Saturday, September 11, 2010

Raya First n Second !!!

Assalamualaikum....

walaupun ketika menulis post ini,hatiku sedang gundah gulana,namun,aku tetap menulis,kerana sudah merasakan tanggungjawab untuk mencatat apa yg berlaku dalam hidupku,di ruang yg penuh bermakna ini...untuk pengetahuan korang,aku dah menganggap blog aku ni macam sahabat karib aku,yg sudi mendengar semua masalah aku....

raya pertama,

family aku bermula spt biasa....cuma aku yg x biasa...ntah kenape,pagi tu...badan aku rasa lain macam...kepala aku pening sngat,perut aku sakit sgt,n aku macam nak demam....xpelah,sekejap je kot...kami bersiap cepat2...sbb nak kena g umah tok aku....kami mmg beraya umah tok aku selama ni...kat taman aku mana ada org dah...


sebelum masuk keta tu,amik la gambaq sekeping dua...aku ja yg simple...baju ja baru...seluar hitam biasa n lebai pun amik yg ayah aku yg lama...malas nak kemas2 sgt...xde mood..dah sakit...


Laki dulu....

Baru perempuan...hehe


Fantastic Eight !! hehe

kami pun sampai umah tok aku...sepupu aku yg lain x bersiap lagi...depa mmg macam ni tiap2 taun..biarlah kat depa..duk sat ja...aku,abah,along,eman,umi,n makcik aku dah bersiap g masjid....buat apa?semayang raya la cik oi...aduh...

time semayang tu xpe...time khutbah tu...pala aku dah macam blender mak aku dah...memusing2...badan dah rasa panas..aduh la..x selesa betul...aku gagahkan jugak...lepas abeh semayang,kami p kubur sanak saudara aku belah mak,...dekat ja dgn masjid 2...kami baca yaasin yg diketuai oleh abg aku...mesir mari..hehe...panas cik oi...awat tatau...nasib baik ada tempat teduh..kami bca kat situ la..even jauh sikit dari kubur...bluetooth la...hehe...astaga..

pastu p mana?p mana tatau....ha,p umah tok njang...sapa?mana aku nak tau...hehe..xdelah...datuk saudara aku kot...ntah...kami makan la sikit2 kueh raya..sikit2 pun,dekat nak abeh 5 balang jugak la...hehe...pastu,p umah depan....umah tok su aku...yg ni aku yakin la,adik nenek aku...sembang2 ja..minum sikit..pastu balik umah tok aku balik...aku penat giler dah...nak tidoq kat mana pun tatau..umah dah penuh..nasib baik ayah aku ajak balik umah sat...depa pun nak rehat...


Bersama Nenek Tersayang...

balik umah tu...dengaq azan dah.ceh..x sempat rehat..xpe2...dugaan...p la solat terus...aku ni dah macam nak pitam dah...badan dah panas giler..kepala dah spin macam kipas...perut dah macam ada batu...macam2...aku sempat dengaq mukadimah khutbah je..pastu..padam..hehe..

ptg tu?erm...lupe lah...x buat ape2 kot...malam tu,ade spupu aku mai...spupu kot...x kenai..haha..aku duk dalam bilik ja..melayan perasaan...aku tido lewat..tengok movie kat laptop...sampai la tido..

raya kedua,

kami semua bangun awal...mmg dah jadi rutin tahunan,raya kedua,kami balik yan,kampung ayah aku...

ops!!! sebelum tu,ada benda best aku lupa cerita tadi..makan semut kot,lupa..hehe..kami buat majlis bermaaf-maafan....nak syahdu2 pun,family kami jenis lawak...hehe..ader la syahdu2 sikit...xpecially...umi la..hehe..maybe terharu anak2 dia minta maaf kat dia...aku ni dah la selalu berdebat dgn dia...sampai naik2 suara...aku paling banyak dosa !!! maafkan bob Umi .... :(...pastu,kami amik gambar beramai2...


Pasangan Bahagia

Keluarga Bahagia...

Renungan Adik Beradik Yang Bercita2 Tinggi

Eleh...poket duk vibrate dah tu..hehe..umi syahdu lak..terharu kot..hehe

Duk 'recall' skrip beraya yg atih tulis...hehe


"Ish,ayish tatau la nak cakap ape"..hehe..last2,dia hentam ayat tv,selamat hari raya,maaf zahir dan batin..hehe..ayish2..

sambil hantar makngah aku n paklong aku balik umah,kami p ziarah kubur sanak saudara aku belah ayah...lepas habis baca yaasing tu kan,kami siram la tanah kubur tu dgn air..tiba2.....

aku diserang lagi dgn prtanyaan yg padu lagi bernas daripada adik aku faris...bunyinya macam ni

"bob,awat kita kena siram kubur tu dgn air?,kalau x buat,x bleh ka?,"

betui gak noh...5 taun duk sekolah agama,aku x penah tau pun pasaipa depa wat macam tu...terasa kerdil aku time tu..mak aku pun diam jugak..mak aku jawab,sebab nak bagi sejuk tanah...alah,budak2...dia terima ja suma jawapan...aku lak jawab,sebab nak bagi mayat dalam tu sejuk,kesian depa panas...lagi bodo jawapan aku...sekali,adik aku tu bagi jawapan dia yg lagi bernas daripada jawapan aku n mak aku...nak tau apa dia.??? macam ni..

"dak la...kita kena siram air,sbb nak bagi pokok kat sbelah kubur tu hidup...pokok kan suka air"

err....korang leh bayangkan perasaan mak aku n aku time tu....rasa macam nak pakai baju budak tadika balik pun ada....haha...malunyer...rasa macam nak terjun dalam kubur tu pun ade...hehe..ayish2...awat la ang pandai sgt...bob tercabar ni...IQ 140 dikalahkan oleh budak kecik ni...dia 200 kot..hehe..insyaAllah..



Tekun Membaca Yaasin


lepas tu,balik umah makngah aku jap...melepaskan lelah...aku pun dah berpeluh *rau2* dah...makan2 n minum2 sat..amboi penat aih...hari ni pun panas..kat kubur tadi dah macam apa lgi...panas giler...kesian roh2 kat dalam tu kan...hurm..insaf la plak..

**=bermandi peluh...istilah yg aku dapat dari mak aku..hehe

lepas tu,kami pun melangkah pulang...eh,memandu pulang....hehe...erk??? lapar la plak..kami singgah kat R&R Gurun....orang kat situ,x payah cerita la...sampai kena ada ruang makan tambahan....biasa la,raya...semua org kuaq beraya...kedah ni bkan family aku ja ada..haha..

pastu?pastu 3 la..haha..loyar buruk lak aku neh...puk maw?? xmau2..hehe..pastu kami balik umah la...aku pujuk mak aku nak p kuaq main bowling ptg tu...macam nak dapat je..sekali dapat betul..hehe..yes..I LOve U UMMI..!! ceh..bodek...hehe

lepas sume dah rehat secukupny,kami bertolak g Aneka Jitra Mall....satu2nya tempat yg ada bowling kat Jitra neh..hehe..dekat je...masuk2 tu,sekali penuh orang da...terpaksa tulis name dalam waiting list...xpe,sikit org je dalam waiting list tu...kami terpaksa amik 2 lane..dah 9 org main kot...hehe..sibling ramai...

satu lane laki,satu lane gurl..hehe...game first,aku xmenjadi la...adik aku,eman menang...139...aku dapat 109 je...strike xde langsung...game kedua...aku menjadi last2...dapat 175....hehe...adik aku geram...hehe...nak uat camne...dah menjadi..hehe..aku amik video last aku baling tu..dapat turkey siap.tapi eman dia jeles,dia amik video aku baling satu ja...hehe..tu pun x jelas...jap,aku upload...hehe..


Dan lagi berposing...harus !!!!
video
Strike !! eman jeles ni..dia bagi kabur video neh..hehe

pas abeh main,kami p makan kat RFC....RFC dah sampai Jitra weh !!! mai la ramai2...hehe..promote lak,,,hehe..bukan untung pun..hehe..org yg beratur tu punya la ramai...hehe..jenuh beratur la...umi n abah,akak n along, yang kecik tu,naik cop tempat ja...aku eman n atih je yg kena beratur nak order...dah mmg biasa...nasib baik ada atih...dia la yg rajin buat keje2 macam ni selalu...

makan tu,sat ja...masing2 dah penat...tapi..mengenyangkan la..ayam organik kot...hehe..pastu???? balik la cik adik oi....penat dah ni..tangan dah macam apa lagi...lenguh...baling bola bowling banyak kali sngt...malam ni...aku x ngantuk la...ntah knape...aku update blog je...hurm..aku tengah sedih ni..

ya Allah,kekalkanlah keluarga kami dalam kebahagiaan dan kemesraan...satukanlah kami d bawah nama Islam...amin..

esok,insyaAllah aku cerita pasai kami p konvoi beraya lak....insyaAllah...jika masih diberi nikmat nafas..ok

wasalam....