Tuesday, December 21, 2010

E.X.A.M. Story


assalamualaikum sume...

sori la lame x update blog...bukan dah hilang minat atau ape..just bz dgn preparation midsem exam kat UIA ni...aku berazam nak naikkan pointer aku yg amat teruk sem lepas (2.9) supaya menjadi lebih elok...maybe Dean List ke..pergh...susah uh..aku bukan la kategori budak pandai kat UIA ni...tapi,bak kate org yg waras,hendak seribu daya,xnak seribu dalih,so,jgn banyak songeh,study je la kan..huhu..

kitorang sume ni(budak2 UIA la) tgah dalam minggu exam...kalau kat sekolah dulu,lau sebut kata minggu exam,bunyi macam bizi dgn study la tiap2 malam..tapi,kat UIA ni,atau lebih tepat lagi bila dah masuk U,xde la macam stress sgt2...sbb bukan tiap2 hari ada paper...sini kos dah la banyak,subjek pun banyak,ada banyak kategori lagi,so,tiap2 hari ada exam..tapi x semua la kitorang amik..macam aku,aku amik 4 subjek core je sem ni,Mathematics II,Chemistry I,FIM (Religion in Malaysia),n Computer II (Programming)...

Bila dtg minggu exam ni,mesti ada ja benda yg xkena jadi kat aku,kat korang xtau la,hehe...

Mathematics II (Khamis,16 Okt 2010,8.00pm-10.30pm)

fuh...dalam semua subjek yg aku amik sem ni,math la paling aku takut n nervous...sebab awal2 lagi aku dah blur..mane x nye,tajuk awal sem ni sume pasal Trigonometry....aku cukup lemah tajuk ni..kejap sin,pastu cos,pastu tan....ada tambah lagi 3 anak2 diorang,cosecant,secant,cotangent lak..adoi...siyez n jujur aku cakap,aku lemah sgt bab ni...tapi dah nak amik engineering uh,mane leh lari dari math kan,,selain dari fizik la...tapi bab kedua,Polar Coordinate n Vector,aku leh catch up...agak senang dibuat dan difahami la berbanding Trigo tadi neh..

exam aku kat LY010..ada sket je kerusi dalam uh,aku g ngan ustaz,ram,n beberapa kawan yg lain...hurm..camne aku nak describe eh soalan2 math uh..ade yg senang..ade yg susah...ade yg aku konpius tu same ade soalan tu dalam english atau urdu...berpinar2 jugak la mata bace soalan yg penuh digit uh..tapi alhamdulillah,overall,bleh la jawab...


Chemistry I (Jumaat,17 Okt 2010,9.30am-11.00am)

chemistry bermula taun ni dgn agak senang...sebab kebanyakkannye dah belajar time form 4 n form 5 dulu..nak tukar2 Mol,Molar mass,volume,number of particle....sume dah belajar...dari chemical equation nak interpret data,combustion data,sume tu kire agak senang la...tapi bile mule masuk RedOx reaction,aku dah mule gelabah..aku main2 ngan ion2 ni x cekap sket...boleh tu boleh,tapi...kureng..hehe..masuk bab baru,yg belajar shell,subshell,orbital,ahh,awal senang..lepas tu jadi ntah pape da....s,p,d,f....adoi..banyak gak nak kena hafal..pastu kitorang kaji Periodic Table dgn lebih terperinci lagi..x same langsung dgn form 4 n 5 dulu...kali ni lebih detail..sume bnde la..adoi..xpe2..leh punye..insyaAllah..

exam start pagi...yg slack nye,aku di'kejut'kan agak lewat r...diorang sume dah berpakaian kemas baru nak kejut aku...hampeh tol..hehe..ngade2..aku bangun kul 9.10...exam kul 9.30...ape lagi,kelam kabut la aku g mandi n pakai baju..dah tu,kalut la g Ly015 kot..ntah..lupe dah..aku dgn Ramzie la..kitorang xtau kelas kitorang exam kat mane...baru kalut cari..dah jumpe,nampak diorang sume dah start jawab..adoi...otak aku terus blur..masuk2 tu,meja kosong kat depannnnn sekali..sebelah meja pengawas tu lak..adoi...aku buka kertas soalan pun dah xnampak ape(hyperbola),otak suda blur...hurm..jawab je la...semalam dah KO aku study...xkan x bleh jawab kot..hurm..sedih gak,soalan yg sepatutnya senang aku jawab,jadi susah sbb kebluran jiwa dan raga ni..jawab halai-balai je la...

FIM (Religion in Malaysia) (Ahad,10 Okt 2010,9.45am-10.45am)

hahahahah...jap2..nak gelak bila teringat exam FIM aku..xpelah..japgi aku citer..just nak gtau,kat UIA ni,ada 3 subjek bawah FIM..benda apa FIM ni aku pun xtau..macam subjek agama la..ade Religion in Malaysia(RIM),Basic Theme of Al-Quran(BTQ),n Understanding Islam(UI)....UI ni budak2 yg x amik syariah n quran sunnah kat smk dulu wajib amik..macam aku..xpayah la kan...aku amik RIM sem ni..sem depan aku amik BTQ..nak kata susah,x sgt,nak kata senang,x jugak..sederhana la...awal2,agak bosan la,belajar maksud agama,religare la,religio la,tapi menarik...bile masuk bab belajar pasal agama2 lain ni,jadi best giler...tapi,ada satu benda la yg sume akan rase bile belajar pasal agama lain ni,xpecially bile belajar pasal agama Kristian,rase macam nak terikut uh...giler punye seram doe..siyez aku cakap...baru aku faham kenape senior2 aku dulu kate nak belajar pasal agama lain ni kena kuat iman...fuh..susah jugak nak tumpukan perhatian baca fakta,sambil menolak perasaan pelik uh..tapi,aku kuatkan jgak iman nak belajar pasal ni...

ha,nak cerita pasal time aku exam FIM ni,aku nak gelak kat diri sendiri...aku study jap pagi uh lepas subuh,then aku gtau ustaz,aku nak tido jap,suh die kejut kul 9... aku pun g la merebahkan diri...sedar2,Ramzie masuk bilik kejut aku,die x amik rim sem ni,dia tnye ko x g amik exam ke..hoh???? apsal die tanye macam tu..,sekali tengok jam,sudah 10.15 ma.....ayoyoyoyo...appa..amma...camne neh..aku pun g cari ustaz la..tengok2,duk ralit layan anime..patut pun..adoi..die kate die kejut aku dah kul 9..aku x sedar ape pun..hurm..aku jadi kalut n blur2 tahap giler dah nie..camne doe..lau kuiz ke,ape ke,xpe lagi..ni midsem exam..

aku pun kol mizan...sebab hari tue die jadi macam aku gak,time jawab paper math I....die kate,lau terlepas,kene g jumpe lecturer,pastu buat surat,jumpe head department lagi,mcam2 la,..aku dah ketaq lutut ni,camne ni,,.,camne ni...last2 die suruh aku g jumpe lecturer aku kat dewan uh..exam kat AMF Hall..aku tunggu dekat2 kul 10.45,aku g amf...ade la ramai budak2 yg nak amik paper BTQ kul 11 duk tunggu dah..elok aku sampai je,diorang dah abeh jawab,n ape yg membuatkan aku bersyukur sgt2,org first keluar tu kawan aku dalam group fim,ketua kelas siap..hehe..aku gtau die yg aku overslept..dia macam terkejut giler2...pastu dia bagi r number lecturer kitorang,aku kol,then madam aku suh tunggu dalam amf,jumpe madam ape tah dulu,gtau die..aku pun masuk la amf,jumpe madam uh,die macam marah r,dia kate knape nak harap kawan kejut lak,kene bertanggungjawab la..ape la..dalam hati aku dah panas,ikut suke la nak leter ape pun,janji aku leh amik paper aku...lepas tu,madam aku sampai,aku tengok diorang sembang,then panggil aku..kene berleter lagi..ah lantak ah..malas nak dengar..hehe.,.jahat tol aku neh..pastu diorang suh aku g depan sekali,kiri sekali..aku jawab kat situ..budak2 yg nak jawab BTQ dah penuh masuk dewan..sume macam pelik je tengok aku duk jawab sorang2 dah..haha..biarlah..korang xkan faham..hehe..nasib baik soalan tu senang je..lau x,habis la aku..even malam tadi aku dah bace banyak,tp dgn segala yg jadi,hilang abeh sume fakta..

Khamis malam ni aku ade exam lagi satu,iaitu Computer II Programming..korang tlg doakan aku tau..thanks ye...

wasalam (n_n)

2 comments:

lynn angel said...

rindu mau exam kat UIA.. all the best kat sana yer.. :)

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

thanks...err..kak.. =)

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !