Friday, April 22, 2011

Nuffnang vs Adverlets



Assalamualaikum wbt kepada pembaca2ku yg amat dihargai sekalian :D

Alhamdulillah,syukur follower aku dah mencecah 600 orang.ini semua bukan usaha aku sorang,tapi dgn dorongan sahabat2 yg lain membuatkan aku kekal dalam dunia blogging..Satu saja yg aku nasihatkan,followlah blogger kerana minat dan suka penulisannya..aku mmg x gemar konsep I Follow U,U follow I...sebab macam x ikhlas je kan,kita buat baik,kita nak org balas lak perbuatan kita tu..Biarlah,dia nak follow ke x kan..

OK cukup pasal tu..kali ni aku nak cakap sket pasal syarikat pengiklanan yg kita sedia maklum,banyak menyediakan iklan untuk diletakkan di blog2..Antaranya tentulah yg paling 'femes' iaitu Nuffnang,Adverlets,Innity,Heartbeat,dll..

Aku mulanya menggunakan nuffnang,seperti kebanyakkan blogger baru dan blogger2 kaki ampu nuffnang jugak lah kan..sbb aku nampak iklan ni je banyak kat blog2 yg lain..adela dalam 2 tahun dah aku guna Nuffnang ni,tapi sesen pun aku still x dapat..aku difahamkan,CPM nuffnang low sesangat,..

Aku juga sependapat dengan blogger otai iaitu Izamir Ridzwan atau lebih mesra sebagai IR,bahawa nuffnang ni mmg pilih bulu atau pilih kasih..yela,IR punya UV ni beriban2 jugak,tapi nuffnang x penah nak bayar dia..padahal blogger2 yg UV tinggi macam diorang la yg banyak promote nuffnang ni..tapi nampaknya pihak nuffnang pilih bulu..korang leh click kat sini kalau nak lebih bukti


Kalau korang x percaya,korang tengok blog2 yg bagi tips nak mudah dapat BE dari Nuffnang..mesti ada perkara2 seperti berikut :

i) Mestilah sentiasa update blogger bio
ii)Mestilah selalau berutus2 ticket dgn pihak Nuffnang
iii)Jangan pasang iklan lain kat blog
iv)Kena promote2 Nuffnang dalam entry

dan macam2 lagi yg jelas bias kepada Nuffnang..jenuh la nak kena bodek,nak kena ampu diorang dulu,baru nak bagi BE,korang ingat korang sapa ??

So,disebabkan kecewa dgn Nuffnang yg pilih kasih,aku beralih kepada Adverlets...Ade yang cakap Adverlets x bayar...kepala hotak ko adverlets x bayar !!! korang klik sendiri iklan korang tu,macam mana dia nak bayar..korang ingat pihak Adverlets ni x leh detect ke kalau korang klik sendiri iklan tu atau korang amalkan click fraud iaitu penipuan klik nih..korang masuk makmal komputer atau cc,pastu korang klik iklan korang tu satu2 kat setiap pc dalam tu,korang ingat korang habis pandai ke buat macam tu ?? Duit HARAM der !! pastu suke2 je cakap Adverlets x bayar,padahal otak sendiri xnak guna betul2 !!

Aku baru pasang adverlets 2 hari,dah dapat RM2..biasalah..blogger x pemes macam aku,lambat la naik..tapi NAIK,berbanding Nuffnang yg aku dah pasang 2 tahun !! X naik sesen pun !! So aku nasihatkan,kalau korang tu bukan jenis kaki ampu Nuffnang,atau korang masih bermaruah untuk bebas menggunakan syarikat iklan yg korang suke,beralihlah kepada iklan yg lain..macam heartbeat ke,701panduan ke,adverlets ke,sume ni lagi lumayan..

Aku x kata semua yg asyik dapat BE tu kaki ampu nuffnang,ade gak blogger2 otai yg x ampu nuffnang pun,tapi dapat BE banyak2 dah..macam Oh Bulan ! yg total semua cheque nuff tu sampao rm9k dah..gile kentang dow..tapi dia bukan kaki ampu nuffnang,so sapa yg makan cili,dia yg terasa pedasnya..

Tapi aku still pasang satu iklan nuff kat atas tu,tu pun nak bagi cukup syarat je,sbb aku nak guna analytic nuff,sebab adverlets x de analytic lagi,Glitterati aku dah lame dilucutkan..lantak lah..sikit pun aku x heran dgn Glitterati tuh..

So aku akan setia dgn Adverlets lepas ni,selagi Adverlets x buat perangai macam Nuffnang..that's all..

Assalamualaikum

16 comments:

kuciputersenyum said...

camne nak wt iklan nieh ??

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

masuk http://www.advertlets.com

Muslimah Optimis said...

owhhhhhhhh.. akak baru pasang nuff disember hari tu.. haha.. b4 ni kan jahil giloss bab blog.. baru berblog secara tak tegar sangat bermula november thn lepas.. iklan apa kebenda akak xtau..huhuhu.. baru nak tanya mcm mana nak daftar..boss jadi sifu MO lah dalam bab iklan ni..hiih

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

hehe..mana ada boss..an pun biasa2 aja dong...an gune nuffnang lame dah..tapi x untung langsung,,so baru2 ni bertukar ke adverlets..baru 2 hari dah rm2..untung la jgak..

cik fza said...

nk tengok nuff 2 3 minggu.
mau xbes nk tukar jugak rasanya.

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

tukar je awal2..hehe

Orang Kampung said...

aku skong pndpt hng..
org yg dpt BE, dktakan separuh entri nya pasal nuff.. manpus la cmtu.. entri 1 hal, kena update bio lgi.. tiket lgi kna antar.. mcm2 ragam

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

orang kampung-hehe..betul tu..nak bodek sampai mampus dulu,baru nak dapat BE

CIK GADIS said...

CG pasang 701 mmg masyuk abes ah..start psang 701 gk ttba duit nuff naik mndadak..ngeh2!

CIK TOM said...

cik tom pun terfikir nak psg iklan adverlet..sebab tgk semua majuk dgn nuff...huhu

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

CG-aku konpius lagi dgn 701 tu

Ciktom-mari sama2 kita ubah :D

syamsid dhuha said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Acai Budak Tepeng said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Imddin Ahmad said...

tengah dok pikir nak pilih yg mana 1.....

VIVIAN F.W SEOW said...

Saya juga guna nuffnang tapi tak pernah pun untung...bagi adverlets, saya dpat rm0.26 je...low juga...biasalah, mungkin aku tak famous juga...kau bagus, ada RM2 dari advertlets...admire u la...

airynur said...

sokong....
terjawab sudah persoalan yg sudah sekian lame
thanks

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !