasa baik,dikenali sebagai Ahura Mazda(bukan model kereta Mazda ye),dan kuasa jahat iaitu Angra Mainyu...

kedua-dua kuasa ni dikatakan berlawan sesama sendiri untuk menguasai dunia ni..atau nak lebih kuasa..alah..biasa la kan..manusia pun macam tu..x dinyatakan la plak dalam nota aku tu,diorang lawan camne,sama ada lawan tomoi Siam ke,lawan dam Haji ke,lawan congkak ke,lawan kad Yu-Gi-Oh ke,atau mungkin juga seringkas lawan O-Som ? ntah...lantak diorang lah..

tau x Yin dan Yang ?? bukan nama aweks jepun la..adeh..ala..yg macam nie..






adeh..besau sgt la plak..haha..hoh,kenal x lambang ni ?? ni lambang taoisme..dalam fengshui...ha ni la contoh dualism..percaya kepada kuasa positif dan kuasa negatif yg mengawal keseimbangan alam,kesimbangan ekosistem dan segala bagai lagi la..

so,mesti ramai yg bising2 dah tu,ape mamat ni,tadi citer pasal kartun,alih2 citer pasal fengshui lak..hehe..

ok2 ..chill out dude..ni baru nak kaitkan kartun dgn mende2 sume ni..korang pernah dengar x dialog iklan kartun animasi ?? ala...x payah la malu2..ngaku je..naruto,yugioh,pokemon,sume mende la,kamen rider ke...sure ade dialog ni time iklan..lebih kurang macam ni la..

"jangan lupa saksikan pertarungan kuasa baik dan kuasa jahat dalam menyelamatkan bumi..bla.bla.bla..."

ha...kan3 ?? penah kan ?? so korang perasan x yg diorang nak anak2 kite terpengaruh dgn ideologi tu ?? ok2..yg x nampak lagi ape yg aku cakap,cuba buat macam anwar hadi tu.."please,,,,,do englighten me..."...haha...

so ape yg aku nak cakap,even benda ni nampak remeh kat mate kebanyakan org,excelli ianya x remeh..minda kanak2 mudah untuk terpengaruh dgn ape yg dia suka n ape yg dia selalu buat..so disebabkan kanak2 ni 24jam di depan tv,so mudah sgt diorang nak terpengaruh dgn ideologi ni..

ok korang leh kate la,"ala..dah besar2 nanti pandai2 la dia belajar ilmu agama"..ok betul...tapi bagaimana dgn kanak2 yg x terdedah dgn ilmu agama Islam ??? ok..so fikir jauh sket ye der...bukan aku x bagi korang tengok kartun or suruh korang g hempuk tv time adik korang tengok tengok kartun,just nak remind n buka minda,n kalau ada yg terer psikologi sket tu,leh la berdialog sket dgn adik2 korang supaya x terpengaruh sgt dgn ape yg kartun tu tunjuk..

hehe..ok geng..jom tido..kuang3x..





Kartun Peberet Aku..huahua..

ok wslm..

kalau suka leh la "like","share",apatah lagi nak "tweet",amatlah digalakkan..

13 comments:

fRaMe+LenSeS said...

kita geng.. Nadh suka jugak katun Naruto.. ;) btw, da donlod ka episode mgu ni..? ;)

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

hahaa,,,belum..malam tadi check x update lagi

►AdamXis◄ said...

Assalam...haa betul2.fahaman agama lain menyelinap masuk diam2 melalui kartun2 yang dibuat oleh org bukan Islam...ape kate kite tukar selera dan tgk cerita kartun yg org2 malyu islam kite buat cth kampung boy, upin ipin, keluang man, ujang...semua tuu org2 kite yg buat...bangga2

►AdamXis◄ said...

Assalam...haa betul2.fahaman agama lain menyelinap masuk diam2 melalui kartun2 yang dibuat oleh org bukan Islam...ape kate kite tukar selera dan tgk cerita kartun yg org2 malyu islam kite buat cth kampung boy, upin ipin, keluang man, ujang...semua tuu org2 kite yg buat...bangga2

gilastats said...

MMm... skrg ni macam2 ada, org dewasa ok la... tp yg kecik2??

Tupai Karan said...

Erm, sekarang ni jangan kata kartun, gambaq xkartun pun ada mcm2 benda yg boleh memesongkan.. pasal budak2 tgk kartun pelik2 ni pulak, yelah melentoq buluh biaq dari rebungnya right, waktu kanak2 la kita kena jaga, besar nti xguna dah.

err.. aku layan spongebob ja heh

Perjalanan Yang Tidak Direstui

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

hehe..korang sume betul..bile madam aku cakap camtu,aku terkejut gak..tapi bile fikir2,ada benarnye..heeh...hidup upin ipin !!

Mr.Kerro said...

kartun skrg mmg bnyk pngruh sest..tkut budak2 tpgruh je.

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

yep mr.kerro...yg bukan budak pun ley terpengaruh,apatah lagi budak kecik yg x mengenal erti lagi..

bukankosong said...

biasala tu, owg kapir nih mcm2 cara buat nk sesatkan owg islam,kita yg tua nih kena guide sikit adik2 yg tgk kartun kdg2 smpai lupa nk smbhyang.

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

ya betul2..jangan kita yg jadi kartun

SyedGraphiX said...

naruto x best.. mencikk

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

adeh..biar la...aku minat..hahahaha..

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !