Thursday, October 14, 2010

Malunya Aku !!!!!!!!!!!! Mana Nak Letak Muka NI !!!

assalamualaikum....

adoi la...bila pikiaq2 balik apa yg jadi hari ni,aku hanya mampu gelak n senyum sorang2...hish..hahaha..xtau la apa jadi ngan aku hari ni...

semuanya bermula bila aku p kedai agen belajar memandu tengahari tadi..aku ada kelas 2 jam hari ni,sambung buat lesen P untuk moto...tu xpa lagi,besa ja..aku duk kat kedai dia sat,duk sembang dgn isteri cikgu tu ja,sementara tunggu dia

dalam kul 1.55 tu,dia mai amik aku,bawak p kat Pusat Latihan Memandu KP,kat Malau uh..haha..aku tiap kali masuk tempat ni,jadi ketaq pelik pasaipa tatau...cikgu2 depa sini suma main cakap lepas ja..malu siot lau buat salah apa2..

cikgu tu drop aku,suh aku p daftar...aku tengok dah ramai budak2 duk tunggu..aku pun naik ja..serius aku cakap,aku tatau apa benda pun nak buat ni..jadi blur ja..dah la depa duk usha pelik dah,aku naik buat kering p sua lesen L aku kat cikgu tu,,,dia pun suh tulis nama,n sign untuk daftar..aku punya latihan kul 3.30...time tu baru 2.10..aku p kat kaunter pendaftaran lak,nak book tempat untuk latihan hari lain nanti uh..aku ikut ja flow..aku tatau apa neh..

lepas suma dah sign apa semua,depa p rehat kat kantin,.,aku pun ikut ja la..p minum sat,sorang2,aku nampak depa p balik kat tempat latihan tu..depa semua dah p amik moto masing2,,aku heran la tengok awat moto duk parking kat litar dah..selalunya dia suh p amik sendiri kat bawah bumbung tu..ah,lantak r..ape pun..aku tengok kebanyakan helmet mcm yg personal punye,kot time depa mai tadi,depa cop dah kot moto depa..semua pun start enjin,p kat petak 'mula'...aku duk gelabah ni,mana dia moto kosong ni..ha,ada pun..helmet macam yg personal jugak..amik ja lah,kira apa..

aku pun p nak berlatih...baru nak sampai petak mula,ada sorang mamat ni mai kat aku...dia kata apa nak tau dak??

"weh,yg ang amik moto aku awat???"

hahahahahahaha....aku p amik moto org rupanya...malu siot..semua kat citu dah gelak giler2 dah..dgn muke selambenya,aku p amik moto kat bawah bumbung tu..p amik n teruskan latihan,dah la duk gelabah,buat apa pun x jadi dah eh...titi ke mana,8 ke mana,apa ke mana...aku dah macam x betul je..lama2,ok la..tapi aku asyik rasa org duk tengok aku ja..haha..biaq p la apa nak jadi..bukan depa jumpa aku dah lepas ni..

duk dalam sejam,depa suma p parking balik moto..aku pun ikut ja...dah nama pun pak turut ja dari tadi..aku tengok ada kumpulan baru mai nak buat latihan..aku ingat dah habis la..aku naik kat kaunter tadi,nak amik lesen aku balik..tengok2,xdak..aku tanya la kak tu,,,dia pun pelik..bila cikgu tu mai,dia tanya kat aku..haha

cikgu - kamu mai ni daftar yg pukul berapa?

aku - yg pukul 3.30 cikgu

cikgu - dah tu,yg kamu gatai p turun buat latihan ngan depa tadi buat apa?depa tu yg pukul 1.30....

sambil tengok jam yg baru menunjukkan pukul 3.30 ptg,aku menjawab....

aku - la......saya silap la ni cikgu?

cikgu (sambil geleng kepala) - patut la x cukup moto tadi..

aku (rasa macam org bodo) - la...hehe

ya Allah,malunya aku time tu,Tuhan ja yg tau...aku tatau nak letak mana muka aku ni..tadi dah curi moto org,lepas 2,salah timing lak 2 turun berlatih..ape la nak jadi ngan aku neh..

tibe2,hujan lak turun,so,kami kena tunggu kejap..alhamdulillah,ada jugak masa untuk aku nak berehat dan tenangkan diri..aku xmau buat salah dah..

lepas hujan stop,kami geng2 pukul 3.30 (aku tengah gelak ni),haha,turun nak buat latihan..depa semua amik moto dah..bagi mengelakkan kejadian sama berulang,aku tunggu depa semua ada moto,baru aku amik yg baki..

lastly,ada satu moto tinggal..number 1 lak tu..aku pun p la..dalam hati tu,aku xmau buat salah dah..malu tol...aku tengok meter minyak dia E giler2 dah..ah,sudah,mampus aku..aku pun bwak turun la tongkat tengah dia..n try start enjin..xleh...aku try lagi,xleh,sudah..mati aku camni..dua org cikgu tu duk tengok ja gelagat aku...

aku pun bangun la p kat cikgu tu..aku kata xleh start...dia buat muka toya ja..cikgu ni la yg marah aku time aku silap timing berlatih tadi..dia macam dah naik menyampah dah ngan aku..haha..biaq p la..aku bayaq..mmg la aku mai nak belajaq..kalau dah terer,aku xmai dah..

dia marah aku,dia suh aku g turun start gak enjin tu..aku pun dah marah la dalam hati..apa org tua ni,aku dah try tadi..xleh..minyak dah habis..aku try gak start,xleh..aku dah macam nak hempuk dah moto tu..dia marah lagi,dia suh aku simpan tangan kanan aku kat belakang,n guna kaki ja start,,,aku try lagi,xleh..dengan muka macam nak telan aku hidup2,dia tanya aku,

"kamu dah pulas dak lagi kunci dia"

aku tengok kunci moto tu...seakan2 tengah gelak kat aku,indicator kat lubang kunci tu dengan bangganya menunjukkan,"off"

haha..mangkuk sungguh..aku lupa nak on dulu..sungguh 'bijak'...lepas dah on,aku try start lagi...hanya dengan satu 'lafaz',moto aku selamat diijabkabulkan...moto aku start..n indicator minyak dia naik kat 'full'...haha..mmg la motor bila stop enjin,meter minyak dia pun turun...

ya Allah,terasa macam aku la makhluk paling bengong sekali hari ni...akhirnya,dengan tersenyum sinis kat cikgu tu,aku p join kawan yg lain nak mula latihan..time latihan,xdak apa dah yg berlaku..semuanya kembali mormal..alhamdulillah..hehe

kul 5.30,kami parking moto kami n g kat kaunter tadi..aku x hairan melihat lesen n kad pendaftaran belajar memandu aku ada...haha...dah kena masanya,ada la..ish2..macam nak gelak puas2 dulu sejam kat situ,baru aku nak balik..haha

time balik tu,aku duk senyum ja sorang2,kat belakang keta tu..haha..malam tu,aku cerita kat umi semuanya,dia gelak la...haha..biarlah..org kata,pengalaman mematangkan kita..maybe aku agak lambat berbanding org lain,tapi tu x bermakna aku akan selamanya lambat dari org lain..haha


kad pendaftaran yg akhirnya aku dapat balik

sekian sahaja cerita aku hari ni..

wasalam (n_n)

7 comments:

Dr. Razif said...

hahahaa...the best story ever I read...geli perut!

Tia amani said...

Haha....sama cite r.....

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

dr razif-abg razif,the best story i ever read la...haha..ana tgh blur time tu..
tia amani - ape yg same??haha

Tia amani said...

Story awk lbh krang sma...Lucu laa,tringat msa bljr mto dlu,slh amek mto n lupa on suis bla start..hahaa

ain said...

hehehhe....
klakar glew.....
naseb x pecah perot jew....
heheheh....
jgn terasa...

sitikhadijahnajihah said...

salam...abg farhan...x lrat nk gelak lh!!!!! hehehehe...pnat deh,,gelak saja

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

ain-hehe..jgn gelak banyak sgt..malu la..
khadijah-gelak la banyak2...masuk wad gila x pasai ja..

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !