Monday, February 28, 2011

Blogger Pun Manusia Jugak


assalamualaikum..

firstly,aku nak mula guna nama timangan aku dalam dunia blogger ni,malas dah duk guna paan,paan...x unik..haha...aku guna 'an' je la..ringkas dan senang...so sapa2 panggil aku paan lepas ni,aku cincang lapan..haha..ganas2..

ok2..malam ni kan..an nak citer(ce citer...) pasal sikap manusia ni...sbb kita semua ni(x termasuk pembaca yg bukan manusia la) adalah manusia..so kita kena faham manusia ni sikap dia yg commonnya macam mana..n bila kita kecilkan skop kita pada kali ni,kita tumpukan golongan blogger2..sbb kita ada lah blogger..hahaha..ape la aku merepek nie..

ok2..excelli,an ada la dengar sejak dua menjak ni,ada sikit2 isu panas antara blogger ni..oppps jap2..jgn fire an lagi..bukan nak tuduh sapa2,nak bangkang2 sapa2,nak fire sapa2,nak judge sapa2,dak2....bukan tujuan an malam ni untuk suma tu...an pun xtau pokok pangkal citer sume tu,so an xnak judge ikut suka kepala otak an ja..org x suka..kan3 ?? :) an just nak cakap benda yg umum ja malam nie..

sebelum kita mula bergelar Blogger ni,ada x kita pernah fikir apa yg kita akan hadapi bila dah jadi blogger ni ?? anda ?? setengah mungkin jawab ya,n setengah mungkin jawab tidak..meh an nak gtau..bila kita dah masuk dunia blogger ni,kita seolah2 dah masuk dalam satu komuniti masyarakat..cumanya kita x nampak semua ahli2 masyarakat tu secara fizikal saja...sbbnya blogger ni adalah sesuatu yg maya yakni dalam alam siber ja..

tapi,konsepnya,saling x tumpah macam sistem masyarakat yg sediakala,perlu ada tolak ansur antara blogger,hormat menghormati x kira la ko tu blogger otai ke,blogger amatur ke,dll..disebabkan semua blogger adalah manusia(minta maaf kepada blogger2 dari kalangan bukan manusia :p),so ada beberapa perkara yg anda semua kena faham pasal manusia ni...antaranya :

1)MANUSIA INI EGO

ya...ini sudah terang nyata dapat kita lihat...manusia ni adalah makhluk ciptaan Allah SWT yg paling ego..dari awal penciptaan manusia lagi dah dapat kita lihat sikap ni...semua makhluk lain menolak tanggungjawab jadi khalifah muka bumi ni,tapi manusia dgn ego dan riaknya,menggalas beban ini...so,bila ego,dia x senang melihat ada org lain yg lebih maju,lebih femes,lebih kaya,dan segala macam lebih lagi ka,daripada dia..dia nak dia saja yg paling hebat...tu mmg dah fitrah manusia..yg berbezanya sama ada ego tu dapat dia kawal ataupun x je..

2)MANUSIA NI ADA HASAD DENGKI

Sikap ni mmg kita leh lihat dalam sume blog2 yg suke wat entry panas2 pasal blog lain ni..ni..kalau entry panas tu benda yg betul,ianya mengumpat..kalau yg x betul lak,ianya fitnah.ini dapat kita lihat apabila ada blogger yg dengki melihat blogger lain ada ramai follower,ramai UV,SEO tinggi,leh cashout Nuffnang setiap minggu,dll...so dia x senang duduk..dalam diam2 dia pasang plan nak jatuhkan blogger tu,supaya blog dia plak naik..maka berlakulah segala kepincangan dalam dunia blog...fitnah di sana,fitnah di sana,eksploitasi di sana,dan sini..macam2..berpunca dari sikap manusia yg dengki..

3)MANUSIA NI PANDAI BERPURA2

Pergh,..yg ni paling menyakitkan hati..ape tah peribahasa melayu tu,"alim2 kucing" ?? ntah..lebih kurang macam tu la..manusia ni cukup pandai berpura2..x kira la,berpura2 baik ke,jahat ke,kaya ke,miskin ke..so anda kena faham,bilamana kita baru mengenali seseorang tu,jgn terus mempercayai dia sepenuh jiwa..kerana anda memerlukan persahabtan yg lebih mendalam untuk memberi status 'trusted' kepada dia...dalam dunia blogger pun ada org macam ni,dah nama pun manusia kan..berpura2 memihak kepada kita dalam sesuatu perbalahan,sedangkan plannya nak tau ape yg pihak ni tgah rancang,rupanya tali barut..eh ade,jgn x percaye...hehe

cukup lah tu kan..an bagi 3 dulu jadilah..buat pedoman semua pembaca2..so kita semua kena faham,manusia ni macam2 perangai,so kalau anda ada yg terkena dgn manusi2 yg an sebut kat atas ni,atau yg lebih truk dari tu,sabo je la..hehe..cuma satu yg an nak ingatkan,kalau kita rasa apa yg kita buat itu adalah betul,teruskan saja...jgn peduli apa pihak lain cakap...kecuali kalau kita ragu2 sama ada perbuatan kita tu betul atau tidak..n kalau anda betul2 bersalah,jgn malu nak minta maaf...jangan EGO...

An kalau bleh,nak tengok sume blogger2 ni,hidup dalam suasana aman dan harmoni(macam ayat berkempen da....)...hehe..xmau la ada yg hasad dengki antara satu sama lain..kalau kita tengok ada blogger lain yg lebih maju,jgn la plan nak jatuhkan dia lak,cuba try tanya kat dia,apa rahsia dia jadi maju macam tu,ramai pembaca,n kita apply untuk blog kita plak..kan dah jadi satu perkongsian ilmu..Islam pun dah ajaq,ilmu ni kena sebarkan..mana leh sembunyi2..

Sekali lagi an cakap,an tulis entry ni,xdak tuju khas buat sapa2,an tuju untuk semua yg baca,termasuk diri an sendiri..moga2 kita leh bermuhasabah n perbaiki diri kita..kan best kalau suma saling membantu antara blogger2 ?? baru lah bertepatan dgn slogan,"Blogger Mampu Menggegar Dunia ! "...err..slogan ni datang dari mane ea ?? an hentam je..haha..

ok..that's all 4 today..sori lau ayat berterabur sket..lame dah x berceramah..asyik marah2 ade la..hehehe...hope korang amik iktibar..

wasalam..


13 comments:

Jejaka Terhangat said...

entri nasihat, teguran yang baik..letak la button like utk entri. hehe..

papepon, mmg btol apa farhan kata..blogger hidup masyarakat, kena pandai jaga hati masing2..manusia mmg takkan lari dari perasaan ego, hipokrit, dengki..kalo tak brani nak depan dgn semua tu. mcm aku kata, elakkan dari kontroversi blog..

p/s: farhan slalu like entri aku, tp jrg tgk kat komen..=p

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

hehe..laju ko komen.hehe..mekasih2..tu la..sbb aku x suke kontroversi2 ni..hehe..aku comment selalu yg last2...org kate,save the best 4 the last..kukkui...hehe

diana said...

malas dah nak komen pasal ni..
cemuih!!

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

so x payah komen... :p

CikTomyam said...

heee....nice entry =D

Taufiq Tiramisu said...

blogger yang ada hasad dengki memang banyak..
suka menjatuhkan orang lain..
apa nak jadi pun x tahu..
mungkin diorang ni jenis x smayang, x ingat Allah ;)

entri terbaru : Tips Melajukan Blog!

Siti Safiyyah said...

tibe2 sejuk hati aku bace entri ko ni..haha, tak baiklah ade hasad2 dengki ni..takmo takmoo.. :tidak

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

hehehe..good2...

adamzico said...

erm.. betul kata paan.. ops! an.. (kena biasakan ni) manusia ni pelbagai ragamnya.. kita harus memuhasabahkan diri.. eden pun masih torai memuhasabahkan diri.. (wassini andai eden ade wat salah ye?) salam..! wink!

SyedGraphiX said...

paaan ooo paan... lallaaaA~
*xtau nk komen ape*

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

adam - hehe..kene biasakan...yup..jom muhasabah diri..

syed-grrr... :bunuh

dakkos said...

cukup tidak berguna punya blogger tersebut, kata nak menegur tapi mengelar blogger pelacur,semua ada kat dia, ego, hasad dengki patut ...

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

ish2...kesian noh

Post a Comment

Komen yang best akan dihantar ke Akhbar Harakah! hahahahha !