Wednesday, December 8, 2010

Rubik's Cube,2nd Place... :(



assalamualaikum,,

huhu...alangkah sedihnya hatiku ini...harapan yg tinggi menggunung akhirnya gugur berdarai bagaikan kaca...

hehe...ape yg aku alami hari ni,amat mengecewakan aku bersama skill aku yg telah 2 tahun aku berlatih.,,mesti korang pening,ape la yg aku merepek ni...hehe..jap2..aku rewind..

segalanya bermula malam semalam..chewah..hoho..bayu yg sejuk membelai pipi aku n uztaz yg otw g kiosk UKC,nak beli Tuna..lapaq meyh..hehe..sampainya di kaki lima mahallah kami,ustaz menunjukkan kepada aku,poster program yg currently running kat U kitorang ni,iaitu Festiven...pada mulanya,aku malas nak tengok,tapi ustaz sampai tarik tgn aku p tengok jugak..rupa2nya,kat poster tu,ada jugak iklan pertandingan Rubik's Cube....wow!best neh...hehe..aku mana pernah masuk pertandingan rubik's cube walaupun hampir 2 tahun aku berkecimpung dalan dunia per'cube'an ni...hehe..

keesokannya,lepas aku balik kelas Fim pukul 10 pagi,aku terserempak dgn Izzat,kawan aku la...dia kate pertandingan rubik's cube sudah tutup da....luruh hatiku mendengarnya/.hehe..tapi aku xde la sedih sgt sbb aku macam malas gak nak g..ntah2 ramai giler yg terer masuk lawan sekali...so,aku pun balik la bilik macam biasa...kelas lepas ni Math kul 4,lambat lagi..

dalam kul 1.30 tu,ustaz kol aku..dgn nada kalut2,ustaz kate ade bukak lagi pertandingan rubik's cube kat AMF(dewan u kitorang da...)...dia suh aku g la cepat..dia kate xde owg x ramai lagi...so,aku pun bergegas,tutup laptop,salin baju,bawak rubik's cube,g kat dewan AMF..

sampai kat situ,aku nampak ade sorang sister ni,jage booth yg ade lambang rubiks cube..aku g la kat dia...aku tanye die,berapa kali trial leh buat..dia gtau la,trial banyak mana pun ikut suka,tapi yg nak official satu rekod ja..aku tanye la,setakat ni,paling pantas berapa saat,dia tunjuk ada satu poster kat belakang dia..

"Beat The Master OF Rubik's Cube-40 seconds!!"

haha...aku rasa best la jugak..40saat,boleh kot..sbb rekod peribadi aku 29saat..tapi tu pun bukan selalu leh uat..purata aku,40 saat ke atas je...

so,aku give a try...trial je..sekali buat je,dapat 40saat...fuh,tau sister tu kate ape time aku buat??

"bapak laju...ngeri aku tengok"..hehe

lepas tu,aku try lagi,xmo la same dgn rekod lama,at least nak 39saat...lepas tu,ramai giler datang kerumun tengok aku buat..gurl sume..aduh,ni yg den lomah nih...dari 40,naik jadi 44,46,49,55,1minit/...aduh la...oi budak2 pompuan,p la main jauh2..haha..susah nak concentrate nih...lepas tu,duk main around 40++ je...akhirnya,lepas dah tangan aku ok,sume algorithm dah masuk pala,aku try lagi...n finally,dapat 35.08 saat...fuh! alhamdulillah....heh..yg kak tu duk nganga tu je dari tadi..hehe..

puas aty aku..n poster tadi dah berubah jadi...

"Beat Master Of Rubik's Cube, 35.08seconds!!"...haha..bangga den..

aku pun p la main kat booth dart jap,x penah main lagi..hehe..pastu,aku balik bilik..dalam hati tu dah konfirm menang,harapan yg sgt menggunung...

dalam setengah jam aku rehat kat bilik,sister tu tadi antar satu mesej..:

"assalam..ni bro farhan yg buat rekod rubiks 35 saat tadi ea?ni,ade bro dah beat rekod ko,27.65saat..hehe."

....KECEWAnya hatiku ini,,hurm..rasa macam nak p buat balik..tapi....27.65saat...terlalu laju untuk aku..teknik algorithm yg aku guna tu,paling lambat,cuma sbb jari aku je yg laju sgt,tu yg leh p 30++,lau x,mmg main 1 minit lebih je..aku antar msg kat kak tu,tanye nak buat balik leh x..pastu aku tertido,dah dia x eply lg..

kul 2.50,aku terjaga,ada mesej dari kak tu,dia tanye,aku nak buat lagi x?dia nak tunggu..lepas dah fikir,dgn ngantuk lagi,aku pun refuse la...aku dah buat yg terbaik...maybe bukan rezeki aku nak menang..diorang nak tutup booth kol 3ptg,so xpelah..nanti menyusahkan lak..


malam tu,kul 8.45,lepas solat isyak,aku g la Lecture Hall A,ada majlis penutupan Festivan,n majlis penyampaian hadiah sekali la..aku p la,tunggu dgn kawan2 aku yg lain..lepas dah diorang berceloteh ape tah ,akhirnya sampai jugak penyampaian hadiah untuk rubiks,lepas sebut name aku tu,wa...ramai tepuk..terkejut gak aku..padahal aku bukan kenal sgt pun budak2 dalam tu...aku ni jenis x bersosial..hehe..sekali dapat hadiah...ayoyo..appa..amma...tau dapat ape...jap2....tattarrara...


Mug Warna Pink ??????

aduhai...apela diorang ni..aku dah la lelaki sejati,dapat mug warna pink..haha..lantak r..aku amik je,pastu blah balik.

hurm..sedihnya,aku still x dapat nomber 1...dulu,badminton.2nd place,lompat tinggi,2nd place jugak..hurm..hidup aku penuh dgn number 2 je...xpelah..syukur..hee

lepas ni,aku nak belajaq algorithm baru..cari yg cepat sket..jari dah laju,teknik je kene ubah..doakan aku tau...hehe..jom,study kimia..sok ada kuiz..tata..

wasalam

3 comments:

ummi said...

syukur menang gak. mug tu ummi punya. i like pink.....

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

hehe;...insyaAllah..bob bawak balik nanti.

cik Ladies said...

ummi pun ad blog ke? haha :p
the best la an mng :bagus

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !