Friday, November 26, 2010

Salasilah Keturunan Handset Aku.. ^_-

assalamualaikum...

aku buka blog mak aku hari tue,hehe..besa la..duk bz cerita pasai kete baru...myvi warna oren kot..pastu mak aku buat list kereta2 dia dari dulu sampai la..huhu..aku x sempat rasmi lagi..lau aku rasmi,jawabnya pagar baru la rumah aku(sapa xtau cerita sebenar,jangan pandai2 reka)..hehe..so,bila pikiaq2 balik,aku pun dah banyak kali tukaq nset aku neh...hehe..xtau berapa kali dah eh...

berikut adalah beberapa nset yg aku ingat..haha


*Nokia 2600

nset ni,paling first aku gune..aku start guna nset adalah d penghujung tahun 2005..aku form 1 time tu..ni pun bukan yg sendiri punya...share meyh..asalnya aku share ngan abg aku ja,tapi kak aku pun nak jugak,lalu dia pun beli sim card dia..n kami share..sorang sehari meyh..hehe..kadang,aku gelak sorang bila teringat balik betapa susahnya nak dapat satu nset(dah macam cerita zaman jepun da)...


*Nokia 1110

ya..aku tau..ampa mesti gelak punya..nset murah la katakan..aku beli time aku form 2..tapi,nset ni la,satu2nya nset yg aku beli,100% dari duit simpanan aku...6 bulan aku kumpul duit nak beli ni,memandangkan dah naik fed up nak share ngan kak n abg aku...hehe..terharu meyh..hehe..aku syg sgt nset nih..



*Sony Ericsson K750i

fuh..ni la nset 'mahal' aku yg pertama...aku juai nset yg tadi neh,n then campuq ngan duit hadiah dapat 9A dalam PMR..aku syg giler nset neh..aku guna time form 3..dgn nset ni la,aku leh dengaq lagu n simpan gambar...rasa macam puas dapat memiliki nset macam ni..aku beli pun kat senior aku...sumenye indah,sehinggalah hari 'tu'....nset ni dirampas oleh PKHEM skolah aku tima aku duk sibuk siap2 barang nak g kem...hurm..malu siot..kena rampas dalam dewan makan asrama,di depan suma studnt laki n pompuan,depan 6 org warden termasuk ketua warden,n pkhem tu sendiri...hurm...sedih2..n geram..nset ni patutnya aku dapat time balik nak cuti hujung taun,,tp ade budak2 mai mana tah,pecah masuk pejabat pkhem,then curi sume nset2 yg dirampas..siot tul...pihak skolah lak xnak bayar ganti rugi..hampeh..



*Nokia 2610

lepas nset aku kena rampas,aku dapat balik nset 2600 yg lama uh..abg n kak aku dah beli nset lain...sbb aku dah nak sgt,abg aku sanggup tukaq nset ni(dulu yg dia),dgn nset aku ni balik..so,aku guna la nset ni buat 'sementara'..hehe..nset ni lak kemudiannya,diserahkan kepada ayah aku,untuk digadai n ditambah untuk beli PDA kat mak aku..ayah aku janji nak bagi duit beli nset lain..so,aku sanggup..hehe

ish..sampai kat sini..aku dah lupa dah nset apa aku guna...sebab,time form 4 n form 5,aku asyik tukaq nset ja..antara nset yg aku pernah guna time nieyh adalah:


*Nokia 7610


*Nokia N-Gage QD


*Nokia 6600

aku pernah jugak guna nset Nokia 2600 classic time aku masuk wad dulu...


*Sony Ericsson w800i

hah..lepas dah lupa2 jadi apa kat nset2 aku tuh,aku ingat,aku ada nset ni..hhee..camna aku beli tah,aku juai nset yg mana,aku pun x ingat...haha..tapi sat ja kot,aku x guna lama kot...tup..owh..aku ingat dah..kena rampas sekali lagi.hahahahahaha...cikgu zaki,ketua warden time uh,dia yg rampas..tapi lepas dapat balik,aku juai je kot...aku guna nset N-Gage Qd je time tu..x lame lepas tu,hari last persekolahan form 5,nset ni hilang..so,aku xdak nset..


*Nokia 6300

nset ni nset ayah aku yg lama..tapi dia beli yg baru,so yg ni dia bagi kat aku time aku nak masuk DQ,sbb aku xdak nset dah...nset ni la aku guna kat DQ,,,pastu,time mak aku mai melawat n nak pujuk aku stay lama sket lagi kat sana,mak aku bagi nset dia lak...ni,yg lepas ni..



*Sony Ericsson G700i

nset ni antara nset plg canggih aku ada la...touchscreen meyh...mak aku bagi untuk pujuk aku stay lama sket kat DQ,sbb aku nak kuaq dah,xtahan meyh...so,aku stay la sket..haha..aku syg gak nset ni,camera dia superb..


*Nokia X3

hurm..yg paling aku kesali dalam hidup aku bab nset ni,sebab aku p jual nset G700 tadi nih,n beli nset ni la...hurm..awat la aku p juai..rugi uh..xpela..benda dah jadi..nset ni pun ok gak.cuma xdak 3G n WiFi..aku guna dari DQ sampai la masuk UIA



*Nokia 5630 XpressMusic

nset ni,aku beli second,3 hari sbelum aku masuk UIA,dah murah ja,so,aku beli la,buat spare...kebetulan tgah ada duit sket time uh..jgn la komen.benda ni suma dah jadi..aku saje nak cerita balik ja..hehe..


*CSL G5

nset ni la paling aku menyesal beli..aku jual dua2 nset Nokia x3 n 5630 XM tu,then beli nset ni..ish..aku ingatkan stail la...rupanya hampeh..mmg la skrin besaq,ada tv,tapi,adoi....nak msej tu menyampah gila,,dah la full touchscreen,dia punya screen keyboard,mak ai,kecik tahap sel...aku sampai kena asah hujung kuku baru leh taip elok2...haha..naya ja..


*Sony Ericsson G705i

haha..aku juai nset CSL menyampah tu kat cousin aku,then aku beli nset ni...nasib baik la murah,second je....aku guna pun sat je,x sampai sebulan kot..sebab aku tukaq ngan nset adik aku,nset yg lepas nieh..


*Nokia 6210 Navigator

hoh..nset ni la aku amik dari adik aku hasil pertukaran...aku guna ada la dalam setengah bulan,pastu tukaq lak..sbb nset ni macam x stabil ,skrin asyik hilang...so,aku jual n beli nset lain lak..haha..ganas2..



*Nokia N82

ha....nset ni la aku guna lama sket..aku syg gila2 kot nset nieh...sbb apa tau x?kamera dia superb gila....lau amik gambaq kipas tgah berpusing,dapat tangkap 3 bilah kipas x bergrak woo..ala2 cybershot la..hehe..aku pernah kena pangkah ngan kak aku pasai ni..aku cakap la kat dia macam ni

aku : kak,tau dak,nset bob ni kan,lau amik gambaq kipas,dapat 3 bilah wooo...

kak aku : awat,selama ni kipas tu ada berapa bilah ??

haha..aku x terdaya menjawab soalan yg julung2 kali kuaq dari mulut kak aku nieyh..haha

aku guna nset ni hampir dua bulan kot kat UIA,pastu berubah lagi..haha


*Nokia N85

ni satu lagi nset superb yg aku beli,selepas nset N82 tadi...aku minat dgn skrin dia yg cerah gila2....silau mata2 aku tengok,sbb dia guna skrin AMOLED(active-matrix-organic-liquid-emitting-diode)....haha...aku guna nset ni pun lama gak...syg gak weh..bentuk dia menarik...hehe..tapi..akhirnya,aku menukar sekali lagi...hahahahaha



*Nokia E63

nset ni baru sgt aku tukaq...x sampai sebulan lagi nih...best tu mmg best,tapi banyak function xdak...GPS xdak,kamera 2 MP ja,internet 3G ja,n bentuk dia tebal...mmg la nampak bergaya ,macam BB kot (blackberry),tp hakikatnya,ia tetap nokia e63..hehe..


*Nokia 5800

nset ni la aku paling nak seumur hidup aku...aku pernah buat keptusan x bijak dah dulu time nak beli n85,sbb aku leh amik nset ni dah,tp aku p pilih n85 sbb takut xselesa dgn nset ni yg full touchscreen...siapa sangka,dalam aku duk nak tu,ada sorang kawan aku yg ada nset ni,minat kat nset aku yg e63 tu,memandangkan harga hampir sama,walaupun nset ni mahai sket,tapi dia minta nak tukaq...aku ni,berbelah bagi la..ish..aku nak gila2 nset dia tu,tp nset e63 tu pun ok gak..at last,lepas dah dia merayu2 sgt,aku pun setuju la nak tukaq...lepas aku make sure xdak rosak apa dulu la kat nset dia tu...n aku pun dapat nset yg aku idam2kan selama ni...dgn ampa,aku janji ni,aku xkan tukaq nset dah,selagi nset ni x rosak..ampa jadi saksi neh tau..hehe

so,setakat ni saje la salasilah keturunan nset2 aku selama aku hidup sampai sekarang....hehe..xtau la bila nak stay dgn satu nset je..hehe..

nasihat aku pada korang,jgn selalu tukar nset..haha..

wasalam.. (n_n)

9 comments:

Anonymous said...

gila! byk nk mampoih..

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

hehe..x mampoih lagi aih... :)

Anonymous said...

gila bnyakkkk bob oiiiiiiiiiii

nur aisya humaira said...

banyaknye an..uishh2, blh bukak kedai hanset ni..hak2

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

tu la..mmg ingat nk bukak pun..hehe

Siti Safiyyah said...

aku kire2 tadi..ko dah ade 19 enset..hah banyaknyee

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

19 tu x termasuk yg aku lupa,,,hahaha

Cik Ladies said...

semua hebat2 :tepi

Love Hunter said...

amboi.kalau simpan semua,boleh bukak kedai dah.haiya...=.='

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !