Sunday, February 20, 2011

Blogger Heroic Cukup Mengjengkelkan..


assalamualaikum semua..

entry ni adalah satu review aku terhadap kes yang sekarang ni melanda BCR atau Blogger Chat Room yg mana aku sebagai salah satu sponsornya,bertanggungjawab membersihkan balik nama BCR tersebut..

sedang elok kami(ahli BCR yang setia dan mempunyai semangat persaudaraan yg tinggi) tengah syok2 chat kat BCR,ada la sorang hamba Allah ni datang masuk,n ping link entry terbaru dia..katanya,isu terhangat sekarang(padahal x hangat pun,tapi menghangatkan)...

entry naif beliau tu bertajuk "Bloggers Chat Room Curi Duit Blogger"...tengok tajuk entry pun aku n geng2 BCR len dah mula syak seswatu..so kitorang pun terjah la blog dia(sekaligus menaikkan traffik si pemilik blog,inilah yg dimahukannya) untuk melihat apa isi entry bertajuk jelek tu..

ternyata isi entry tersbut amat menyakitkan hati malah membuatkan aku yg dah lama x naik hangin ni,jadi panas membara..sakut sgt hati aku baca entry dia tu..dia tulis seolah2 dia ni seorang pengkritik blog handalan..

dalam entry tersebut,dia menyebarkan fitnah bahawa BCR ni menelan duit blogger2 lain yg datang n mendaftar dgn chatroom tersebut..katanya,BCR nak kait untung yg lumayan hasil duit pendaftaran sponsor iaitu RM5/orang/bulan..sponsor ni ialah blogger2 yg ingin menaja chatroom tersbut supaya berterusan menjadi wadah perjuangan blogger2 murni yg lain..

walaupun seseorang tu bukanlah sponsor,tapi ramai yg stil memberi sokongan dgn selalu berkunjung di chatroom tersebut..n sebagai ahli,aku nak nyatakan di sini,kami amat happy dalam chatroom tersebut yg diasaskan oleh Jejaka Trhangat(JT) n beberapa rakan blogger yg lain...

even aku baru je dalam BCR ni,n x sampai seminggu jadi sponsor di BCR,tapi aku dah rasa macam sume yg dalam BCR tu macam satu family..bukan nak menambah2 atau apa2,tapi ni mmg luahan hati aku yg ikhlas..aku rasa suka sgt chatting dalam BCR tu..sume ahli2 lain layan aku dgn baik,n kami suke sembang2 kat situ..macam2 leh kami dapat kat situ,bertukar2 link,minta tips2 n petua dari blogger2 handalan kat situ,nak post entry terbaru masing2..dll.

pendek kata,penubuhan BCR yg baru beberapa bulan ni,dah menjadi satu fenomena yg memberangsakan kepada blogger2 x kira yg dah otai atau yg masih newby..n yg aku x faham,kenapa si pemilik blog yg x bertanggungjawab ni hendak mempertikaikan syarat2 BCR yg dah termaktub n x pernah dipertikaikan oleh sesapa yg ada otak pun sebelum2 ini..

tiba2 aku teringat entry Jejaka Terhangat pasal sikap2 blogger2 yg nak raih traffik atau nak popular dgn cepat..korang leh baca entry beliau di sini...

si pemilik blog tadi ni,sikap dia,menepati satu point dalam entry Jejaka Terhangat about blogger2 cari publisiti ni..dia nak buat kontroversi,supaya ramai masuk blog dia,n secara x langsung,menaikkan traffic dia secara mendadak..pada hemat aku la,dia ni baru je kot berkecimpung dalam dunia blog,bila tengok ramai blogger yg ada follower n pembaca yg beribu2 macam Ben Ashaari tu,.so dia pun nak femes gak..masalahnya dia ni nak femes dgn cara yg cepat..dia x tau yg blogger2 yg femes2 ni,dulu pun macam kita jugak..berusaha membuat penambahbaikan dalam blog masing2,dalam usaha nak raih pembaca n follower..bukan buat kecoh macam di blogger mengjengkelkan tadi..

so aku xnak berleter panjang2,sbb aku stil tgah panas lagi..di bawah ini adalah mesej kepada engkau wahai blogger HEROIC

"Hey blogger heroic,aku still x faham ape motif ko buat entry menghina BCR tadi tu,tapi apapun,tindakan ko tu amat tidak matang,dgn mengecam chatroom yg menjadi medium antara blogger2 lain untuk merapatkan sillaturrahim n bertukar2 pendapat ttg macam2 perkara.abour rm5 yg ko bising2 tu,aku mewakili sponsor2 BCR,nak menegakkan,yg kami langsung x kesah pasal rm5 tu..apa yg kami faham,kami dah membantu ramai2 blogger2 lain dgn menyokong BCR..ke sebab ko x mampu bayar rm5 setiap bulan,tu yg ko bising2?atau ko dah buat chatroom lain,tapi xde sape nak masuk chatroom ko?atau ko x mampu beli chatroom macam BCR(premium)?apapun alasan ko,aku nak tegaskan di sini,ko X LAYAK kritik BCR macam tu..ko langsung XDE HAK nak jugde BCR ikut otak naif ko tu..n xpayah la guna cara ni nak femeskan blog ko yg langsung xde seni tu...kami sume mula dari bawah dow,dari 0,baru naik sikit demi sikit..aku jujur cakap,aku pun jeles tengok ramai kat BCR yg femes,ada ramai follower,ramai pembaca,tapi aku tau,diorang berusaha keras untuk sampai ke tahap tu..n ko,ko nak start dari 10 terus ??? mati r camnie..start dari bawah la der..maybe motif ko untuk mengajak blogger2 lain berfikir,masalahnya,ko 'paku' BCR dari awal sampai habes..ape cer der ?? ..skunk ni,aku nak minta ko buat satu entry lain,bertajuk "Saya Minta Maaf BCR ! "..untuk perbetulkan tindakan bodoh kau tadi...n aku yakin dan percaya,ramai kat BCR marah sgt dgn kenyataan ko tadi..kami sume suke dalam BCR,chat ramai2,n kalau ko x suke,ko leh blah..just jgn kacau keharmonian BCR je..that's all"

untuk sape yg baru nak jadi,sedang jadi,atau ada berfikir2 untuk meninggalkan BCR lepas baca entry dia tu,aku nak cakap sket,korang please la jgn terpengaruh dgn kata2 dia yg x berasas tu..yes,aku mengaku,ADMIN dapat untung dgn duit sponsor tu..tapi dia x gunakan untuk keperluan peribadi !! I'm damn sure about that ! ..n dia dah janji yg dia ada plan lain nak buat gune dwet tu,manfaat blogger2 dalam tu,so korang x payahla nak termakan hasutan si blogger heroic tu..kukuhkan kepercayaan korang kat BCR ni,coz setakat ni,aku x pernah rasa x best bila chat kat BCR..sume mesra je,kenal ke,x kenal ke,sume leh sembang dgn baik..

that's all..aku sebenarnya xnak bagi link blog si blogger heroic tu,sbb kami sume setuju,ini akan menambahkan traffic si blogger heroic tu,yg mana,mmg ini pun niat dia buat post pasal tu,tapi aku bagi jugak lah,untuk korang judge sendiri apakah kata2 dia tu berasas ataupun x..nah link dia..tapi ada kemungkinan dia dah edit post dia tu untuk menampakkan yg dia x bersalah..

aku terima segala kutukan dan cadangan mahupun nasihat berhubung entry aku ni,so,feel free to drop a comment..

p/s: x payah like atau follow dia langsung tau.. :p

kalau suka leh 'like','share',mahupun 'tweet'..wasalam

20 comments:

cik Ladies said...

mmg terbaik la farhan !! :bagus

Fariq said...

tak guna bagi link dah.. dia dah edit2 dah.. kalo ko panas.. aku lagi panas.. mana taknya.. sama2 tubuhkan bcr tu.. adeh...

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@cik Ladies

cl-thanks..
fariq-aku faham perasaan ko..sabar dow..kitorang still dgn BCR

kaizen said...

wahahaa....

1st mcm yg ko ckp la..mamat tu nk men-capub jer...
2nd terdesak sgt kot nk org polow de...
3rd de xde maruah
4th de bkn ank jantan sbb buruk2 kn org len sbb nk naikkn diri sendiri...

pepon sabar je laa...

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

kaizen..

pergh,,bagi aku,sume tu betul...heheh..panas dow bace entry die..

kaizen said...

da tgk entry de...
mmg da edit2 sket kot...
x kemane org cm2...

SY@F said...

TErBAik DAri LAdang Lah FarHan

nur aisya humaira said...

Die da edit ehh??haha..sempat gak laa bce semalam..hak2..:)
semanagt farhan..:)
biarkan je laa die tu..:)

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

mekasih sume..kaizen,dah nak cover kesalahann,mmg la macam tu..

syaf-kene pertahan la der,same2 nak chat kan..

aisya-hehe..semangat2..

Siti Safiyyah said...

apesal aku baru tau ni? grr!

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

ss...tudia la..ko lambat..hehe

►AdamXis◄ said...

Assalam, I like statement sini...Terima Kasih menyokong BCR...

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

hehe...tenkyu2..

Jejaka Terhangat said...

sori lambat drop komen kat sini farhan..kepanasan aku masih membara..ko bleh tengok komen aku kat entri dia. ngehh..papepon, aku terharu ko boleh tulis entri panjang lebar ni utk BCR walhal ko pon takde la lama sangat pon kat sana..

lantakkan la dia tu..yang penting blogger2 kat BCR tu dapat bantu sesama sendiri utk upkan blog masing2..dia buat entri camtu memalukan diri sendiri je..tak ke mana la..

papepon, thanks lg skali kat farhan utk entri ni..thumb up..=)

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

xpe2...aku pun x suka org macam tu..sikap dia macam xde perasaan malu langsung,komen2 negatif terhadap perkara yg langsung xde kene mengene dgn die..ko jgn risau,even aku masih baru n stil banyak kene belajar,aku still dgn BCR..

Misz Nadea said...

alamak..ketinggalan sikit..tp nad sokong 200% apa yang di coretkan oleh farhan... kat bcr ni mang best..hehe tambah2 ada kawan2 yg ..bek2 belaka... meke dengki tuh sebab dak2 kita like a family...hehehe... :P

CIK GADIS said...

pehhh!abaikan mamat hantu cm tuh..xda guna pon lyn..nyampah aku tgok..pa2 pon entry neyh best wei!! =)

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

@nadea n CG..thanks a lot..sama2 kita jaga BCR>>hingga ke titisan darah terakhir...huuh...over2.

cik Ladies said...

dia da buat entry kemaafan.. Farhan da tgok ? :)

semua orang boleyh buat silap kan..
maafkan tu lbih baik :) :idea

cik payung umbrella said...

cp jugk yang terlambat baca en3 ni.. cp baru masuk bcr.. so benda ni jd sebelum cp kenal bcr.. mmg bodoh la org yg kutuk geng bcr.. die tk ade dlm dunia kite di bcr so die tk tau betapa kuat prsahabatan geng bcr.. bg cp kan.. baru je msuk geng bcr tk smpai sebulan kot.. da rasa 1 ikatan yg kuat. rakan2 yang sngt baik dn admin yg bnyak bg tnjuk ajar.. buat sibodoh tu..walau da buat entri kemaafan tp die telah mcemarkan nama bcr!!!

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !