Friday, October 15, 2010

Beginilah Hidup Seorang Abang

assalamualaikum...

hurm...sudah2 la gelak pasak post aku yg lepas,aku tgh blur la time tu..hehe

hurm...hari ni,aku bz sgt..awat tatau..lau ampa dengaq,mesti ampa kata biasa ja..tapi..bagi budak yg kuat tidoq ja macam aku ni,fuh..penat2..hehe

hari aku dimulakan dgn pencemaran bunyi.,,Atih duk bising suruh bangun,bawak dia p pasar...ayoo..ngantuk neh..Umi pagi tadi dah bertolak ke Balik Pulau,ada Kem BTN selama 3 hari,,hurm..semoga umi dapat menahan segala brainwash yg dikenakan..sabaq je la umi noh..jangan balik tukaq suma tirai kaler biru sudah..hehe..abah lak kuaq awai pagi jugak,ada tournament bowling antara pegawai2 seluruh Kedah...abah wakil PPD Kubang Pasu..hehe..chaiyok2 abah..gudluck..semoga latihan ngan kami ni dapat membantu abah..hee

akibat x tahan atih asyik bising ja,aku pun bangun..basuh muka..salin seluaq..terus kuaq ngan dia naik moto..kacau betul la dia ni..aku tgk enak2 tidoq tadi..kacau tol..kami p pasar pagi kat pekan jitra nuh..nak kena beli ikan pekasam kat tok..sat ja.dah nak beli yg tu je...pastu,g umah tok lak..

sampai sana,atih tlg goreng ikan pekasam tu..n kemas2 apa yg patut..aku lak jadi teman tok duk sembang...dengaq je la ape tok nak cerita..kesian dia..mesti bosan..xde sape nak diajak berbual..pak lang ja la..alhamdulillah la pak lang ada,leh tolong tengok2 kan tok..aku ingat lagi..time aku kecik,p umah tok ja..mesti tok dah masak saomething untuk kami..hehe..

lepas dah siap sume,kami bertolak balik...singgah sat kat Tanah Merah (bukan kubur tau) nak beli lauk...lauk untuk adik2 kat umah..beli la serba sedikit..ayam percik..kuah sup,,pastu balik umah..

sampai umah,atih g basuh pinggan2..aku basuh baju..pastu kemas umah sikit2..aku suh alin kemas bilik umi..eman ni tau tidoq ja dia..lepas dah ready lauk2 semua,aku tidoq sat...rehat sebelum p solat Jumaat sat lagi..

aku terjaga kul 1.05...oi,dah lewat ni.yg eman ni duk santai elok ja..nak kena betul anak teruna sorang ni(ayat umi)...hee..aku suh dia siap2..nak g solat Jumaat..kami kuaq tu kalut2,org dah Azan dah..ayoo..aku pun rempit la ,nak bagi cepat sampai..duk tgh jalan tu,hujan turun tiba2..lebat giler2 lak tu..tadi duk cerah ja..kuasa Allah..kita nak kata apa...aku pun patah balik la..baju melayu dah jadi macam mop dah pun...nasib baik kami x p jauh lagi..

sampai umah,aku masuk tukaq baju..n mandi sikit..bukan apa,badan aku ni x tahan hujan..kena setitik pun leh demam..kami duk ingat xmau p dah la..mmg la rasa bersalah..tapi kalau p tu nak jadi mop kat masjid,baik xpyh..kami duk rehat2 sat

duk sat,abah balik..alhamdulillah..leh jugak p solat Jumaat(rajin la konon)..hehe..sampai2 tu,org dah solat pun..hehe..xpelah.asalkan sampai masjid..hehe

ptg tu,aku tidoq ja..penat semacam je hari ni..padahal semalam tidoq awai..tu la badan aku..pelik2..lau tidoq lewat,ok ja..tapi lau tidoq awai,mula la esok tu...ngantuk semacam ja..

sepatutnya aku p umah Mak Cik Khairun Wahidah ptg ni..makcik ni mak kepada Hilmi,bekas adik angkat aku kat smkak dulu..walaupun dia bukan adik angkat aku dah,tapi mak dia still baik ngan aku...time raya hari tue dia dah ajak dua kali p umah dia,dua2 x jadi kes xde masa..yg hari ni,x jadi jugak.

abah nak kena kuaq awai,p majlis makan malam sempena pengarah JPN Kedah nak bersara...so,mana leh antaq aku...aku nak p sana ngan eman naik moto ?? cari nahas ada la..firstm,lesen aku L ja...second,jauh gila changlun tu..hurm..ayah aku x bagi..

terpaksa la aku gtau kat makcik tu..x jadi p..aku rasa bersalah sgt2...dah 3x kali aku xjadi p..hurm..nanti dia naik menyampah dgn aku dah,padan muka aku..aku lau p pun,nak jumpa hilmi ja..lama x jumpa adik angkat aku yg macam baby tu..haha..dah sikit2..kenangan lama..satgi x pasai2 aku nangis depan laptop ni..haha

so,x jadi p la..tengah duk frust tu,Kimi tepon,ajak p main badminton lak malam ni..amat tidak sesuai masanya..aku gtau abah..sekali lagi,aku dimarahi...haha..padan muka..aku keluaq ngan atih nak p beli nasi untuk adik2 makan mlam ni,tengah duk tunggu tu..eman kol..kata abah bagi p,dengan syarat,kami kena bagi dua adik yg kecik tu,tidoq dulu..

hurm..aku balik petang tu..tengok eman duk main badminton ngan depa...aku tanya la dia,

aku : la...ang nak bagi depa tidoq apa macam ni ?

eman : kena la bagi depa penat dulu..

aku : ???

ada otak jugak noh adik aku sorang ni..haha..kejam pun ada...xpalah..aku pun join la adik2 aku main badminton..lama dah x main ngan adik2 aku ni..ye la..aku study jauh..nampak depa seronok sgt..hehe..bukan selalu angin aku baik nak main ngan adik2 ni..lepas maghrib,aku kol la kimi..malangnya,dia kata x jadi..sbb member2 dia ramai xmau...aduh...ape la budak ni..aku susah payah buat macam2 nak bagi leh kuaq,dia bagi x jadi lak..

xpelah..dah nasib badan..aku stay ngan adik2 aku..depa ajak tengok cita 'Lagenda Budak Setan'...aduh,.citer jiwang,,ni yg aku x minat ni..tapi..dah adik2 ajak,aku join je la..tengah duk tengok tu,ayish tidoq..ha,settle sorang..hehe..lepas habis tu,masing buat keja masing2 la..atih duk bagi tido alin..aku n eman lak duk terperap dalam bilik..

hurm..macam ni la tanggungjawab aku sbg abang,bila parent xdak kat umah..insyaAllah..aku akan sentiasa jaga adik2 aku...

nite semua..

wasalam.. (n_n)

5 comments:

bibi shuhada amira said...

yeah .
dats also same to me as a eldest sister in my family ..
hehe cool men .
its juz d beginners ,.
enjoy sajep meyh !!!

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

ye la mira oi....susah noh jadi abg n kak ni...

sis-haneii said...

well done,.bahsa keyell+kedah=yelldah?..

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

hehe...ingatkan xdak sapa perasan...ada jugak noh..tu la..kedah pekat..kl pun pekat..so,mix la..nasib baik x bwak masuk kelantan or sarawak..lau dak,jenuh,.,jadi rojak la jawabnya..

hasanah shukri said...

Ala.. Makcik baru terbaca..dah lama tulisan ni..
Sori Farhan.. Makcik bkn pndai sgt bab2 ni.. entah macam mana hari ternampak tulisan Farhan..

Masa dah lama berlalu.. Makcik doakan moga keJaYaan bersama Farhan.. Farhan anak yang baik..

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !