Thursday, October 28, 2010

S.A.H.A.B.A.T.

assalamualaikum...

hurm..sedih aku bila mengenangkan nasib aku yg ibarat macam sepah...habis madunya,dibuang begitu saja..bukan jenis aku la nak minta simpati sape2,tapi,aku just nak ceritakan kisah aku dan sahabat aku yg sorang ni...benda ni dah jadi lama dah..maybe dalam sebulan lebih la..ntah kenapa malam ni aku tiba2 teringat,tu yg aku catatkan dalam blog aku neh...

biarlah aku cerita sikit pasal kawan aku nih...dia seorang wanita...ops2,tolong jangan fikir bukan2..aku rela bersumpah yg aku mmg ikhlas kawan ngan dia..xde niat lain..

time form 1,aku just dengar je nama die..tapi x kenal pun yg mana...kawan2 aku cakap dia la paling cantik dalam batch kami...aku buat tatau je..sbb time tu kan aku still segan ngan gurl ni..n bukan jenis aku jugak nak p selidik sapa dia budak tu..

bila masuk form 3,baru aku kenai budak tu..mmg cantik..ya,aku bukan hipokrit nak selindung2 benda ni..tapi aku x rasa apa2 pun perasaan lain..jujur aku cakap..ntah macam mana,kami leh kwan..tapi dalam mesej je la..x penah face to face...aku pun kawan besa je..lau dia antar mesej,aku balas...lau dia x antar,aku x balas la..

tapi,ada la sekali tu,aku tanya kawan2 aku...ada sapa2 dak mesej ngan dia..depa kata dia dah x mesej ngan depa dah..so,aku jadi pelik..then aku gtau dia,yg aku pun xnak msej dah...bukan sbb xmau kawan,tapi nak mengelakkan pandangan serong dari sapa2..dia pun terus x msg dah lepas tu..time tu kami form 3..

masuk f5,aku leh msej dia balik..memandangkan masing2 dah agak dewasa n matang,so,aku mesej je dgn dia..hurm..dia still macam dulu..

sebelum aku teruskan cerita,aku nak pesan,kalau budak tu baca post aku ni,aku minta maaf sgt2..sebab cerita semua yg dia cerita kat aku..aku janji xkan gtau sapa2 tentang identiti dia..just nak cerita je..

dia ada minat kat sorang budak laki ni..kawan aku la..satu batch..sampai hari ni,dia masih minat kat budak laki tu...tapi,budak tu budak baik,alim,n x layan gurl ni..depa penah macam kapel la,time f2 n f3,tapi x lama..budak tu x layan dah kawan aku sorang ni..

so,dia ni,selalu la cerita pasal budak laki tu kat aku..aku pun dengar je la..sebagai kawan,aku jadi la pendengar setia time dia luah masalah dia...dia mcam kecewa sbb budak laki ni x layan dia dah..aku cuba yakinkan dia,bahawa budak laki tu maybe nak habiskan study dulu,n dapat kerja dulu,baru dia nka fikir pasal cinta ni..

aku sentiasa yakinkan kawan aku tu...suatu hari nanti,insyaAllah,diorang akan diijabkabulkan..aku selalu doakan depa..dua2 kawan aku..bagi aku,kawan2 aku happy,aku 2x ganda happy...

kalau dia nak exam,dia msg aku suh tlg doa,n bagi kata2 semangat...kalau dia study malam2,aku teman dia bagi x bosan...kalau dia ada masalah,aku cuba bagi nasihat n pendapat..pendek kata,aku sentiasa tolong dia..ada masalah apa pun..n statusb dia sebagai KAWAN x pernah luput dari otak aku.

ada perasaan??ya..kadang2 tu ada..tapi,cepat2 aku padamkan,n perbaharui niat aku,bahawa,aku nak ikhlas jadi kawan dia..kadang2 tu,dia kata,dia rasa bersalah sbb rapat ngan aku,dia rasa bersalah kat kawan aku tu,padahal budak tu mana layan dia dah..mmg aku kecik hati...tapi..demi kebahagiaan kawan2,aku buat dono je..aku terus bagi semangat kat dia..suh dia bersabar..

kawan aku ni sedih,sbb budak laki tu x add dia kat facebook..padahal,kawan dia yg gurl add budak laki tu,dia accept lak..hurm..ntahla..masalah budak pompuan..mana aku faham sgt..aku just dengar je masalah dia..macam aku jugak,kalau aku ada masalah,aku akan cerita kat sume kawan2 aku,walaupun maybe depa xleh tolong,tapi,at least,hati aku jadi tenang,sbb,seolah2 suma turut rasa apa yg aku rasa...kadang2 tu,benda yg sama,aku ulang2 cerita kat kawan2 aku..

hurm..dia selalu tanya kat aku,aku ada gf dah ke...aku selalu elak soalan ni..sbb..aku nak jawab pun x tau..jawapan mana yg dia suka dengaq..aku mmg xmau la main2 perasaan dia..aku niat ikhlas nak kawan ngan dia.. xlebih dari tue..kalau aku buat macam tu,aku akan rasa bersalah kat budak laki tu,iaitu kawan baik aku jugak dulu...

hurm..sampai masuk u pun,kalau ada apa2,dia still msg aku...kadang2,dia sedih,aku buat lwak la sikit2...dia guna celcom,aku maxis...aku x kesah..asalkan dapat gembirakan hari kawan2 aku,xpa ja..

tapi.........

baru2 ni,dalam sebulan yg lalu la,dia gtau aku,budak laki tu dah accept dia kat facebook...sure dia happy..aku pun tumpang happy..dalam hati aku,aku dah set,yg aku xleh kacau dia selalu dah..sbb maybe dia nak masa untuk sembang ngan budak laki tu..

aku x contact dia dah..

tapi,satu hari tu..dia msg aku..dia tanya,sbb apa aku x msej dia dah..aku cakap la aku xnak ganggu dia..dia macam marah lak..dia kata aku macam nak jauhkan diri aku dari dia..la..pelik2 sungguh...aku kata la dak..hurm..pastu..dia kata,dia msej ni,saja ja..bukan sebab dia teringat kat aku pun..padahal,dulu,setiap kali dia mesej,mesti dia melwak,kata tengah teringat aku...

aku rasa macam terhina ja..maybe dia kata mcam tu nak skitkan hati aku..tapi aku bukan xdak maruah,aku ada jugak..so,aku kata la kat dia,kalau x teringat,msej buat apa...terus dia x eply sampai la hari ni..

esok tu,aku online facebook..aku saja buka profile dia..tiba2..aku terkejut,campur kecewa,kecik hati,marah,semua ada...bila aku ternampak satu box kecik sebeleah gambar dia ,atas wall dia,

(add as friend)

haha..lawak2...hurm..dia REMOVE aku dari friend dia kat facebook..haha..macam ni dia balas jasa aku selama 3 tahun ?? hehe..lwak2...(aku tengah sebak ni)...

korang rasa sebab ape dia delete aku??? jangan tanya aku..aku pun xtau...sebab aku kata kat dia supaya jgn msej semalam???dia yg start aku..patutnya aku yg delete dia..tapi..terbalik...

apepun,aku redha je..dah org xnak kawan,xkan aku nak paksa kan...korang nak suruh aku add dia balik kat facebook ??? eeei...tolong la..aku ada maruah lagi la..

lawak kan,bila tengah xdak teman,kita la dia cari untuk luah masalah,untuk mengadu sgalanya,tapi bila dia dapat apa yg dia nak..kita ni jadi macam sampah..

kepada budak tu,an nak ucap,THANKS A LOT sebab jadi kawan an selama ni...thanks sbb sama2 melawak ngan an..sama2 teman an study...

TAPI....kalau betul xnak kawan ngan an dah,gtau la dengan cara yg elok neh..jangan la 'buang' an macam tu je ...an pun manusia...ada perasaan..ada maruah...bukan sampah...

an doakan xxxx bahagia dgn dia..sampai sekrang,an still anggap xxxx sebgai kawan an...

wasalam...

5 comments:

bibi shuhada amira said...

sabaq lha k ,,'
i still there 4 u fwen ,
always ,

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

thanks bibi...thanks a lot... :)

RITA NALZA said...

salam..
awk ni kwn kamil nawawi kn??
tkpala..sy perkenalkn diri sy sbgai sepupu kamil..
actually..kita berkongsi situasi yg sama..
frankly speaking..mmg rasa mcm sedih+bangang+terpinga-pinga knapa dia bt mcm tu..
tp nk bt mcm mna..kita tk blh nk bca hati manusia..
apa yg kita blh buat is sabar n sabar..sabar ja yg blh mnjadi tranquiliser kita..
alaaa..klu dia nk kwn dgn kita..kita kwn ja dgn dia..tp klu dh dia tk nk kwn..dia bt kita mcm tu..kita pun tk blh nk bt pa..snyap n sabar je la..right??
lgpun..bkn dia sorg ja kwn kita..rmai lg kn?hahaha..
oklah..apa2 pun just sabar...
any prob..just post entri kt blog..blh jgk sy bca n bg nasihat yg merapu2..=P
wassalam~

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

wslm..hehe..iye..saya mmg tgh sabar..sbb lau x,saye g cari dia ,ikat kat tiang,n tanye sbb ape dia buat macam tu..hehe..thanks atas nasihat awak..thanks sgt2..saye agak tenang sekarang...merapu???hehe..jgn ajak..nanti awak yg x larat layan saya merapu..hehe..nice to meet you..wslm :P

RITA NALZA said...

hahahahah..bgus3~itu yg sy nk dgq tu..
dont worry~bab merapu mmg sy num 1..heheh~
nnt insyaAllah..sy akn teruskn usaha dlm memberi nasihat2 yg merapu lg..=P
anyway..blog yg bagus n entri2 pun sngt bagus..
keep it up! =D
n nice meeting u too~ =D

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !